Hoppa till huvudinnehåll

Pionjären Höjdens skola i Tenala firar 50 år: "Våra skolböcker kom från Sverige och greppet om undervisningen kändes nytt"

Höjdens skola
Höjdens skola. Höjdens skola Bild: Yle/ Robin Holmberg höjdens skola,Raseborg

Tenala-Bromarv experimentgrundskola var tillsammans med Dragsfjärd först i Svenskfinland när skolsystemet reformerades från folkskola, medborgarskola och mellanskola till en gemensam grundskola för alla.

Eleverna kom från ett tiotal olika skolor i nejden för att fortsätta sin skolgång tillsammans.

Höjdens skola var och är fortfarande en av de få enhetsgrundskolorna med årskurserna 1-9 under samma tak.

Själva skolhuset firar också 50 år i år. På onsdagen (5.12) samlades både forna och nuvarande elever och lärare till en jubileumsdag.

En ung kvinna och man sitter på en röd soffa.
Eleverna Ida Nybäck och Ken Saari ger båda Höjdens skola vitsordet nio. De gillar rasterna, men lärarna är också bra. En ung kvinna och man sitter på en röd soffa. Bild: Gunilla Ginström \ Yle Tenala,skolor,Raseborg,höjdens skola

Det är nästan på dagen 50 år sedan man höll en högtidlig invigningsfest för Tenalas splitternya skola.

Det var nämligen på självständighetsdagen 1968 man firade skolbyggnaden som dessutom hade fått tillstånd att fungera som en experimentgrundskola.

- Det var stort i Tenala. Här fanns många aktiva och driftiga som ville vara med och förändra skolvärlden, berättar Jennie Ahtola, som själv varit rektor för skolan i ett år, men som läst gamla dokument från tiden då det begav sig.

En kvinna sitter vid en elorgel och spelar i en skolas gymnastiksal. Bakom henne finns också Finlands flagga.
Rektor Jennie Ahtola anställdes vid årsskiftet och kom direkt in i jubileumsåret som uppmärksammats på flera olika sätt. Hon ackompanjerade också sångerna som sjöngs under festdagen. En kvinna sitter vid en elorgel och spelar i en skolas gymnastiksal. Bakom henne finns också Finlands flagga. Bild: Gunilla Ginström \ Yle Tenala,skolor,Raseborg,rektor jennie ahtola

Tillståndet för en experimentgrundskola undertecknades av dåvarande undervisningsministern Johannes Virolainen.

- Det kändes stort och fint att fortsätta sin skolgång i en såhär ny och modern skolbyggnad, minns forna eleven Kjell Ekholm, som deltog i 50-års firandet.

- Våra skolböcker kom från Sverige och greppet om undervisningen kändes nytt, minns han.

Tre glada män och i bakgrunden texten Höjden 50 år.
Kjell Ekholm, Stig Granström och Mats Lagerstam var inbjudna för att berätta om den fina nya skolan de fick flytta in i hösten 1968. Tre glada män och i bakgrunden texten Höjden 50 år. Bild: Gunilla Ginström \ Yle Tenala,skolor,Raseborg,Kjell Ekholm,Mats Lagerstam,stig granström

- Vi hade många fina lärare, inte minst Valter Lall, som var lärare och rektor, men som också ordnade fritidssysselsättning för oss tonåringar i byn, berättar Stig Granström, också han före detta elev i Höjdens skola.

Festligheterna firades med lucia, en gammal ringlek som också uppfördes på invigningen 1968 samt en robotdans, som elever i skolan skapat på en kurs i programmering.

Höjdens skola har i dag cirka 200 elever.