Hoppa till huvudinnehåll

Barnfamiljer i Jakobstad och Karleby stannar hemma i rädslan för mässling – lev ett normalt liv, säger överläkare

Jenni Pehkonen med sonen Eetu
Jenni Pehkonen vill inte ta med sonen Eetu, 5,5 månader, på publikevenemang av rädsla för mässlingssmitta. Jenni Pehkonen med sonen Eetu Bild: Yle / Ville Viitamäki barnfamiljer,Jenni Pehkonen

Barnfamiljer i Österbotten är rädda för mässlingsepidemin. Flera väljer att stanna hemma och vågar inte delta i evenemang med mycket människor. Taneli Puumalainen, överläkare på THL, säger att man inte behöver oroa sig.

Förra veckans mässlingsfall i Larsmo oroar Jenni Pehkonen från Jakobstad. Hennes yngsta barn är bara fem och en halv månad gammal och har inte ännu fått MPR-vaccinet som skyddar mot bland annat mässling.

- Jag skyddar mitt barn från smittan och deltar inte i stora publikevenemang. Jag deltog inte i julöppningen eller julfesten.

Jenni Pehkonen är inte ensam om att tänka på det här viset utan många mammor i Jakobstadsregionen delar oron. Marjut Hepokangas säger att flera småbarnsfamiljer väljer att stanna hemma i rädslan för mässlingen.

Jakobstad.
Jakobstad. Jakobstad

- Flera i min bekantskapskrets säger att de under jultiden gärna skulle besöka flera ställen och evenemang, men nu vågar de inte gå någonstans med sina barn.

Lev ett normalt liv

Även i grannstaden Karleby har en del av föräldrarna begränsat sin vardag med barnen. Oron för mässlingen har märkts vid Karleby simhall där flera har avbokat babysimmet.

Taneli Puumalainen, överläkare på THL, ger lugnande besked till barnfamiljerna och uppmanar dem att leva ett normalt liv.

Han säger att det inte finns någon orsak att begränsa rörligheten med småbarn så länge man inte är i kontakt med de som är smittade.

- Gå till simhallen, butiken och julevenemangen som normalt. Vi har ett bekräftat mässlingsfall i Larsmo, och den smittade kommer inte att smitta någon annan.

Simhallen i Jakobstad skall renoveras småningom
Simhallen i Jakobstad skall renoveras småningom Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,Simhall

Enligt Puumalainen är risken att bli smittad sist och slutligen väldigt liten.

- Även om det skulle framkomma fler smittade i ett senare skede kommer mässlingen inte att få stor spridning bland befolkningen.

Hett samtalsämne

Mässling och vaccination är ett hett samtalsämne under kaffepauserna på arbetsplatserna och på sociala medier.

Jakobstadsborna Jenni Pehkonen och Marjut Hepokangas förstår sig inte på vaccinmotståndare, förutom i fall där barnens sjukdom är ett hinder för att få vaccinet.

Förpackning för MPR-vaccin.
Förpackning för MPR-vaccin. Bild: Jari Kovalainen / Yle läkare,vaccinering,immuniseringsprogram,mässling,mässlingsvaccin,Measles virus,hälsovård,Österbotten,Larsmo,Public Health Nursing,påssjuka,påssjuka,påssjukevaccin,röda hund,rödahundvaccin,vaccin mot mässling, påssjuka, röda hund,MPR-vaccin,MPR-vaccin

- Vi behöver inte hatprat, och att beskylla någon hjälper inte situationen. Vi måste få vaccinmotståndarna att förstå att allmän nytta går före vars och ens egen nytta, säger Hepokangas.

"Ingen vill vara den som sprider smittan"

Hittills har nio personer satts i karantän med anledning av mässlingssmittan i Larsmo. Det handlar om personer som har exponerats för mässlingssmitta men också efter det har vägrat ta vaccin.

Att bli placerad i karantän kan beordras då det är frågan om en sjukdom som klassats som farlig för allmänheten.

Ifjol lyftes mässlingen upp på karantänlistan där sjukdomar som kolera och ebola också förekommer. Listans syfte är att förebygga epidemier.

Gemensamma spelregler

Enligt Taneli Puumalainen är det sällsynt att människor sätts i karantän i Finland. En karantän varar i två veckor och man försöker vanligtvis genomföra karantänen i hemmet.

- Spelreglerna för en karantän bestäms alltid i förväg, men det finns ingen som övervakar att de följs. Vid behov kan man be om hjälp av polisen med det finns inte något behov för det.

Då man är i karantän får man inte fara till butiken eller till allmänna platser med mycket folk. Det förstår människor, säger Puumalainen.

- När människorna förstår situationens allvar och de möjliga konsekvenserna så vill ingen vara den som sprider smittan vidare.

Text: Kati Latva-Teikari och Sari Vähäsarja/ Yle Keski-Pohjanmaa

Översättning och bearbetning: Niklas Grönholm / Yle Österbotten

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen

  Ägaren skötte hela gården ensam i ett år.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötdjur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten