Hoppa till huvudinnehåll

Passagerare har attackerat körande busschaufförer på två olika platser i Finland – Centralkriminalpolisen utreder händelserna

En polisbil där det står polis med stora bokstäver.
En polisbil där det står polis med stora bokstäver. Bild: Yle/ Philip Stenkula polisbil

Centralkriminalpolisen utreder två händelser där en passagerare misstänks ha anfallit föraren av en buss.

De misstänkta försöken till trafiksabotage har inträffat i Loimaa och Uurainen.

Den ena händelsen inträffade vid 01-tiden natten mot onsdag i Uurainen i Mellersta Finland. Bussen var på väg från Helsingfors till Uleåborg. Enligt de uppgifter polisen fått hade mannen som orsakade incidenten plötsligt rest sig och anfallit föraren.

De passagerare som satt på de främsta sätena hade genast uppfattat situationen och lyckades övermanna den misstänkte. De höll honom mot golvet och på plats tills en patrull från polisen hann fram.

CKP utreder fallet bland annat som misstänkt försök till trafiksabotage och misstänkt lindrig misshandel.

Frontalkrock nära i Loimaa

Polisen utreder också en möjlig koppling till en liknande incident i Loimaa på tisdagseftermiddagen, då en busspassagerare misstänks ha attackerat busschauffören.

Bussen med cirka fem passagerare var på väg från Loimaa mot Åbo. Utanför ämbetshuset i Loimaa hoppade en manlig passagerare plötsligt upp från sätet och började rycka i ratten.

- Bussen körde över till den mötande filen och snuddade vid en mötande buss som hann väja så att endast sidospeglarna tog i, berättar Petri Valtanen, verkställande direktör för Valtasen Liikenne vars buss blev utsatt för attacken.

- Om inte den mötande bussens chaufför reagerat skulle det ha blivit en frontalkrock, konstaterar Valtanen.

Chauffören i bussen som utsattes för attacken kunde stoppa bussen vid en hållplats och lyckades få bort mannen tillsammans med andra passagerare. De ringde polisen som sedan kunde gripa mannen.

Ingen person skadades vid de två här bussincidenterna.

Eventuellt terroristiskt motiv utreds

Enligt Centralkriminalpolisen är båda de misstänkta utländska män i 30-årsåldern.

- Det är ännu för tidigt att säga om de här två fallen har koppling till varandra. Vi vet inte heller ännu om de här två händelserna har terroristiskt motiv, men vi utreder även den saken, säger utredningsledare Sanna Springare.

Enligt Springare påverkar attackerna inte det rådande säkerhetsläget i landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland