Hoppa till huvudinnehåll

”Herregud, så dåligt” – förbundet reagerade efter de norska handbollsdamernas reaktioner på tvetydiga kameravinklar

Norsk time out.
Norsk time out. Arkivbild från EM 2016. Norsk time out. Bild: Stella Pictures/All Over Press Norges damlandslag i handboll

Tv-bilder som verkade fokusera på spelarnas nedre kroppar väckte debatt i Norge – men efter en historiskt stor förlust mot Rumänien har snackets glömt bort. Nu talas det om en kris i Handbollsnorge. Det blir svårt nu, säger lagkaptenen själv.

Det var under den första timeouten i matchen mellan Norge och Tjeckien som tv-bilderna skapade debatt.

Istället för att filma det norska taktiksnacket ovanifrån, som normalt, valde tv-kamerorna istället att filma damerna underifrån. Några av spelarnas nedre kroppar stod länge och väl i närbild.

– Åh herregud, det var verkligt dåligt filmat, säger Veronica Kristiansen då NRK visar henne tv-bilderna efteråt.

– Oj! Hujedamej, utbrister i sin tur lagkaptenen Stine Bredal Oftedal.

Förbundet reagerade

Norska TV3, som sänder handbolls-EM i Norge, säger till NRK att man reagerade direkt.

– Det är EHF och företaget Infront som ansvarar för produktionen och vi har tagit kontakt med dem och sagt att det här inte är acceptabelt. Vi reagerade på det här under sändningen, säger man från kanalen.

Förbundet var på alerten. EHF:s informatör JJ Rowland berättar för NRK att man instruerat produktionsteamet att alltid filma ovanifrån.

Rowland påpekar ändå att det var svårt den här gången, eftersom spelarna stod så tätt i cirkeln. Det minns också Oftedal.

– Det kan hända att vi får skylla oss själva lite. Vi måste tänka på kamerorna. Tv-produktionen är viktig för oss också, säger hon.

"Nu blir det väldigt svårt"

På onsdagskvällen var debatten ett minne blott då Norge ställdes mot Rumänien för den sista gruppspelsmatchen i EM. Resultatet? Ett fiasko för norskorna.

Slutresultatet skrevs 31-23 till rumänskorna – Norges största förlust i EM-sammanhang. Nu talas det redan om en handbollskris i landet.

Resultatet innebär nämligen att Norge åker vidare till huvudserien med 0 poäng och måste med andra ord hoppas på ett smärre mirakel för att ta sig vidare till semifinal.

– Nu blir det väldigt svårt. Vi behöver hjälp av andra och möter riktigt bra lag, konstaterar lagkaptenen Oftedal i norsk tv enligt Sportbladet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport