Hoppa till huvudinnehåll

Nytt förlängningsformat i ishockey-VM: guldet ska inte avgöras på straffar

Sverige vann VM-guld i ishockey för andra året i rad.
Sverige har vunnit VM-guld de två senaste åren. Sverige vann VM-guld i ishockey för andra året i rad. Bild: Yle / Tomi Hänninen Sveriges herrlandslag i ishockey

Det internationella ishockeyförbundet har meddelat att det är sudden-death som gäller om VM-finalen inte är avgjord efter 60 minuter. De två senaste åren har Sverige firat guld efter straffläggning.

IIHF meddelar på sin webbplats att förlängningsformatet i ishockey-VM har uppdaterats inför vårens turnering i Slovakien. De två senaste åren har världsmästerskapet avgjorts på straffar men i Slovakien kommer det inte att ske.

Ifall det i finalen står oavgjort efter fulltid kommer det att spelas 20 minuter långa förlängningsperioder med tre mot tre fram till att någon gör mål.

Nya förlängningsregler i VM:

 • gruppspelet: 5 minuter med 3 mot 3 + straffläggning (ifall matchen inte avgörs i förlängning)
 • QF, SF och bronsmatch: 10 minuter med 3 mot 3 + straffläggning
 • finalen: 20 minuters perioder med 3 mot 3, sudden-death

IIHF vill inte att VM-guldet ska avgöras på straffar men tidtabellerna måste också tas i beaktande och man har inte råd med att finalen drar ut på tiden alltför länge.

Därför kommer en eventuell förlängning, också i finalen, att spelas med bara tre utespelare i vardera lagen.

VM i Slovakien går av stapeln den 10–26 maj 2019.

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport