Hoppa till huvudinnehåll

Vaccin ska hjälpa till med att motverka bidöden – målet är att skydda honungsbin mot farliga sjukdomar

Dalial Freitak
Dalial Freitak är en av forskarna bakom vaccinet. Dalial Freitak forskare,Dalial Freitak

Forskare vid Helsingfors universitet håller på att ta fram världens första vaccin för insekter. Det ska så småningom kunna ges åt honungsbin, för att skydda de här viktiga pollinerarna.

Under det senaste årtiondet har antalet bin minskat rejält, till exempel till följd av bekämpningsmedel, dålig näring och sjukdomar.

Dalial Freitak som är forskare vid Helsingfors universitet påpekar att det här är, förutom tragiskt för bina, också ett stort problem för matproduktionen över hela världen.

– Honungsbin hör till de viktigaste arterna på jorden. En tredjedel av den mat vi människor äter har kommit till tack vare pollinerare, och honungsbin är bland de viktigaste pollinerarna.

Men forskaren Freitak håller tillsammans med kollegan Heli Salmela på att utveckla ett vaccin som ökar binas motståndskraft mot den vanliga bisjukdomen amerikansk yngelröta (AFB).

– Det är ett vaccin som kan läggas till i bidrottningens mat. Det resulterar i att bikolonin blir mer motståndskraftig, påpekar Freitak.

Hon avslöjar att vaccinet i det här skedet kan öka motståndskraften med ungefär 45 procent, men att man ännu jobbar på att göra det mer effektivt.

Honungsbi.
Honungsbi. Bild: EPA/DAVE HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT honungsbi

Eva Forsgren som är forskare och universitetslektor inom honungsbihälsa vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU är positivt inställd till det aktuella vaccinet.

– Jag tycker att det låter lovande att man fokuserar på drottningen som ju är den reproducerande individen i ett honungsbisamhälle och är den som är mor till alla andra bin, säger hon och tillägger:

– På så sätt kan man komma åt att vaccinera drottningen som sedan producerar äggen som sen producerar alla andra medlemmar i bisamhället, så det är naturligtvis väldigt bra. Det låter ju som en väldigt lovande strategi om man kan få det att fungera fullt ut i bisamhället.

Forskarna siktar också på att utveckla vaccin mot andra bisjukdomar.

Tanken är att biodlare i framtiden ska kunna köpa färdigt vaccinerade honungsbi-drottningar.

Det kan ändå räcka 4-5 år innan forskarna har utvecklat det första vaccinet färdigt och myndigheterna har gett klartecken att det är okej att använda det.

Läs också

Nyligen publicerat - Vetenskap