Hoppa till huvudinnehåll

Nytt mässlingsfall i Esbo – den smittade hade vaccinerats som barn

Terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats.
Terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Finavia helsingfors-vanda

I Esbo har ett fall av mässling uppdagats hos en vuxen person i måndags. Personen har smittats under en resa till Asien.

Personen har vaccinerats mot mässling som barn, vilket betyder att smittorisken är mindre än hos en fullständigt ovaccinerad person.

För att vaccineringen mot mässling ska fungera behöver man få minst två doser av MPR-vaccinet som skyddar mot bland annat mässling.

HUS och enheten för smittosamma sjukdomar har kartlagt de som har blivit utsatta för mässlingen. Det rör sig om ett tiotal som har kommit i kontakt med den smittade personen.

De utsatta personer som saknade vaccin eller inte tidigare har haft mässling har nu fått en dos MPR-vaccin som skyddar mot mässling.

Vaccinationstäckningen i Esbo är hög. Bland de som är födda 2015 har 97 procent fått MPR-vaccinet, vilket räcker för ett flockskydd.

Däremot är täckningen inte lika hög i Grankulla, som ligger mitt i Esbo. Där är 87 procent av barnen som är födda 2015 vaccinerade med MPR-vaccinet. För att nå ett flockskydd för mässling krävs det att 95 procent är vaccinerade.

Minister Saarikko skapar arbetsgrupp för att höja vaccinationstäckningen

I dag har familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) också skapat en arbetsgrupp som ska reda ut hur man kunde höja vaccinationstäckningen i Finland.

Arbetsgruppen är tvärsektoriell. Arbetsgruppen skapas av Institutet för hälsa och välfärd samt Social- och hälsovårdsministeriet.

– Under de senaste dagarna har det varit en livlig diskussion om vaccinering, vaccinationstäckning och om vaccinationskritik. I offentligheten har det lagts fram flera olika alternativ om hur samhället, genom lagstiftning eller genom andra medel, kunde nå en så hög vaccinationstäckning som möjligt, säger Saarikko i Social- och hälsovårdsministeriets pressmeddelande.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes