Hoppa till huvudinnehåll

Modejournalisten Sami Sykkö spår årets slottsbalstrender: Miljön syns i kreationerna

Sami Sykkö
Modejournalisten Sami Sykkö besöker självständighetsmottagningen i år för åttonde gången. Sami Sykkö Bild: Yle/Pixel sami sykkö

Miljögärningar är temat för årets självständighetsmottagning. Något som enligt modejournalisten Sami Sykkö tydligt återspeglas i årets kreationer.

Årets mottagning är den åttonde i raden för Sykkö. Det första besöket år 2010 var som gäst, efter det har balen gått i arbetets tecken.

- Det är en strålande kväll med oerhört vackra och glada människor. Jag ser det som en stor ära att få vara en del av den fantastiska och stämningsfulla mottagningen, säger Sykkö

Sykkö refererar balen tillsammans med Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kanninen och Ari Hakahuhta i Yle TV1. De senaste veckorna har varit oerhört hektiska och möten avlöser varandra.

- Det är värt det. Jag har förberett mig i princip hela livet för den här kvällen.

Miljön syns i kreationerna

När det stod klart att tema för årets självständighetsmottagning på presidentens slott är miljö och klimat var det också lätt att förutspå den stora trenden.

Dessutom bidrar presidentfrun Jenni Haukio till temat med en klänning som tillverkas av cellulosa från inhemsk björk.

- Miljön i alla dess former genomsyrar dräkterna. Vi kommer exempelvis att få se en klänning gjord av banden från gamla VHS-kassetter, avslöjar Sykkö.

Vissa klänningar kostar som en mindre bil

Vanligtvis kostar en balklänning runt tusenlappen, berättar Sykkö. Men det beror förstås på design och material. Vill du ha en klänning av en internationellt berömd modeskapare kan det kosta mycket mer.

- Jag har besökt modebutiker i Paris och tittat på priserna. De kostar som en mindre bil, uppemot 15 000 euro.

I år kan gästerna i bästa fall komma billigare undan med tanke på temat.

- Jag känner till en second-handaffär i Helsingfors som sålt rekordmånga klänningar i år.

Jaana Pelkonen en stilfavorit

När modejournalisten Sykkö får till uppgift att lyfta fram några stilsäkra favoriter som strålar från år till år kommer svaret snabbt.

- Jaana Pelkonen.

Jaana Pelkonen på slottsbalen.
Jaana Pelkonen är en stilsäker favorit. Jaana Pelkonen på slottsbalen. Bild: All Over Press Slottsbalen,Finlands självständighetsdag,Självständighetsdagen,Jaana Pelkonen,presidentslottet

För Sykkö representerar hon det närmaste man kan komma till perfektion.

- Hennes frisyr, hennes smycken och sminket, allt är perfekt. Dessutom växlar hon mellan många olika stilar och slutar aldrig att överraska.

självständighetsbalen, 2010
Tarja Halonen hör också till Sami Sykkäs stilfavoriter. Här fotad på Slottsbalen 2010. självständighetsbalen, 2010 Bild: Tiina Jutila / YLE anna halonen

Utöver mediepersonligheten Pelkonen är den sannfinländska politikern Laura Huhtasaari en annan favorit.

- Vi delar inte åsikter eller värderingar, men vi delar samma klädsmak. Hon har en mycket bra stil.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Teater: Storsatsningen Kalevala imponerar och förbryllar

  Experimentellt möte mellan musik- och dockteater.

  I år fyller Finlands nationalepos Kalevala 170 år. Samtidigt fyller landets äldsta teater, Åbo Svenska Teater 180 år. Detta firas genom att slå på stortrumman med den tvärkonstnärliga föreställningen som har det föga överraskande namnet, Kalevala.

 • Ulla-Christina Sjöman har bett för människor i nöd, på heltid, i över 40 år: "Jag har inte hunnit med så mycket annat"

  Idag ber Ulla-Christina Sjöman på rummet i ålderdomshemmet.

  Ulla-Christina Sjöman har bett för mänskor i nöd, på heltid, i mer än fyrtio år. Idag håller hon sina bönestunder i lugn och ro hemma på rummet i ålderdomshemmet i Helsingfors, men det fanns en tid då hennes förbönskvällar fyllde kyrkorna runtom i Finland och också utomlands.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.