Hoppa till huvudinnehåll

Medborgarinitiativ: Bara professionella ska få skjuta fyrverkerier – förbudet ska skydda både människor och djur

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Fyrverkerier kan orsaka stor skada ifall de används på fel sätt. Nyårsraketer i Pojo i Raseborg Bild: Yle/Patrik Rosström Nyårsafton,fyrverkeripjäser,fyrverkerier,fyrverkeri,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland

Fjorton organisationer vill låta professionella sköta fyrverkerierna.

Det är fjorton djur-, hälso-, patient- och handikapporganisationer som i dag startat ett medborgarinitiativ där de kräver att fyrverkerier och andra smällare enbart ska få avfyras av personer med specialtillstånd.

Enligt organisationerna orsakar fyrverkerier hörselskador, ögonskador och skrämmer upp husdjur. Initiativet om att endast professionella får avfyra fyrverkerier skulle enligt organisationerna lösa de problem som pjäserna orsakar.

Uffe Cederqvist, ordförande för Fyrverkeri-konstförbundet, anser att fyrverkerier är en tradition som man inte ska ge upp.

– Vi har skjutit fyrverkerier i närmare hundra år. Nyårsfirandet har blivit stort, men traditionellt har fyrverkerier alltid hört ihop med bröllop och stora fester som en höjdpunkt, säger Cederqvist.

Uffe Cederqvist
Uffe Cederqvist. Uffe Cederqvist Bild: Yle/ Malin Lindholm fyrverkerier

Enligt Cederqvist kan ett fyrverkeriförbud för privatpersoner ha negativa konsekvenser.

– Vi lever i ett öppet Europa och det finns inget som förhindrar någon från att köpa fyrverkerier, eller ännu värre, bygga sina egna.

Cederqvist påpekar att det finns europeiska länder som har gjort försök för att införa ett liknande system.

– Statistiken över olyckor är bedrövlig i dessa länder, säger Cederqvist.

Säkerhetsaspekten en tvistefråga

Även den etiska aspekten kring fyrverkerier lyfts upp i medborgarinitiativet. Bland annat påpekas det att fyrverkerier skadar miljön och luftkvaliteten.

Cederqvist påpekar att importörerna åker till respektive land för att kontrollera att specifikationerna är rätta och hållbara enligt den standard som finns i Finland.

Organisationerna bakom medborgarinitiativet understryker att fyrverkerier kan vara farliga för personer som använder dem och för de som ser på.

rakter
Man kan köpa nyårsraketer i de flesta större matbutikerna. rakter Bild: Niklas Evers rakettitukku

Det största problemet, enligt initiativet, är att konsumenten som skjuter fyrverkerier inte känner till hur man gör.

Uffe Cederqvist håller inte med. Om man skulle skjuta raketer oftare skulle fler lära sig att hantera dem på rätt sätt

– Skjutandet av fyrverkerier är faktiskt ganska säkert. Det är sällan olyckor som uppstår på grund av att det skulle finnas fel i produkten. Men tyvärr används de fel ibland och då kan det uppstå olyckor, säger han.

Enligt Cederqvist är det en utmaning att perioden då man får skjuta fyrverkerier utan tillstånd är så pass kort att det inte finns tid för att öva.

Säkerhetsaspekten är han inte så bekymrad över.

– Statistiken visar att det är relativt säkert. Av de personer som till exempel skadat ögonen är det, om jag minns rätt, ungefär 8 av 10 som inte använt skyddsglasögon, säger Cederqvist.

Stressfyllda dagar för djuren

En annan aspekt som lyfts fram i medborgarinitiativet är att fyrverkerier orsakar stress för djur. Djur ofta upplever smällarna, blixtarna samt doften av krut som hotfulla. Smällandet orsakar inte stress endast hos vilda djur utan även hos husdjur, stall och ladugårdar.

I medborgarinitiativet lyfter organisationerna fram att tidsperioden som fyrverkerier från avfyras inte respekteras och att smällandet kan pågå i flera dagar.

Hästar utfodras
Bland annat hästar är djur som är väldigt skygga mot höga ljud. Hästar utfodras Bild: Mikael Crawford hästar på vintern

På frågan om hur djuren skulle kunna skyddas svarar Cederqvist att ifall man äger ett djur som är skotträdd ska man försöka lugna djuret eller skydda det på ett annat sätt. Det handlar ändå om en relativt kort period - det är endast några timmar i året som det smälls, säger han.

Kanske fler lasershower i framtiden

Bland annat kommuner i Sverige valde i fjol att ordna lasershower i stället för fyrverkerishow.

Under årets Veneziad i augusti valde Karleby att ersätta fyrverkerierna med en lasershow. Motiveringen var bland annat att laser är tystare än fyrverkerier.

Cederqvist anser att lasershower är bra komplement, men att det rent praktiskt är en hel del jobb med att ordna dem.

– Först och främst måste man se till att inga flygplan flyger över luftrummet då showen är igång. Lasern måste nämligen skjutas så högt upp att den inte träffar någon i ögonen, säger han.

Därför anser han att det av rent praktiska skäl är orealistiskt att börja använda sig av laser i stället för fyrverkerier. Ifall alla kommuner ordnar en egen show skulle en stor del av luftrummen vara tvungna att stängas, menar han.

Lasershow.
Lasershow. Lasershow. Laser,laser lighting display

Förslaget berör inte konsumentens användning av pyrotekniska produkter i kategori F1. Därmed skulle privatpersoner kunna fortsätta använda produkter som utgör en mycket låg olycksrisk och som inte har någon betydelse för ljudnivåer. Ett exempel på sådana produkter är tomtebloss.