Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Gymnaestradan i Österrike lockar 1500 finländare

Baba Åkerberg
Baba Åkerberg, verksamhetsledare för Finlands Svenska Gymnastikförbund. Baba Åkerberg Bild: Eva Persson baba åkerberg

Anmälningstiden har gått ut och klart är att cirka 1 500 finländare från 95 gymnastikföreningar, varav 156 gymnaster från 12 av Finlands Svenska Gymnastikförbunds föreningar, kommer att åka till den internationella World Gymnaestradan i Dornbirn i Österrike i juli 2019.

Att åka på Gymnaestrada är för de enskilda deltagarna ett dyrt projekt. Tävlingsgymnaster som åker på resa får ofta sina kostnader ersatta, men Gymnaestradaresenärerna som åker utomlands endast för att få uppträda, får stå för alla kostnader, eller större delen av dem, själva. Många föreningar ordnar lotterier, säljer produkter eller ställer upp med sitt arbete för att kunna tjäna in en del av reskassan.

Vad är det då som kostar? Bara deltagarpasset kostar 255 euro/person. Så ska du ännu betala resan tur och retur, logi, mat, uppvisningsdräkter, Finlandsdräkt, inträdesbiljetter till kvällsföreställningar. Hela paketet går på ca 1.500-1.700 euro per person, beroende på logialternativ.

Värdefullt att dela upplevelser och skapa minnen

Vad får då gymnasterna att vilja delta, trots höga kostnader? Det är nog den gemensamma fina andan och glädjen att få tillbringa tid, göra och uppleva saker och ting tillsammans med likasinnade från olika delar av världen, samt träffa bekanta sedan tidigare år. Ta del av varandras uppvisningar, byta kläder med varandra, att bara känna att du tillhör samma gymnastikfamilj oberoende av hudfärg, kön, språk eller andra olikheter.

Finlands Svenska Gymnastikförbund deltar denna gång med två egna kvarttimmesprogram, ”Strong, free and independent” och ”Midsummer Night´s Disco”.

Förutom dessa kvarter, i vilka största delen av de finlandssvenska gymnasterna deltar, deltar en del också i två av Finlands massprogram, i World Team programmet, med gymnaster från alla länder, och med föreningarnas egna kvarter på torg och stadsscener.

Veckan i Österrike är alltså fullspäckad med program och uppvisningsmöjligheter.

Ett europeiskt koncept

World Gymnaestrada har ännu aldrig ordnats utanför Europa, fastän det funnit sökande stater från andra världsdelar. Var Gymnaestradan ordnas år 2023 har ännu inte avslöjats, men det kungörs troligtvis under avslutningsprogrammet i Dornbirn.

Men så länge vi inte vet mer om det ska vi bara koncentrera oss på en sak – att få njuta av den internationella stämningen i Dornbirn och hela Vorarlbergområdet i Österrike den andra veckan i juli 2019!

Dornbirn – här kommer vi finlandssvenskar! Ni känner igen oss på våra vita T-skjortor med stor blå FSG-logo på bröstet, och FINLAND med stora bokstäver i blått på ryggen.

Baba Åkerberg, verksamhetsledare
Finlands Svenska Gymnastikförbund

Läs också