Hoppa till huvudinnehåll

Filmkvällssnacks – tre godingar för en skön kväll i soffan

filmkvällssnacks
Bulla upp med hemlagade snacks – sockerstekta hasselnötter och frön, sojastekta cashewnötter och rökta mandlar med BBQ-smak. filmkvällssnacks Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program)

Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.

Rökta mandlar med BBQ-smak

mandlar
Rökta mandlar med BBQ-smak. mandlar Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program)

Ingredienser (4 pers):

  • 200 g sötmandel med skal
  • 1 äggvita
  • 0.5 msk svartpeppar
  • 1 msk söt paprikapulver
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 2 tsk mald koriander
  • 0.5 msk cayennepeppar
  • 0.5 tsk muskotnöt
  • 1 msk gurkmeja
  • 0.5 msk spiskummin
  • 0.5 msk salt
  • alspån till rökning

Gör så här:

  1. Mixa kryddorna.
  2. Vänd mandeln i lättvispad äggvita och lägg upp på plåt.
  3. Strö över kryddmixen och vänd runt.
  4. Rosta i ugn i 175c tills gyllene, ca 15 minuter. Stäng av ugnen.
  5. Värm upp spån i en stekpanna. Tänd spånen med gasbrännare och släck med lock för rökutveckling.
  6. Placera rökpannan på galler ovanför mandelplåten i ugnen. Lyft av locket, stäng ugnen och låt röka minst 10 minuter.

Sojastekta cashewnötter

cashew
Sojastekta cashewnötter. cashew Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program)

Ingredienser (4 pers):

  • 200 g cashewnötter
  • 0.5 dl sojasås

Gör så här:

  1. Lägg nötter i en långpanna.
  2. Rosta på 175c tills gyllene, ca 15 minuter.
  3. Ringla över soja och skaka om.
  4. Låt nötterna vara kvar i ugnen och skaka med jämna mellanrum tills all soja har sugits upp av nötterna.

Sockerstekta hasselnötter och frön

nötter och frön
Sockerstekta hasselnötter och frön. nötter och frön Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program)

Ingredienser (4 pers):

  • 200 g hasselnötter
  • 3 dl socker
  • 2 dl vatten
  • salt
  • 1 kvist rosmarin
  • frityrolja

Gör så här:

  1. Koka upp socker och vatten.
  2. Lägg i nötter och frön, sjud tills simmig konsistens.
  3. Värm upp frityrolja till 180 c.
  4. Fritera nötterna direkt ur sockerlag. De är klara när oljan tystnar. Lyft på bakplåtspapper.
  5. Salta och krydda genast med finhackad rosmarin.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept