Hoppa till huvudinnehåll

Här hittar du alla intervjuer på svenska från slottsbalen – 98-åriga krigsveteranen Karl-Arne Björk från Jakobstad har precis fått körkortet förnyat: "Jag brukar skjutsa andra veteraner om det behövs"

Missade du någon intervju? Ingen fara, här hittar du alla intervjuer som gjordes på svenska.

President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio intervjuades inför slottsbalen. Intervjun handlade bland annat om miljön och om vad Finland kan göra för miljön.

Här nedan kommer vi att publicera fler intervjuer med intressanta personer.

98-åriga krigsveteranen Karl-Arne Björk konstaterade att det är enastående att få vara med på slottet. Han har precit fått sitt körkort förnyat. Det är bra eftersom han brukar skjutsa andra veteraner om det behövs, säger han.

97-åriga krigsveteranen Mauri Maunula sjöng en ballad för presidentparet.

Chefdirektören för Finlands nationalopera och -balett Gita Kadambi berättar om skolelevers opera som handlar om hållbar utveckling och som visas på nationaloperan i vår. Kapellmästaren och kompositören Leif Segerstam berättar varför han komponerat ett verk för presidentparets barn Aaro.

Tove Holm är verksamhetsledare för Skyddsfonden för Skärgårdshavet. Hon konstaterar att vattnet som kommer från Ryssland de facto är renare än det vatten som kommer från Skärgårdshavet vidare in i Östersjön.
- Finland står för över 10 procent av utsläppen och vi är bara 6 procent av Östersjöländernas befolkning, säger hon.

Jordbrukaren och skådespelaren Robert Jordas från Lappträsk säger att det händer massor inom växthusodling och vertikalodling.

Vd:n för Finlands guldsmedsförbund Henrik Kihlman och hans hustru Maini bär Heli Kauhanens smycken, han en kravattnål och hon ett halssmycke som är av titan och som ser ut som serpentiner.

Författaren Sirpa Kähkönen talar om arvet från inbördeskriget och hur Finland byggdes upp och kunde hela såren efter kriget.

Kaisa Leka är hindu och bär sin bröllopsklänning, en indisk sari. Hon säger bland annat att de värderingar som är gemensamma för alla stora världsreligioner, som osjälviskhet, är något som Finland och världen skulle behöva mera av.

Nya Ålands chefredaktör Anna Björkroos klänning, som bestod av sidor från papperstidningen, klarade den viktiga kvällen utan att tappa några sidor.

Skulptören Kim Simonsson som gör mossfigurer valde en grön fluga till festen.

Mumin characters Sophia Jansson är glad över att muminfilmerna ska göras i en ny tappning eftersom hon tycker att klassiska verk behöver tolkas på nytt.

Kompositören Roger Wanamo har nyss återvänt från Afrika där han vistats sex veckor på konstnärsresident. Han säger att han blev väldigt inspirerad och kommer att ta mycket intryck därifrån i fortsättningen.

Sanna Mander är en Finlandiabelönad barnboksförfattare. Hon är också illustratör och grafisk designer. Hon berättar om hur det går till då hon börjar jobba med en ny bok.

Camilla Sundgren är VM-segrare i synkroniserad konståkning och Maria Wahlroos är VM-segrare i cheerleading.

Dykaren Mikko Paasi bar Thailands högsta hederstecken.

Slottsbalen

Nyligen publicerat - Slottsbalen