Hoppa till huvudinnehåll

Stormaktspolitiken kan avgöra klimatmötets öde – nya problembarnet Brasilien kan sabotera förhandlingarna

Brasiliens president Jair Bolsonaro.
Brasiliens JairBolsonaro förutspås bli ett problembarn i arbetet mot klimatförändringen. Brasiliens president Jair Bolsonaro. Bild: EPA-EFE/Joédson Alves Jair Bolsonaro

FN:s klimattoppmöte inleddes i Polen i måndags. Mötet väntas bli ytterst politiskt. Och stormaktspolitiken, där alla har en egen agenda, kan sätta rejäla käppar i hjulen för mötet. Kina är ett av de länder som kan ha en stor inverkan på hur mötet utfaller.

Kina är den största nedsmutsaren i världen, samtidigt som det är det land som under de senaste åren har gått i bräschen för klimatsmarta alternativ.

Kina har satsat stora mängder pengar på förnybar energi som vindkraft och solkraft, samt på forskning kring hur man effektivt ska kunna minska utsläppen av växthusgaser.

Det har delvis berott på att befolkningen har börjat reagera på utsläppen.

Smog är vardag i kinesiska storstäder
Smog är vardag i kinesiska storstäder. Smog är vardag i kinesiska storstäder Bild: EPA smog,Kina

Smog är vardag i kinesiska storstäder och många kineser lider väldigt mycket av den dålig luften, så Kina har helt enkelt varit tvunget att vidta åtgärder.

Samtidigt är Kina ändå ett av de länder som kan orsaka problem under klimatmötet.

Två kinesiska kvinnor skriver på sina mobiltelefoner i utsläppsröken i Peking den 20 december 2016.
Många kineser lider av luftföroreningarna. Två kinesiska kvinnor skriver på sina mobiltelefoner i utsläppsröken i Peking den 20 december 2016. Bild: EPA / Wu Hong Kina,Peking,smog,smog,Utsläpp,kineser,mobiltelefoner

Strid mellan i-länder och u-länder

Det handlar om den gamla striden mellan i-länder och u-länder. Kina har sedan 90-talet klassats som ett u-land i klimatförhandlingarna.

U-länderna behandlas inte lika strängt som i-länderna när det gäller till exempel utsläppsmål.

Men nu när Kina har blivit världens näst största ekonomi så går det inte riktigt ihop längre.

Gatubild från Peking
Kina är världens näst största ekonomi. Gatubild från Peking Bild: EPA Peking,Kina

Kina kämpade redan under Parismötet mot en i-landsklassificering. Under det mötet kom man överens om en kompromiss: samma spelregler ska gälla alla länder, men man beaktar ländernas utvecklingsnivå.

Men fortfarande är man oenig om ansvarsfördelningen och hur utsläppen ska redovisas. Bland annat Kina vill inte gå med på att man ska ha samma redovisningskrav som västländerna.

Samtidigt vill de fattiga länderna inte att de rikare ska komma lätt undan. Så här kan det bli gräl, och om Kina väljer att trilskas kan det bli mycket svåra förhandlingar.

USA håller sig i bakgrunden

Efter att president Donald Trump meddelade att USA drar sig ur Parisavtalet så har USA hållit sig rätt så avvaktande till klimatförhandlingarna.

Donald Trump viftar med handen i en talarstol.
Trump meddelade att USA drar sig ur Parisavtalet. Donald Trump viftar med handen i en talarstol. Bild: EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS / POOL Donald Trump,Trump

Man lämnar inte Parisavtalet hux flux utan det tar flera år. Och för USA:s del är det i praktiken möjligt att dra sig ur avtalet tidigast nästa höst.

Så USA:s klimatförhandlare har hållit sig i bakgrunden men samtidigt varit med och förhandlat.

Orsaken till det här tros vara att de vill hålla sig uppdaterade med förhandlingarna ifall USA:s nästa president inte heter Trump och väljer att ta sig an Parisavtalet igen.

President Putin deltar inte i Polenmötet

Ryssland är på femte plats i nedsmutsningsligan och landet är lite oberäkneligt när det gäller klimatförändringen. Ibland är Ryssland väldigt klimatmedvetet och ibland inte alls.

Det verkar enligt miljöorganisationerna hänga ihop med bland annat skogsbränder i landet.

Vy över skogsbrand med kraftig rökbildning.
Skogsbränder verkar inverka på Rysslands klimatmedvetenhet. Vy över skogsbrand med kraftig rökbildning. Bild: Jouko Anttila/Kauttuan Ilmailukerho Pyhäranta,skogsbränder,skogsbranden i pyhäranta

De år som har varit väldigt torra och Ryssland har haft många skogsbränder verkar landet mer medvetet om klimatförändringen.

I år har Ryssland haft en del större bränder, men det är lite oklart hur landet kommer att bete sig i förhandlingarna.

Vladimir Putin pratar med handen på bröstet
President Putin deltar inte i klimatmötet. Vladimir Putin pratar med handen på bröstet Bild: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV Vladimir Putin,Putin

En fingervisning för att Ryssland kanske inte tar förhandlingarna på så stort allvar som man skulle hoppas är att Kreml förra veckan meddelade att president Vladimir Putin inte kommer att delta i klimatmötet, utan det är statliga tjänstemän som representerar Ryssland.

Brasiliens klimatskeptiska ledning kan sabotera

Brasilien fick nyligen en ny president som är en uttalad klimatskeptiker och som vill hugga ner regnskogen till förmån för bland annat palmoljetillverkning.

Palmoljeplantage
Palmoljeplantage. Palmoljeplantage Bild: EPA palmolja

Den nye presidenten Jair Bolsonaro var i sin valkampanj mycket kritisk till Parisavtalet och sa att ha vill omförhandla villkoren, vilket inte är möjligt.

Jair Bolsonaro
Brasiliens nye president Jair Bolsonaro. Jair Bolsonaro Bild: EPA-EFE/RICARDO MORAES / POOL Jair Bolsonaro

Samtidigt har den nya utrikesministern sagt att frågan om klimatförändringen är en konspiration av vänstern.

Och den nyutnämnda jordbruksministern har meddelat att ett område stort som Frankrike ska huggas ner i Amazonas regnskog. Det arbetet ska inledas efter årsskiftet.

Brasilien har en av världens största regnskogar och har därför haft en viktig roll i arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser.

Regnskog i Brasilien
Brasilien har en av världens största regnskogar. Regnskog i Brasilien Bild: EPA Amazonas,regnskog

Skogsavverkningen i Amazonas är redan nu större än på tio år och kommer alltså att öka i och med landets nya ledning.

Skogsavverkning i Amazonas
Skogsavverkning i Amazonas. Skogsavverkning i Amazonas Bild: EPA Amazonas,avverkning

Den här inställningen kan i värsta fall leda till att Brasilien saboterar klimatmötet i Polen.

Brasilien vill inte stå värd för klimatmötet 2019

Förra veckan meddelade dessutom Brasilien att man inte vill stå värd för klimatmötet nästa år, vilket ursprungligen var meningen.
Man hänvisar till ekonomiska orsaker.

Och visst, det är dyrt att arrangera ett möte av den storleken, med tiotusentals besökare. Men man kan kanske tänka sig att det har att göra med landets nya klimatskeptiska ledning.

Efter att Brasilien drog sig tillbaka från nästa års värdskap steg nervositeten märkbart bland åtminstone Finlands förhandlare på Polenmötet. Osäkerheten blev genast större.

Klimatkonferensen i Polen
Många stötestenar på klimatmötet i Polen. Klimatkonferensen i Polen Bild: EPA Förenta nationernas klimatkonferens i Katowice 2018

Det är många stötestenar som man måste förhandla sig igenom på mötet. I värsta fall kommer man inte fram till något resultat alls eller ett urvattnat sådant.

I bästa fall förbiser de olika länderna sina egna agendor och ger efter eller kommer emot där det behövs.