Hoppa till huvudinnehåll

Pitkämäkis besked: Glöden finns kvar – karriären fortsätter

Tero Pitkämäki är spjutkastare.
Tero Pitkämäki. Tero Pitkämäki är spjutkastare. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Tero Pitkämäki

Nu är beslutet taget. Tero Pitkämäki känner sig fortfarande motiverad och karriären fortsätter. Jag fattade beslutet för en vecka sedan, säger han på en presskonferens.

Tero Pitkämäki fick den gångna säsongen förstörd redan i början av juni. I Paavo Nurmi Games skadade den sjufaldiga mästerskapsmedaljören sitt vänstra knä och var till slut tvungen att kasta in handduken.

Sommaren och hösten gick åt till rehabilitering och samtidigt har han också funderat på sin framtid. I dag kom han ut med det slutliga beskedet: Han vill fortsätta.

– Jag fattade beslutet för en vecka sedan. Det blev ett positivt beslut. Helt hundraprocentigt är det inte att jag kommer att bli helt återställd men jag ska försöka.

– Den senaste tiden har sett ljus ut och jag vill göra ett försök att fortsätta, säger Pitkämäki på en presskonferens i Seinäjoki i dag.

Tero Pitkämäki
Tero Pitkämäki på dagens presskonferens. Tero Pitkämäki Bild: Lehtikuva friidrott,Tero Pitkämäki

Får snart börja kasta för fullt

Pitkämäki som fyller 36 år om några veckor har fortfarande mycket rehabilitering framför sig även om allt hittills har gått snabbare än planerat. Det gäller att bygga upp styrkan och stabiliteten i knäet innan han kan börja kasta för fullt igen.

– Jag har löptränat sedan i början av oktober. Väster knä är fortfarande svagare än höger men inom några månader så borde jag ha tagit igen det som gått förlorat.

Pitkämäki har varit skadeförföljd under stora delar av karriären men tidigare är det främst armbågar och ryggen som tagit stryk. Nu är det första gången som han rehabiliterar en knäskada.

I februari är det tänkt att han ska börja träna som normalt igen och sedan satsar han mot VM i månadsskiftet september/oktober.

– Tanken är att säsongen ska inledas i juni eller juli men det är lite svårt att uppskatta. VM i Doha är det stora målet och det finns gott om tid. Det gäller också att klara kvalgränsen i god tid, säger han.