Hoppa till huvudinnehåll

Sverigefinnen Kaisa är stolt över sitt andra hemland: ”Finland är ett no bullshit-land om man jämför med Sverige”

en gammal polaroid-bild på en kvinna med glasögon som ler mot kameran, under texten "imperfekt"
en gammal polaroid-bild på en kvinna med glasögon som ler mot kameran, under texten "imperfekt" Imperfekt,Kaisa Lappalainen

Om Finland var en person skulle den vara jordnära, sympatisk och inte känna ett behov att hävda sig hela tiden. Så beskriver sverigefinnen Kaisa Lappalainen det hemland hon aldrig bott i.

När Kaisa Lappalainen var liten hörde det till att fira Finlands självständighetsdag genom att bänka sig i tv-soffan och titta på slottsbalen.

En tradition som finns i otaliga finska hem. Kruxet låg bara i att Kaisa bodde, och fortfarande bor, i Sverige.

- Vi åkte hem till en familj utanför Nyköping. Mamman hette Marja, hon och min mamma hade träffats på BB när jag föddes. De hade kabel-tv och finska kanaler så vi kunde se på balen där.

Kaisa är andra generationens sverigefinne, vilket i praktiken betyder att hennes mamma är finsk och hennes pappa svensk.

Själv är hon född och uppvuxen i Sverige, har tillbringat många somrar vid sommarstugan i Orivesi men aldrig bott i Finland någon längre tid.

Ändå är hon helt säker på sin sak:

- Det har aldrig funnits någon diskussion kring om jag är finsk eller svensk, jag har alltid varit både och.

För Kaisa är Finland och det finska synonymt med ett vackert vemod och en förmåga att hålla båda fötterna på jorden när trender av olika slag blåser förbi.

- På det viset har Finland något som är säreget i Norden. Inte så att man är helt obenägen att förändras, men man är sig själv och gör sig inte till för andra.

Finland har något som är säreget i Norden.― Kaisa Lappalainen

Kaisa beskriver också en bild av Finland som hon tror att många sverigefinnar delar med henne: den oförstörda bilden. Den man fått om man vuxit upp med föräldrar som glorifierat Finland och det som är finskt.

- Då har man liksom en bild av att allt är lite mer välfungerande i Finland och att folk är lite mer rejäla. Finland är lite mer ett ”no bullshit-land” om man jämför med Sverige.

För en tid sedan bytte Kaisa bort sitt väldigt svenska efternamn Andersson. I stället tog hon sin mammas flicknamn, Lappalainen, och det heter även hennes några månader gamla dotter Sasha.

- Om inte jag tagit namnet Lappalainen så skulle det ha försvunnit från vår släkt och det ville jag verkligen inte. När jag blev gravid och började fundera på vad mitt barn skulle heta så ville jag att hon skulle få det namnet.

Men valet att ta sin mammas gamla flicknamn var inte helt självklart, för ett finskt namn klingar inte positivt i allas öron.

- Sverigefinnar har traditionellt haft ett lite dåligt rykte, det har varit förknippat med knivslagsmål och fylla, och många som sitter i svenska fängelser har finska efternamn. De finska utvandrarna på 70-talet bildade en slags underklass som man kanske inte varit jättestolt över att tillhöra.

Därför funderade Kaisa ett tag på vad ett namnbyte kunde innebära.

Skulle hon eller hennes dotter till exempel få svårare att få en lägenhet eller jobb? Sådant som hon vet att andra minoriteter med otypiskt svenska namn råkar ut för.

- Men tiderna förändras så nu kändes namnbytet helt rätt. Jag tror att i takt med att minoriteters ställning har stärkts i Sverige så blir folk också mer stolta över sitt arv. Det är ju något som gör en speciell och gör att man har en speciell erfarenhet.

Och Kaisa är stolt. Både över sitt eget finska arv och över Finland. Något hon tycker att fler finländare gott kunde vara.

- Man kan vara stolt över olika saker med Finland, det behöver inte bara vara kriget eller de andra klassiska nationssymbolerna. Till exempel det finska vemodet är helt unikt och säreget.

Varför ska man vara stolt över att vara vemodig?

- Jag kopplar inte ihop det finska vemodet med något deppigt utan snarare något vackert. Att man tillåter allvar i livet men också tar livet på allvar.

Här kan du lyssna på podden Imperfekt och höra Kaisa berätta mer om hur det är att vara sverigefinne i dag och varför hon är stolt över sina finska rötter.

I den uppföljande delen av Imperfekt tittar Axel och My närmare på vad en finländare egentligen är - genetiskt alltså.