Hoppa till huvudinnehåll

Var tionde svingård lägger ner verksamheten i år - julen hotas av brist på inhemsk julskinka

Julskinka
Julskinka Bild: Mostphotos Julskinka,Skinka,kött,mat

Den olönsamma verksamheten gör att grisproducenterna kör in i en återvändsgränd. I år är det första gången som vi producerar mindre griskött än vad vi äter. Att antalet svingårdar minskar påverkar också den kommande festsäsongen: inhemsk julskinka kan snart vara en sällan sedd delikatess på julbordet.

Jukka Eeva som äger Kankarin tila i Somero säljer omkring 3 000 slaktsvin per år. Eeva som köpte gården år 2010 berättar att för tillfället ger ett slaktsvin honom förlust på ungefär 3 euro.

- Nästan varje gård överväger just nu om det finns något vettigt skäl att fortsätta. Det går att hantera ett svårt läge tillfälligt, men om det fortsätter länge är det enda alternativet att man byter bransch, säger Eeva i ett pressmeddelande.

Grisföretagare slår nu igen sina dörrar i en svindlande takt: i fjol minskade antalet svingårdar med 13 procent jämfört med år 2016. År 2018 väntas ytterligare en minskning på 10-13 procent jämfört med i fjol. Om det här förverkligas, har vi efter år 2018 bara under tusen svingårdar i Finland.

- Grisproducenternas ekonomiska förutsättningar har redan i många års tid varit verkligen utmanande. Antalet gårdar som lagt ner verksamheten är väldigt stort: var tionde svingård stänger dörrarna i år, säger Ari Berg, ordförande för Suomen Sikayrittäjät ry.

Historisk vändning i år

Berg berättar att det skett en historisk vändning i år: vi producerar nu mindre griskött än vad vi konsumerar.

- I fjol producerades det 182 miljoner kg griskött i Finland. Nu förväntas det att mängden sjunker ner till 170 miljoner kg eller till och med under det, säger Berg.

Den svaga lönsamheten syns också i att producenterna har gammal utrustning och gamla byggnader.

- De har inte gjort några nyinvesteringar eftersom de saknar kapital, säger Berg.

Osäkerheten återspeglas också hos finansiärerna som blivit försiktigare.

En minskad produktion påverkar också grisköttsexporten.

- När produktionen går ner radikalt, minskar också exporten eftersom då behöver vi mer kött i hemlandet, säger Berg.

Julskinkans dystra framtidsutsikter

Vi konsumerar stora mängder julskinka, det vill säga omkring sju miljoner kg per år. Enligt branschföreningen Lihatiedotus var största delen av de julskinkor som konsumenterna köpte i fjol inhemska. Andelen utländska julskinkor var något under sex procent.

Nu finns det emellertid risk för att tillgången på inhemsk julskinka blir sämre. När antalet gårdar minskar, minskar också grisuppfödningen betydligt. Inför jul är antalet svin som föds upp konstant, och det höjs inte.

- Slaktmängder kan lite justeras, men det är marginellt, säger Berg.

Läget med julskinkor kan eskalera i synnerhet nästa jul om nedläggningen av svingårdar fortsätter i samma takt.

- Då är det kanske sannolikt att alla inte får inhemsk skinka och att priserna stiger.

Berg råder alla som vill ha en inhemsk julskinka att var ute i god tid i år.

Det lönar sig att förbereda sig på situationen och beställa en julskinka så fort som möjligt, säger Berg.

Artikeln rättades klockan 9.51: Tidigare stod det i rubriken "var femte svingård" när det skulle vara "var tionde".

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes