Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Lyckat transplant fick kvinna utan livmoder att föda, flera demonstrationer i Helsingfors under självständighetsdagen

Demonstranter med facklor vid Tölö torg.
Demonstranter med facklor vid Tölö torg i fjol. Demonstranter med facklor vid Tölö torg. Bild: Yle/ Dan Granqvist Helsingfors,Finlands självständighetsdag,Självständighetsdagen,Tölö,facklor,demonstration,fackeltåg

Morgonens nyheter:

Forskare avslöjar i dag i en studie i den vetenskapliga tidskriften The Lancet att läkare har lyckats transplantera livmodern från en 45-årig patient som nyligen hade dött, till en 32-åring som hade fötts utan livmoder. Mottagaren kunde bli gravid kort därefter och födde sedan ett barn med hjälp av kejsarsnitt i 35:e veckan.

USA uppgav under tisdagskvällen att landet drar sig ur avtalet inom sextio dagar, ifall Ryssland inte tänker följa det. Enligt USA bryter den nya SSC-8-missilen som Ryssland utvecklat INF-avtalet, som sedan 1987 förbinder de två stormakterna till att avveckla medeldistansrobotar.

USA:s specialåklagare Robert Mueller rekommenderar att president Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn inte ska dömas till fängelse. Mueller uppger att Flynn samarbetar med utredningen av kontakterna mellan Trumps kampanjstab och Ryssland. Flynn har erkänt att han tidigare ljög till den federala polisen FBI om sina diskussioner med Rysslands ambassadör Sergej Kisljak.

Den brittiska premiärministern Theresa Mays parlamentsdebatt om brexit går inte som planerat. Regeringen förlorade tre omröstningar då parlamentet inledde behandlingen av regeringens brexitavtal.
Parlamentet slog fast att regeringen åsidosatt parlamentet då den vägrade att offentliggöra hela sin utredning av avtalet. Regeringen lovar nu att offentliggöra utredningen på onsdag.

På självständighetsdagen ordnas flera demonstrationer i Helsingfors. Polisen har beviljat sju demonstrationer lov, men det är fortfarande möjligt att meddela om en demonstration sex timmar innan den startar. De mest omtalade demonstrationerna är Nordiska motståndsrörelsens “Mot friheten”, främlingsfientliga 612-fackeltåget och de vänsterradikalas marsch “Helsingfors utan nazister”.

Väder:

I landets västra del är det molnigt, disigt och tidvis regnigt. På dagen tidvis blötsnö eller snöfall och från i kväll mest uppehåll. Temperaturen är på dagen 0...+3 grader, i natt -2...-4 grader.

I landets östra del samt i Norra Österbotten och Kajanaland
Molnigt och tidvis regn eller snöfall. Från i kväll västerifrån uppsprickande molntäcke, men lokalt ännu snöbyar. Temperaturen är +2...-4 grader, kallast i nordöstra Österbotten.

I Lappland blir det molnigt och tidvis snöfall eller underkylt duggregn.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes