Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionspolitikers nedvärderande kommentarer om kvinnor, funktionshindrade och homosexuella chockar 100-årsfirande Island

Islannin pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson erosi Panaman paperit -skandaalin takia
Islands före detta statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är igen i centret av en skandal, ett par år efter att Panamapappren tvingade honom att avgå. Islannin pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson erosi Panaman paperit -skandaalin takia Bild: Birgir Thor Hardarson Island,Sigmundur Davíð Gunnlaugsson,Panamadokumenten

Sex isländska politiker går in på en bar. Sedan betygsätter de kollegors utseende och skrattar åt en före detta Alltingsledamot med funktionsnedsättning – men de vet inte att de bandas in av en äcklad medborgare. Det här är den senaste politiska skandalen i Island.

Island firar att det gått 100 år sedan landet blev självständigt. Men festligheterna skakas av en ljudupptagning, som en privatperson gjorde och skickade till tidningen Stundin.

Händelsen ägde rum redan den 20 november, men nådde medierna i mitten av förra veckan.

Tidigare statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, också känd som statsministern som gömde pengar i skatteparadis, är en av de inblandade.

År 2015 rankade tidningen Financial Times honom som en av politikens viktigaste feminister.

Gunnar Bragi Sveinsson är den andra ex-ministern i samtalet. Han var utrikesminister och senare fiske- och jordbruksminister under Sigmundur Davíð 2013–2017.

Sigmundur Davíð är känd för många som statsministern som tvingades avgå 2016 efter att Panamadokumenten avslöjade att han och hans fru gömt pengar i skatteparadis.

Utöver dem satt också några andra oppositionspolitiker, från Centerpartiet och Folkpartiet, i sällskapet.

Vem fan tror hon att hon är?

På ljudinspelningen hör man hur sällskapet kallar kollegor för "fitta". Bland annat kallar de Folkpartiets ordförande Inga Sæland för en "jävligt galen fitta" och en onämnd kvinnlig ledamot i Alltinget för en "jäkligt söt flicka" som "faktiskt är väldigt mycket mindre snygg än för bara två år sedan".

Sällskapet skrattar också åt före detta ledamoten Freyja Haraldsdóttir, som har osteogenesis imperfecta eller medfödd benskörhet som är en funktionsnedsättning som begränsar rörlighet och hållning, och härmade en säl.

Undervisningsminister Lilja Alfreðsdóttir får sig också en omgång, utöver att de bedömer hennes sexuella attraktionskraft.

- Vem fan tror hon att hon är?, hör man på inbandningen.

Också flera andra politiker kränks på bandet.

Islänningar protesterar mot sex politiker som åkt fast för att lägga
Protester i Reykjavik mot sextetten. Islänningar protesterar mot sex politiker som åkt fast för att lägga Bild: RÚV Island,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Massiva protester utanför Alltinget

Skandalen har fått islänningar att demonstrera mot de sex politikerna i snart en vecka. Islänningarna är rasande, då landets framstående jämställdhet och feministiska livskraft är en sak de länge kunnat hävda sig med.

Landet hade världens första demokratiskt valda kvinnliga ledare, Vigdís Finnbogadóttir, och nuvarande statsministern är också en kvinna, Katrín Jakobsdóttir.

Över tusen personer deltog i lördags – vilket är många sett till befolkningen – då jubileet skulle firas med pompa och ståt. Demonstranterna kräver sextettens avgång, skriver danska TV2.

- Det här är det mest direkta sättet att fira vårt jubileum. Isländsk suveränitet har byggts på valspråket vér mótmælum allir, vi alla protesterar, säger demonstranten Þorgrímur Kári Snævarr till Iceland Review.

Jóhanna Vigdís Hjaltadóttir, journalist och studiovärd på public service-bolaget RÚV säger att jubileumsfirandet inte fördunklades av skandalen.

- Jag skulle säga att det inte påverkade firandet. Förutom avsaknaden av de sex politikerna, då, säger hon.

Majoriteten stöder ljudinbandningen

Enligt Jóhanna Vigdís återstår det nu att se vad som händer med sextetten. De har alla åkt in i utvisningsbåset för tillfället, och parlamentet har sammankallat en speciell tremannakommitté som ska ge ett utlåtande.

Kommittén leds av en före detta talman och det är första gången den samlas.

- Kommittén ska studera bevismaterialet och komma till någon slutsats. De har lovat arbeta snabbt, och då de har gett sitt utlåtande till presidenten och Alltinget kommer de att besluta vilka åtgärder som vidtas.

Johanna Vigdis Hjaltadottir.
Johanna Vigdís Hjaltadóttir. Johanna Vigdis Hjaltadottir. Bild: RÙV Jóhanna Vigdís Hjaltadóttir

En viktig fråga i den allmänna debatten som uppstått i och med skandalen – också i Finland, som i Helsingin Sanomats kommentarsfält – är den som berör rätten till privatliv.

Sigmundur Gunnlaugsson har inte bett om ursäkt för sina uttalanden alls, utan hävdar att hen som bandade in samtalet är den som begått ett fel.

- Det mest allvarliga är att Island nuförtiden har börjat banda in politikers privata samtal. Gruppen satt för sig själv i ett hörn så det här är samma sak som om någon hade buggat en telefon och tjuvlyssnat, skriver han på Facebook.

I debatten i Finland och övriga Europa har många hållit med, samtidigt som de allra flesta inte vill förminska innehållets betydelse. Många är irriterade över att en privat diskussion har "hackats", men såväl majoriteten av islänningarna som Islands polis ser inga problem.

- Polisen meddelade att de anser att en bar är en offentlig plats och att det borde vara tillåtet. Men jag tror att det här också kommer att diskuteras av specialkommittén.

Protester i Reykjavik.
"Detta Altting är förfallet" står det på en skylt unde protesterna. Protester i Reykjavik. protester,Island

Ursäkter och fördömanden

Sextetten har gått ut med ursäkter. Gunnar Bragi Sveinsson bortförklarade sig på veckoslutet med att han var "väldigt full" och att "så här ska man inte tala", och medgav att antalet han ska be om förlåtelse av är stort.

Två andra av de inblandade publicerade ett uttalande där de bad om ursäkt.

Och så har vi Sigmundurs Facebookinlägg där han är offret. Många har uttryckt stöd för ex-premiärministern, men betydligt fler kritiserar honom hårt.

Att be om ursäkt medan man försöker förklara, förklara, förklara och bara ljuga om vad som hände är inte en ursäkt

Kritiken har letts av Freyja Haraldsdóttir, som i ett inlägg på Facebook skjuter ner sextettens halvhjärtade ursäkter.

- Att be om ursäkt medan man försöker förklara, förklara, förklara och bara ljuga om vad som hände är inte en ursäkt. Det finns tusen och ett sätt att uttrycka meningsskiljaktigheter som inte är att nedvärdera en kvinnas kropp och utseende, skriver Freyja.

Under lördagens protester gick Sanna Magdalena Mörtudóttir, ledamot i Reykjaviks stadsfullmäktige, hårt åt de skyldiga.

- Jag vill höra alla andras röster, inte arroganta, mäktiga, vita medelklassmän som har fått styra vårt samhälle alldeles för länge, skanderade hon inför hurrande islänningar.

Protester i Reykjavik.
Protester i Reykjavik. protest,Island

- Island kanske är känt som ett feministiskt och jämställt samhälle, men trots att saker och ting må vara bättre här än på många andra ställen har vi ännu en lång väg att gå gällande löneskillnader, straff för sexualbrott, behandlingen av våldtäktsoffer och tilltalet till kvinnor.

Stödet för partiet sjönk med över 40 procent

Jóhanna Vigdís Hjaltadóttir säger att politikerna redan mist förtroendet. Sigmundur blev återvald i förra valet trots att han stod i centrum för Panamapappren, men nu tror de flesta att bägaren börjar vara fylld.

- I en enkät som gjordes tidigare i veckan tycker 90 procent av islänningarna att de sex ska avgå.

- Sigmundur Davíðs parti hade 13 procent i den förra opinionsmätningen, förra månaden. Nu på bara några dagar hade stödet enligt gallupföretaget sjunkit till åtta procent, säger Jóhanna Vigdís.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes