Hoppa till huvudinnehåll

Skådespelaren Pelle Heikkilä ger skridskor till flyktingbarn som julklapp - han hoppas de ska kunna ta sina första steg på isen i Finland

Så nära men inte riktigt ännu. Pelle Heikkilä några tiotal meter från den legendariska röda mattan.
Så nära men inte riktigt ännu. Pelle Heikkilä några tiotal meter från den legendariska röda mattan. Bild: YLE/Tomas Jansson Pelle Heikkilä,berlinale 2015

Han har julstämning ända in i benmärgen och har knappast problem att hitta på en god gärning för julen. Så säger Janne Grönroos när han skickar julutmaningen "Gör en god gärning" vidare till skådespelaren Pelle Heikkilä.

- Härligt Janne, men kom ihåg att du är skyldig mig två öl, skrattar Pelle Heikkilä när han får höra Grönroos motivering till utmaningen.

Heikkilä är aktuell i Yles kommande dramasatsning Invisible Heroes som har premiär i april. Serien följer med två nordiska diplomater under statskuppen i Chile år 1973.

Heikkilä gestaltar Tapani Brotherus och spelar mot Mikael Persbrandt som tar sig an rollen som Harald Edelstam. Att spela historiska karaktärer bär med sig sina egna utmaningar.

- Vi hade långa diskussioner med producenten och regissören och vi beslöt att inte träffa Tapani och därmed fokusera på ett rollarbete. På det sättet behöver jag inte oroa mig för vad den riktiga personen skulle säga eller hur han till exempel går.

Han är inte orolig för vad Brotherus ska tycka om den slutgiltiga produkten.

- Han sa till oss att gör vad ni gör, så länge jag inte själv behöver spela, säger Heikkilä.

Under inspelningen bodde Heikkilä i Chile med sin fru och sina barn, vilket på många sätt var en utmaning för föräldrarna.

Han kan ändå inte låta bli att emellanåt slås av tankarna på hur det var att verka i ett land under en statskupp och hjälpa flyktingar utan stöd från hemlandet.

- Det var en helt annan stressnivå än vad vi har upplevt. Han är hjälte som inte alltid kommit fram.

Skänker skridskor till flyktingbarn

Pelle Heikkilä har tänkt anta julutmaningen genom att donera nybörjarskridskor till flyktingboenden.

- Det hela började i fjol när vi köpte ett antal leksaker på auktion från en leksaksaffär som gått i konkurs. Jag använde det som ett sätt att förklara för mina barn hur grym världen kan vara för att sedan packa in dem och skänka bort dem till flyktingbarn.

I år föll valet på skridskor i stället för att inte orsaka plastskräp.

- Mitt hopp är att flyktingbarnen ska kunna ta sina första, inte så vingliga steg på isen här i Finland.

Han väljer att skicka vidare julutmaningen till boxaren Eva Wahlström.

- Hon är en otroligt stark kvinna som jag aldrig fått äran att träffa. Men jag hoppas på att Eva skickar en inbjudan till Madison Square Garden!

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen