Hoppa till huvudinnehåll

Vem, var, när? Återupplev Finlands största idrottsögonblick med Yle Sportens självständighetsdagsquiz

Collage.
Collage. Bild: Yle / All Over Press Marja-Liisa Kirvesniemi

Finland firar 101 år i dag och Yle Sporten firar självständighetsdagen med en frågesport! Sätt dina kunskaper på prov här!

Att Mörskoms stora son Lasse Virén vann fyra OS-guld vet de flesta, men hans saldo från Europamästerskapen är inte alls lika smickrande. Det blev endast en bronspeng i EM-sammanhang för Virén. När tog han den?

Nio OS-guld, nästan två dussin världsrekord. Paavo Nurmi är en av alla tiders idrottare – inte bara i Finland utan i världen. Det är därför ingen överraskning att löparen har fått tävlingar och lopp uppkallat efter sig. Paavo Nurmi Games och Paavo Nurmi Marathon går av stapeln i den flygande finländarens födelsestad Åbo, men i vilken utländsk stad har ett lopp som namngetts efter Nurmi arrangerats flera gånger?

Den 7 maj 1995, Stockholm. Allt är redo för drömfinal. Globen sjuder, de mångfaldiga världsmästarna Sverige mot guldlösa Finland, som året innan förlorat VM-finalen i straffläggning. Men nu stämmer allting. Ville Peltonen fullbordar sitt hattrick fyra sekunder före den andra periodpausen, Lejonen vinner med 4–1 och inleder en guldyra utan motstycke på hemmaplan. Men trots Peltonens maffiga 3+1 i finalen var det inte han som vann poängligan, utan vem?

Två finaler och femton mål. Under två magiska säsonger var Jari Litmanen obestridlig Champions League-regent. Säsongen 1994-1995 leder han sitt Ajax till första europacupsegern sedan det gyllene 1970-talet. Hur många mål gjorde Litmanen den Champions League-säsongen?

Marja-Liisa Kirvesniemis genombrott på seniornivå dröjde längre än vad många hade tålamod med. Då det tidigare tonårslöftet sedan vann samtliga individuella skidguld i OS i Sarajevo 1984 tystade hon alla sina kritiker. Hur många medaljer vann Finlands alla tiders OS-drottning sammanlagt i både OS- och VM-sammanhang?

Den 17 februari 1980 skulle det slutligen hända. På 15 kilometer vid OS i Lake Placid. Föret var skarpt, Juha Mietos skidor perfekta. Han åkte vansinnigt bra. Men det gjorde också Thomas Wassberg. Som var en hundradelssekund bättre. Det individuella guldet kom inte. Någonsin. Däremot var Mieto en pjäs i det finländska herrlag som tagit det färskaste OS-guldet i stafett. När hände det?

Det är bara fem finländska formel 1-förare som vunnit ett grand prix. Vem är den senaste att vinna en deltävling med en Williams?

Sommaren 2005 når finländsk landslagsfotboll sin största bedrift. Ett historiskt första slutspel, en historisk framfart i EM. Finlands damer hämtar upp ett tvåmålsunderläge men faller i premiären mot hemmanationen. Detta följs av en mållös dust med förra årets VM-fyra – därmed vet finländskorna att seger i den sista gruppspelsmatchen ger avancemang. Laura Kalmari och Heidi Kackur nätar tidigt, Finland vinner med 2–1 och viker sig en sensationell semifinalplats. Vem stod för motståndet i den sista gruppspelsmatchen?

Rekordpoäng krävs för att bärga guldet inför euforiska hemmafans. Laura Lepistö håller för trycket. Efter en stapplande inledning samlar hon sig, sätter varje hopp, piruett och koreografisk detalj – och vinner med knappa två poängs marginal. Finland är bästa damnation i konståknings-EM i Helsingfors 2009. Utöver Lepistös EM-guld blir det två andra topp 5-placeringar. Vem var det som tog brons?

Det klarnade tidigare i veckan att Eva Wahlström kommer att bli den andra finländaren någonsin att gå en boxningsmatch i Madison Square Garden, boxningsvärldens mecka. Den enda andra finländaren som tagit sig dit är Gunnar Bärlund, som gjorde två historiska framträdanden på den anrika arenan i New York. När då?

Läs mera:

Guld, glädje och tårar – här är de bästa idrottshistorierna från 100-åriga Finland

Mikael Källman från anonym novis till superstjärna, Mika Häkkinen från dödens portar till dubbel världsmästare, Marja-Liisa Kirvesniemi från spottkopp till hyllad hjälte. Läs 32 oförglömliga berättelser från Idrottsfinland!

Läs mera:

Ranking: Finlands 100 största idrottsögonblick genom tiderna

För att hedra 100-åriga Finland rankar Yle Sporten nationens hundra största idrottsögonblick. Nedräkningen pågår fram till självständighetsdagen då den slutliga vinnaren koras.