Hoppa till huvudinnehåll

Borgåbarn firar självständighetsdagen med närproducerad skolmat

Pojke sitter vid matbord och tittar in i kameran.
William Tallberg gillar maten. Han bor själv på Bosgård. Pojke sitter vid matbord och tittar in i kameran. Bild: Yle/Mira Bäck skolmat,närproducerad mat,sannäs skola

På onsdagen åt barnen i Borgås skolor och daghem närproducerad skolmat. Med det här firade man både självständighetsdagen och 70 år av gratis skolmat.

Den vegetariska rätten var gulasch gjord på bondbönor från Borgnäs. Kötträtten var en gräddig Borgågryta gjord på nötkött av rasen charolais från Sannäs.

Sannäs skola ligger bara några kilometer ifrån Bosgård varifrån köttet kommer, så särskilt för eleverna där var det riktigt nära närmat.

- Det var ganska god mat. Det är roligt att veta att maten kommer nära ifrån, säger Henry Hedström.

Pojke tittar in i kameran och ler. Han står inne i en mörklagd gymnastiksal.
Henry Hedström. Pojke tittar in i kameran och ler. Han står inne i en mörklagd gymnastiksal. Bild: Yle/Mira Bäck barn (familjemedlemmar)

- Köttet smakar inte för torrt, men inte för vått heller. Det är ganska perfekt. Det är inte så mycket kryddor i gräddsåsen, men den är god, säger Hedström när han ska beskriva hur maten smakar.

Också Elvis Bäck och Ken Lehmusto gillar köttsåsen. Enligt Frida Rosenkvist märker man nog skillnad från hur vanlig köttsås smakar.

I Sannäs skola finns inga barn som äter enbart vegetariskt, så där bjöds inte av bondbönsgulaschen.

Festlig lunch

För att fira självständighetsdagen har sjätteklassarna burit in bord och stolar i gymnastiksalen. Där ryms alla in för att äta samtidigt istället för i två turer.

De yngre eleverna har dukat och dekorerat salen med girlanger och lingonris. På borden står ljus som ger mysbelysning i den annars mörklagda salen.

En gymnastiksald är fylld med tre långa matbord. Vid borden sitter elever. Lamporna är släckta men det finns ljus på borden.
Självständighetsfirande i Sannäs skola. En gymnastiksald är fylld med tre långa matbord. Vid borden sitter elever. Lamporna är släckta men det finns ljus på borden. Bild: Yle/Mira Bäck Finlands självständighetsdag,skolmat,sannäs skola

Den här dagen har eleverna i Sannäs skola god tid på sig att umgås och njuta av maten.

Många går för att få sig en andra omgång mat. Ebba Lampinen är en av dem, men hon får bara sås på sin tallrik.

- Potatisen hade redan tagit slut, säger Lampinen.

En tallrik med beige gräddsås och några köttbitar.
Vips och så var maten slut. En tallrik med beige gräddsås och några köttbitar. Bild: Yle/Mira Bäck skolmat

Enligt Sannäsbarnen brukar skolmaten vara ganska god annars också.

- Men inte så här god, utbrister Lampinen.

William Tallberg låter stolt när han berättar att han själv bor på Bosgård.

- Åtminstone tekniskt sett, säger Tallberg.

Han tycker att köket har lyckats få ut det mesta ur köttet och tillagat det väl.

- Och efterrätten, en Brunbergs chokladkyss, var lika god som alltid, säger Tallberg.

Förbereddes i ett halvår

På Borgå lokalservice skulle man gärna använda mer närproducerat, men de stora produktionsvolymerna är utmanande. Dagligen äts 9500 luncher i skolor och på daghem.

För onsdagens festmåltid behövdes 890 kilogram kött.

Pojke tittar in i kameran.
Elvis Bäck. Pojke tittar in i kameran. Bild: Yle/Mira Bäck barn (åldersgrupper),sannäs skola

Beställningen gjordes för närmare ett år sedan, och nu har man på Bosgård föreberett sig i ett halvt år för att kunna uppfylla den.

- Vi slaktar olika storlekars djur och har samlat ihop bitarna längs med året, men jag skulle uppskatta att det gått åt kött från 20-25 djur, säger vd Aarne Schildt.

Han är glad över samarbetet med staden.

- Det är en jättestor sak för oss på många sätt. I Danmark och Sverige har man kört på närproducerat och ekologiskt redan en tid, och det är ju bara positivt att det börjar lyfta på profilen i Finland.

Vita kor står på rad i en lada och äter hö.
Rasen charolais är stora vita kor. Arkivbild från Bosgård. Vita kor står på rad i en lada och äter hö. Bild: Yle/ Lone Widestam Bosgård,charolais

Förutom att användningen av närproducerade matvaror ger lön åt lokala producenter så har det också andra fördelar.

- Kännedom om produkternas ursprung är ju en jätteviktig sak. Ekologiskt har det ju också vissa fördelar. Hela kedjan gynnas av om produkten produceras nära och konsumeras nära, säger Schildt.

På Bosgård produceras ekologiskt naturbeteskött.

- När man producerar nötkött så som vi gör så gynnar den betande kon naturens mångfald och har andra positiva effekter. Men nötkött är ändå en lyxvara och man bör konsumera nötkött i proportioner som är hållbara, säger Schildt.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland