Hoppa till huvudinnehåll

May allt hårdare trängd i parlamentet - regeringen förlorade omröstningar då brexitdebatten inleddes

Storbritanniens premiärminister Theresa May lämnar Downing Strett 10 inför parlamentets brexit-debatt
Storbritanniens premiärminister Theresa May lämnar Downing Strett 10 inför parlamentets brexit-debatt Storbritanniens premiärminister Theresa May lämnar Downing Strett 10 inför parlamentets brexit-debatt Bild: AFP / Lehtikuva Theresa May,Storbritannien,Brexit

Inledningen av det brittiska parlamentets debatt om regeringens brexit-avtal bjöd på nya bakslag för premiärminister Theresa May.

May inledde debatten med att ytterligare en gång försvara den överenskommelse hon förhandlat fram med EU.

- Jag har arbetat i nästan två år med att förhandla fram det här avtalet. Jag har förlorat värdefulla kolleger längs vägen och mött hård kritik från alla håll, sade hon.

Mays problem är att överenskommelsen är ett rött skynke både för hårdförda brexitförespråkare och EU-vänliga parlamentsledamöter. Samtidigt är regeringens majoritet i parlamentet mycket tunn.

May medgav att avtalet inte är perfekt, men kallade det "en hedervärd kompromiss".

- Vi ska inte låta jakten på en perfekt brexit stå i vägen för en bra brexit, sade hon.

Förlorade omröstningar

Regeringen förlorade tre omröstningar under kvällen och mycket tyder på att överenskommelsen om hur Storbritannien ska lämna EU inte kommer att godkännas av parlamentet.

Genast vid inledningen av debatten godkändes en motion som slår fast att regeringen åsidosatte parlamentet då den vägrade offentliggöra hela sin juridiska utredning av avtalet.

Regeringen ska nu offentliggöra utredningen i dag.

Parlamentet godkände även ett förslag som ger det större makt att påverka brexitprocessen i fall Mays avtal med EU inte godkänns.

EU-vänliga parlamentsledamöter hoppas att det ska öppna vägen för en andra folkomröstning om Storbritanniens EU-medlemskap.

Parlamentets underhus ska rösta om brexit-avtalet på tisdag. Innan det kommer frågan att debatteras i ytterligare fyra dagar.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes