Hoppa till huvudinnehåll

Busschauffören i Loimaa efter attacken: Det hade kunnat sluta illa om vi hade krockat

Busschaufför bakifrån vid ratt. Utsikt mot gata i Ekenäs.
OBS: Bilden är en arkivbild. Busschaufför bakifrån vid ratt. Utsikt mot gata i Ekenäs. Bild: Nicole Hjelt / Yle Buss,busschaufförer,trafik,Raseborg,Ekenäs,Ratt,thomas friberg

Centralkriminalpolisen utreder två olika händelser i landet där en passagerare misstänks ha anfallit föraren i en buss. Den ena attacken inträffade på tisdagseftermiddagen i Loimaa.

Loimaabon och busschauffören Pekka Toivonen har varit busschaufför i 14 år och han har aldrig varit med om något liknande tidigare.

Bussen som han körde var på väg från Loimaa mot Åbo.

- Mannen klev på i Loimaa och satte sig bakom mig. Han hade inga pengar och därför bad jag honom kliva av bussen, men till slut så körde jag ändå iväg eftersom han vägrade lämna bussen, säger Pekka Toivonen till Yle efter tisdagens bussdrama och fortsätter:

- Helt plötsligt började han uppträda aggressivt och attackerade mig. Han började rycka i ratten och som tur var avbröt han attacken och rörde sig därefter bort från min förarplats. Men visst hann jag bli både rädd och skärrad.

Nära frontalkrock med en annan buss

Överfallet ledde till att bussen hamnade i den mötande filen och snuddade vid en mötande buss som hann väja så att endast sidospeglarna tog i.

Om inte den mötande bussens chaufför reagerat skulle det ha blivit en frontalkrock.

- Det hade kunnat sluta illa om vi hade krockat med den mötande bussen.

Lyckades få ut mannen vid en hållplats

Pekka Toivonen stannade bussen vid en hållplats och lyckades få bort mannen tillsammans med andra passagerare. De ringde sedan polisen som strax efteråt kunde gripa mannen.

Det andra misstänkta försöket till trafiksabotage inträffade i Uurainen. Enligt Centralkriminalpolisen är båda de misstänkta utländska män i 30-årsåldern.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland