Hoppa till huvudinnehåll

OS-sensationen Hanna Öberg fick svenska bragdguldet: ”Jättestort, jättefint och jättehäftigt”

Hanna Öberg firar OS-guld i Pyeongchang.
Hanna Öberg firar OS-guld i Pyeongchang. Hanna Öberg firar OS-guld i Pyeongchang. Bild: Christian Bruna / EPA-EFE / All Over Press Hanna Öberg

Nästan lika häftigt som att vinna OS-guld. Så sammanfattade skidskytten Hanna Öberg känslan efter att ha avslöjats som vinnaren av Svenska Dagbladets guldmedalj – även kallad bragdguldet. Öberg tog OS-guld i Pyeongchang.

Jättesensationen Hanna Öberg tog guld” löd rubriken på Yle Sportens webbsida den 15 februari då damernas 15 kilometerslopp hade avgjorts i OS i Pyeongchang.

Hanna Öberg storskrällde då hon slog samtliga förhandsfavoriter med sitt prickfria skytte.

– Jag är faktiskt lite imponerad av mig själv att jag lyckades skjuta fyra nollor just idag. Det betyder verkligen jättemycket för mig det här guldet, sa hon till Yle Sporten efter tävlingen.

Nu får hon ytterligare ett pris för sin jätteinsats i Sydkorea.

"Kan man få ett finare pris?"

Svenska Dagbladet avslöjade på tisdagen att Öberg vunnit bragdguldet.

– Det är jättestort. Det är ett jättefint pris, jag vet inte om man kan få ett så mycket finare pris för det jag har gjort? Det känns verkligen jättehäftigt, säger hon i segerintevjun enligt Expressen.

Det svenska bragdguldet har delats ut av Svenska Dagbladet sedan 1925. Öberg blev den andra skidskytten genom tiderna att vinna priset. Helena Ekholm fick priset år 2009.

Öberg hörde tillsammans med Armand Duplantis – EM-guldmedaljör i stavhopp – till de absoluta förhandsfavoriterna i årets upplaga.

Skidskytten deltog inte i ceremonin på tisdagen utan befinner sig som bäst i Pokljuka, där världscuppremiären äger rum. På onsdagen väntar normaldistanstävlingarna för både damer och herrar. Yle sänder tävlingarna direkt i TV2 och på Arenan.

Läs mera:

Stenhårt jobb och total fokusering – mental styrka har gjort juniorstjärnan Hanna Öberg till olympisk mästare

Skidskytten Hanna Öberg stod för en av de största skrällarna vid de olympiska spelen i Pyeongchang. Den 22-åriga svenskan överraskade alla, till och med sig själv, med att helt otippad ta OS-guld i distansloppet.

Läs mera:

Sverige tillbaka som maktfaktor i skidskytte: "Bara att lyfta på hatten"

Hanna Öberg hade aldrig tidigare stått på prispallen i världscupen, men slog till med ett kanonlopp på normaldistansen i Pyeongchang och kan numera titulera sig själv olympisk guldmedaljör. Sverige har gjort comeback som formidabel skidskyttenation i Sydkorea, och det dessutom på bred front.