Hoppa till huvudinnehåll

Mellersta Österbottens förbund får tillbaka rätten att dela ut EU-stöd

Mellersta Österbottens förbund i Karleby.
Mellersta Österbottens förbund i Karleby. Mellersta Österbottens förbund i Karleby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,mellersta österbottens förbund

Mellersta Österbottens förbund återfår rätten att dela ut EU-projektpengar, beslöt arbets-och näringsministeriet på onsdagen. Förbundet har nu åtgärdat de brister som ministeriet påtalade i början av året.

Beslutet innebär att Mellersta Österbottens förbund igen kan dela ut pengar både till pågående och nuvarande EU-projekt.

Oklarheter i registrering av projekt

Det var i januari som förbundet förlorade rätten att dela ut EU-pengar på grund av oklarheter i registreringen av projekt. En lista med 49 punkter skulle åtgärdas för att befogenheterna skulle återfås.

Ministeriet ville se förändringar i allt från informationsgång till landskapsdirektörens befogenheter gällande projekt.

Enligt arbets- och näringsministeriet har man inom Mellersta Österbottens förbund arbetat målmedvetet för att få tillbaka rätten att dela ut EU-pengar.

Tf landskapsdirektör Jyrki Kaiponen gläds över nyheten och säger att det betyder att det positiva utvecklingsarbetet i landskapet kan fortsätta.

- Beslutet visar att man vid ministeriet litar på Mellersta Österbottens förbund. De förbättringsåtgärder vi gjort inom förbundet har inte varit onödiga.

- Samtidigt är beslutet en uppmuntran för hela mellersta Österbotten och särskilt för förbundets personal att fortsätta jobba målmedvetet.

Flera miljoner euro att dela ut

Jyrki Kaiponen säger att landskapsförbundets personal har gjort ett fantastiskt jobb under hela den långa processen med arbets- och näringsministeriet.

Enligt arbets- och näringsministeriets beslut har Mellersta Österbottens förbund befogenheter att dela ut drygt 3,4 miljoner euro i EU-projektpengar inom ramen för struktursfondsprogrammet för hållbar tillväxt och jobb 2014-2020.

Dessutom väntas arbets- och näringsministeriet i vinter ge Mellersta Österbottens förbund befogenheter att dela ut drygt 6,3 miljoner euro i projektbidrag för åren 2019 och 2020.

En del av finansieringen är knuten till redan påbörjade projekt som behöver tilläggsfinansiering.

  • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

    Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

    Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

  • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

    Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

    Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten