Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig göra vadderade ylleplagg - sticka vattenbärarvantar

Vill du sticka riktigt varma plagg? Som värmer trots att de blir våta? Då ska du använda ull! Gärna både spunnen och ospunnen ull tillsammans, så får du härlig vaddering.

En vante på avigan och en vante med rätsidan fram
En vante med avigsidan framsvängd och en vante med framsidan fram. En vante på avigan och en vante med rätsidan fram Bild: Yle/ Lee Esselström stickning,Stickade vantar,Strömsö

Jag blir alltid lika glad när någon tipsar mig om olika tekniker och hantverk. Den här gången var det Alicia Tresize-Segervall som frågade om jag testat "thrumming". Så heter tekniken på engelska.

Man stickar alltså med ett valfritt garn samtidigt som man stickar med ospunnen ull och på så sätt fyller vanten eller plaggets insida så att det blir extra varmt.

Vattenbärarvantar
Vattenbärarvantar Bild: Yle/ Lee Esselström Stickade vantar,Strömsö,stickning,Gör-det-själv

Den här tekniken kan du göra på många olika sätt. Du kan även använda ett tjockare garn tänkt för tovning istället för den ospunna ullen men det blir inte riktigt samma sak.

Om du använder ett tjockare garn kan du låta garnet göra bubblor på insidan och löpa med hela tiden. Använder du ospunnen ull så river du av bitar så att ändorna lämnas lösa på insidan och bildar en slags päls eller vaddering.

Den sistnämnda varianten kan även i sig göras på flera olika sätt. Du kan till exempel sticka med garnet i varje ulltuss eller göra som jag gjorde: låta ulltussen vara en skild maska och dra garnet bakom som vid vanlig flerfärgsstickning.

Jag valde det här sättet för att jag tycker att det ger den vackraste utsidan. Den ospunna ullen blir som vackra fluffiga hjärtan på framsidan.

Tekniken kan användas bland annat till mössor, tofflor, muff eller muddar. Du kan också experimentera med att låta den fluffiga sidan bli utsida på en krage istället för att använda skinn.

Handstickade vattenbärarvantar
Handstickade vattenbärarvantar Bild: Yle/ Lee Esselström Stickade vantar,stickning,Strömsö

Här följer mönster för dam- och herrvantar med stickfasthet 16 m på 10 cm. Kontrollera din stickfasthet noga och byt till grövre eller tunnare stickor så att maskantalet stämmer.

Det är också viktigt att komma ihåg att eftersom dessa vantar blir fyllda på insidan blir de riktiga tjockisvantar! De får alltså ett större yttermått än vanliga vantar.

Spunnet brunt garn, naturvit ospunnet förgarn och stickor
Naturvit ospunnen ull, så kallat förgarn, stickas tillsammans med det spunna bruna garnet. Spunnet brunt garn, naturvit ospunnet förgarn och stickor Bild: Yle/ Lee Esselström ull,garn,Strömsö

Du behöver:

 • yllegarn som kräver stickor 4,5-6 ca 100g
 • strumpstickor nr 5 (eller det du behöver för att få 16 m på 10 cm med ditt garn)
 • ospunnen ull (t ex sådan som används till tovning eller förgarn)
 • stoppnål

Beskrivning för vattenbärarvante

Dam färdig bredd 11 cm för handbredd 8 cm, färdig längd totalt 26cm för hand 17cm lång.

Herr färdig bredd 12 cm för handbredd 9-10 cm, färdig längd 28cm för hand 19-20 cm lång.

Herrvantens anvisningar är skrivna inom parentes där de skiljer sig från damvanten.

 1. Lägg upp 32 (36) m och fördela maskorna jämnt på fyra strumpstickor.
 2. Sticka resår 1 r, 1 a till önskad längd. Jag stickade 7 cm.
 3. Sticka 2 varv slätstickning.
 4. Ta nu en bit ull ca 10 cm och 0,3 cm - 0,5 i diameter (prova dig fram med den ull du tänkt använda). Rulla den lite mellan händerna och sticka en sådan ulltuss var fjärde maska varvet ut. Låt grundfärgen löpa bakom ulltussen. Den ospunna ull jag använde var så tunn (eftersom det är ett förgarn) att jag behövde vira den 3 varv runt handen för att få lämplig tjocklek.
 5. Ospunnen ull, så kallat förgarn, virat runt en hand
  Förgarnet är så tunt att det bör viras tre varv runt handen innan det rullas ihop till en stadigare snodd. Ospunnen ull, så kallat förgarn, virat runt en hand Bild: Yle/ Lee Esselström ull,garn,Strömsö,Stickade vantar

  Förgarn ihoprullat till en tjockare bit i handen
  Förgarnet rullas mellan händerna till en tjockare bit. Förgarn ihoprullat till en tjockare bit i handen Bild: Yle/ Lee Esselström ull,garn,Strömsö,Stickade vantar
 6. Sticka ett varv utan inläggningar med ospunnen ull. När du stickat en sticka, justera då ulltussarna i varvet under så att du drar lite i båda ändorna på varje tuss så att maskan hålls snygg och inte smiter iväg eller blir för lös.
 7. Vattenbärarvante som håller på att stickas
  Ulltussarna läggs in vartannat varv, var fjärde maska. Vattenbärarvante som håller på att stickas Bild: Yle/ Lee Esselström Stickade vantar,stickning,Strömsö
 8. Fortsätt sticka på samma sätt och upprepa punkt 4 och 5 men starta vartannat varv med inläggningen av den ospunna ullen två maskor senare så att tussarna går omlott.
 9. Närbild på stickningen och iläggning av vit ull
  Närbild på stickningen och iläggning av vit ull Bild: Yle/ Lee Esselström stickning,Stickade vantar,Strömsö

  Närbild av stickningen
  Så här ser det ut på insidan. Närbild av stickningen Bild: Yle/ Lee Esselström stickning,ull,Strömsö,Stickade vantar
 10. Sticka tills det är dags för tummärkningen. Dam 7,5 cm från resåren och herr 8 cm från resåren. Kontrollera gärna måttet på den som ska använda vanten.
 11. Närbild på stickning
  Tummärkningen stickas med en extra tråd i avvikande färg. Närbild på stickning Bild: Yle/ Lee Esselström Stickade vantar,stickning,Strömsö
 12. Tummärkningen görs på vänster vante så att du stickar de sista 7 (8) m på sticka nr 2 med en extra tråd i avvikande färg och sedan stickar de maskorna en gång till ovanpå med rätt mönsterstickning. Fortsätt sedan sticka tills det är dags för ihoptagningen. På höger vante stickas de 7 (8) första maskorna på sticka nr 3 med det avvikande garnet för tummarkering.
 13. Stickad vante med tummärkning
  Vante med tummarkering för vänster hand. Stickad vante med tummärkning Bild: Yle/ Lee Esselström Vante,stickning,Strömsö
 14. Sticka till önskad längd. Notera att även längden behöver vara längre än en vanlig vante eftersom det är mycket fyllnad inuti. Damvanten 18 cm och herrvanten 20 cm (mätt efter resåren).
 15. Hoptagningen görs så här: Sticka 1 r, 1 öhpt, sticka tills 3 m återstår på nästa sticka. Sticka 2 r tills, 1r. sticka 1 r på nästa sticka, 1 öhpt tills, sticka fram tills det återstår 3 m på sista stickan och sticka 2 r tills, 1 r. Fortsätt på samma sätt tills 8 m återstår.
 16. Sticka de sista maskorna ihop 2 r tillsammans så du har 4 m kvar.
 17. Klipp av tråden och dra igenom de sista 4 m och fäst tråden.
 18. Tummärkning med rosa garn på stickad vante
  Lirka försiktigt loss den rosa tråden och plocka sedan upp maskorna. Tummärkning med rosa garn på stickad vante Bild: Yle/ Lee Esselström Vante,stickning,Strömsö
 19. Sticka nu tummen. Lirka försiktigt loss tråden för tummarkeringen. Plocka upp maskorna som blir synliga. 7 + 7 på damvanten och 8 + 8 på herrvanten. Plocka upp ytterligare 2 m, en i vardera kant.
 20. Upplockade maskor för tummen
  Plocka upp de maskor som blir synliga efter att den extra tråden tagits bort. Upplockade maskor för tummen Bild: Yle/ Lee Esselström stickning,Strömsö,Stickade vantar
 21. Sticka tummen på samma sätt som vanten, med inlägg av ospunnen ull så att även tummen får samma isolering. Sticka tummen till önskad längd, eller dam 7 cm och herr 7,5 cm.
 22. Gör ihoptagning på tummen: börja från höger kant och gör 1 öhpt, sticka till nästa sida 2 r, 1 öhpt sticka tills två maskor återstår på varvet och sticka ihop 2 r. Fortsätt tills 4 m återstår. Klipp av tråden och dra igenom de fyra stista m.
 23. Fäst trådarna.
 24. Sväng vanten på avigan och gå igenom alla ulltussar och dra lite i ändorna så att maskorna ligger snyggt på rätan. Du kan också kontrollera från rätsidan vilka maskor som behöver dras åt lite på insidan.

Tack vare ert engagemang via sociala medier fick jag reda på att många gamla släktingar stickat denna sorts vante och att den kallas vattenbärarvante.

Jag har inte lyckats hitta någon mer historik om vattenbärarvanten så om du sitter inne med den kunskapen, hör gärna av dig!

Jag antar att den kallas för vattenbärarvante för att den antagligen var extra bra att användas förr i tiden när man skulle hämta vatten från bäckar eller brunnar. Ett väldigt kallt och obehagligt arbete en smällkall vinter. Då var nog denna sorts vante extra skön, eftersom ullen värmer trots att den blir våt.

Den kan ju också ha fått sitt namn för att den inte duger till något annat arbete då den är så stor och klumpig till sin utformning. Förr i tiden skulle många sysslor utföras på gårdarna och då kunde man inte ha tjocka vantar som förhindrade arbetet som skulle utföras för hand.

För nutidens människor som inte ska sela en häst i vinterkylan är dessa vantar ljuvliga i väntan på bussen.

Två par stickade vantar, så kallade vattenbärarvantar med extra fyllning inuti.
Två par stickade vantar, så kallade vattenbärarvantar med extra fyllning inuti. Bild: Yle/ Esa Saari Stickade vantar,stickning,Strömsö