Hoppa till huvudinnehåll

Lokalt live: Så här firas julen i Kristinestad – följ med in i Margarethas julhem

Under helgen har allmänheten möjlighet att bekanta sig med några Kristinestadsbors julhem. Yle Österbotten tjuvstartade och kikade in i Margaretha Reinlunds julhem redan på tisdagen.

I Kristinestad kommer 15 hem att öppna sina dörrar för allmänheten under evenemanget Sjöstadens julhem på lördagen den 8 december. Det här är första gången evenemanget ordnas och evenemanget är gratis.

Margaretha Reinlund är en av initiativtagarna till evenemanget i Kristinestad och idén fick hon när hon besökte julhemmen i Lovisa.

- Vi har likadana trähus och miljöer här och jag måste säga att det är väldigt trevligt att bo i ett gammalt hus och jag tror det är många som vill se hur vi lever här, konstaterar Reinlund.

En kvinna med glasögon står bredvid en julgran.
Margaretha Reinlund. En kvinna med glasögon står bredvid en julgran. Bild: Yle/Juho Teir Kristinestad,jul,julgranar,hem,margaretha reinlund

I sitt julhem har Reinlund väldigt traditionella julpynt med levande ljus och julgran. Även julfirandet följer ett väldigt traditionellt mönster.

- Som alla andra går vi till julkyrkan, så äter vi och sedan ska vi till begravningsplatsen och tända ljus. Det är det där traditionella.

Italienska traditioner

Men hon har också tagit med några traditioner från Italien där hon har bott tidigare. I sitt uthus har hon en napoletansk julkrubba som varje år ska få något nytt element.

Reinlund fyller inte på sin julkrubba mera eftersom hon tycker att det redan finns tillräckligt med saker i den. Men en sak sker ändå varje jul.

- Man ska leka med de tre vise männen. Först ska de vara långt borta och varje dag ska de komma närmare. På juldagen ska man sedan lägga fram Jesusbarnet.

En julkrubba med en massa små figuriner står på ett bord. På väggen hänger lysande stjärnor.
En napoletansk julkrubba. En julkrubba med en massa små figuriner står på ett bord. På väggen hänger lysande stjärnor. Bild: Yle/Juho Teir jul,Julpynt,Kristinestad,Julkrubba

Kan bli fortsättning

Nu på lördag kommer alltså Reinlund och 14 andra Kristinestadsbor att öppna sina julhem för allmänheten. I vissa hem bjuds det på kaffe, i andra på lite julsång eller historier om julen förr i tiden.

Det första året i Kristinestad blir ett prövoår och ifall det visar sig vara en succé kan allmänheten även i fortsättningen få ta en titt in i några julhem.

Ett miniatyrhus samt flera ljus står på spiselkransen.
Ett miniatyrhus samt flera ljus står på spiselkransen. Bild: Yle/Juho Teir Julpynt,jul,ljus (konkret icke-levande objekt),Kristinestad

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten