Hoppa till huvudinnehåll

USA drar sig ur avtalet om medeldistansrobotar ifall Ryssland inte börjar följa det: "Vi ger dem 60 dagar"

Mike Pompeo vid en talarstol under Natomötet i Bryssel.
USA:s utrikesminister Mike Popeo. Mike Pompeo vid en talarstol under Natomötet i Bryssel. Bild: AFP / Lehtikuva Mike Pompeo

USA tänker dra sig ur avtalet om medeldistansrobotar om inte Ryssland inom sextio dagar börjar följa avtalet.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade vid Nato-mötet under tisdagskvällen att landet drar sig ur avtalet inom sextio dagar, ifall Ryssland inte tänker följa det.

Enligt USA bryter den nya SSC-8-missilen som Ryssland utvecklat INF-avtalet, som sedan 1987 förbinder de två stormakterna till att avveckla medeldistansrobotar.

Vi hoppas att de ändrar riktning, men tills vidare har vi inte sett några tecken på att de skulle ha någon avsikt att göra det― Mike Pompeo

Analytiker säger att Ryssland ser sådana vapen som ett billigare alternativ till konventionella krafter.

INF-avtalet förbjuder USA och Ryssland att inneha, tillverka eller testa robotar med en räckvidd på 500 - 5 500 kilometer.

– Vi hoppas att de ändrar riktning, men tills vidare har vi inte sett några tecken på att de skulle ha någon avsikt att göra det, kommenterade Pompeo Rysslands handlingar.

Pompeo betonade att USA kommer att följa avtalet i sextio dagar och att det återstår att se vad som händer under den perioden.

– Vi har inlett ett avtal med två parter. Endast en av dem följer avtalet. Det är inte ett avtal, utan endast självkontroll och det är inte längre strategiskt smart att fortsätta med detta arrangemang, kommenterade Pompeo.

Fick stöd av andra Natoländer

Efter de sextio dagarna skulle ännu en sex månader lång utträdesprocess inledas, varefter USA skulle officiellt går ut ur avtalet.

Pompeo fick de övriga medlemsländerna att stödja USA:s ståndpunkt under mötet i Bryssel där Natoländernas utrikesministrar samlades.

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, kommer man använda de sextio dagarna till att försöka övertyga Ryssland om att följa avtalet.

– Ryssland har sin sista chans för att följa INF-avtalet. Vi måste också förbereda oss för en värld utan avtalet, säger Stoltenberg.

Ryssland förnekar till att de skulle ha brutit mot INF-avtalet och säger att de strikt följer avtalets villkor.

Trump har tidigare hotat att lämna avtalet

I oktober hotade president Donald Trump med att dra USA ur avtalet. Enligt honom har Ryssland i flera års tid brutit mot avtalet.

Trump har även kritiserat hans föregångare, president Barack Obama om att han inte dragit USA ur avtalet tidigare.

Det var Sovjetunionens president Michail Gorbatjov och USA.s president Ronald Reagan som enades om avtalet år 1987 i ett försök att få slut på det kalla kriget.

Källa: STT, Reuters, BBC