Hoppa till huvudinnehåll

Skidspår i Pargas till helgen - med snö från i mars lagrad under sågspån

Lagrad snö.
Lagrad snö. Bild: Lotta Sundström / Yle snö,Pargas IF,finby skidstadion

I Pargas kan skidåkare snart dra på sig pjäxorna och ta en första tur vid Finby skidstadion. Pargas IF:s skidsektion täckte in 3 000 kubik snö i våras, nu tas snön i bruk.

I våras fick snökanonerna i Finby jobba på i nästan en vecka för att åstadkomma en rejäl snöhög som sedan täcktes in med sågspån. Tack vare det kan man nu inleda säsongen tidigare än vad som annars varit möjligt.

- Då vi täckte in den var här drygt 3 000 kubikmeter snö. Nu är här ungefär hälften kvar, berättar chefstränare Niklas Westerlund.

Lagrad snö körs ut till snöspåret.
Lagrad snö körs ut till snöspåret. Bild: Lotta Sundström / Yle snö,Pargas IF,finby skidstadion

I början av sommaren krympte inte snöhögen, men till slut smälte det lite mer snö än man räknat med. Det samma har skett i år också på andra håll man lagrat snö.

Snön har lagrats under sågspån

- De sista dagarna i mars täcktes den med 40 - 50 centimeter sågspån. Efter har inget gjorts före sågspånen togs bort på måndagen, berättar Westerlund om lagringen.

Lagrad snö bjuder på tidigare säsongstart.
Lagrad snö bjuder på tidigare säsongstart. Bild: Lotta Sundström / Yle snö,Pargas IF,finby skidstadion

Snölagringen är ett sätt att se till att juniorerna kommer åt att börja träna samtidigt som på många andra håll i Finland. För väntar man på natursnö kan premiären bli sen i Pargas.

- Vi är ofta lite senare här då vi är ute i skärgården. Man vet aldrig när den första kölden och första snön kommer. Det här förbättrar möjligheterna.

På tisdagen kördes snölassen ut på banan som förbättrats under sommaren för att den ska hålla att köra även om marken inte är frusen. Mot slutet av veckan ska snön bredas ut med pistmaskin.

- Till helgen borde vi ha spåren i skick.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland