Hoppa till huvudinnehåll

Aquarius avslutar sök- och räddningsinsatserna på Medelhavet - "Det här är en mörk dag"

Besättningsmän ombord på Aquarius i en hamn på Malta den 15 augusti.
Besättningsmän ombord på Aquarius i en hamn på Malta den 15 augusti. Besättningsmän ombord på Aquarius i en hamn på Malta den 15 augusti. Bild: AFP / Lehtikuva Aquarius,Läkare utan gränser,SOS Méditerranée,migranter

Räddningsfartyget Aquarius, som använts av hjälporganisationerna Läkare utan gränser och SOS Méditerranée för sök- och räddningsinsatser på Medelhavet, lägger ned verksamheten. Läkare utan gränser anklagar Italien för att ha saboterat hjälpinsatserna - med EU:s goda minne.

I fjol fanns det ännu fem olika grupper som hade räddningsfartyg ute i Medelhavet för att rädda migranter och asylsökande. Nu finns där inte ett enda fartyg kvar som skulle ägna sig enbart åt det uppdraget.

I ett pressmeddelande sent på torsdag kväll meddelade Läkare utan gränser att man tvingas avsluta sin verksamhet med fartyget Aquarius.

- Det här är en mörk dag. Inte bara för att Europa har misslyckats med att tillhandahålla sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. Man har även aktivt saboterat andras försök att rädda liv. Att Aquarius nu upphör med verksamheten betyder att fler människor kommer att dö till havs, helt i onödan och utan vittnen, säger Nelke Manders, generalsekreterare vid Läkare utan gränser i Amsterdam.

Allt fler människor kommer att dö till havs, helt i onödan och utan vittnen.

Aquarius har legat i hamn i Marseille i Frankrike i drygt två månader sedan det Panamaflaggade fartyget avregistrerades av Panama. Panama uppgav att man utsatts för hårda påtryckningar av Italien. Tidigare hade Gibraltar dragit in sin registrering av fartyget.

En demonstration till stöd för Aquarius i Paris den 6 oktober.
En demonstration till stöd för Aquarius i Paris den 6 oktober. En demonstration till stöd för Aquarius i Paris den 6 oktober. Bild: EPA-EFE/IAN LANGSDON Aquarius,demonstrationer

Just nu utreder åklagare i Catania, på Sicilien, om Aquarius brutit mot reglerna för avfallshantering. Läkare utan gränser beskriver de senaste anklagelserna som "absurda".

- Det är inget brott att rädda liv, men de senaste 18 månaderna har humanitära insatser på Medelhavet misstänkliggjorts och attackerats på ett sätt som saknar motstycke och som mer påminner om repressiva staters agerande. Med resten av EU-ländernas goda minne har Italien gjort allt de kunnat för att blockera våra sök- och räddningsinsatser och få vårt arbete att framstå som kriminell verksamhet, säger Anna Sjöblom, vid Läkare utan gränser i Sverige.

Medlemmar av SOS Méditerranée från Aquarius under en räddningsinsatsw ungefär 50 kilometer från Libyens kust den 18 april 2018.
Medlemmar av SOS Méditerranée från Aquarius under en räddningsinsats ungefär 50 kilometer från Libyens kust den 18 april 2018. Medlemmar av SOS Méditerranée från Aquarius under en räddningsinsatsw ungefär 50 kilometer från Libyens kust den 18 april 2018. Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON SOS Méditerranée,migranter

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, från främlingsfientliga Lega, har anklagat organisationer som Läkare utan gränser och SOS Méditerranée för att "bedriva taxiverksamhet" mellan Libyen och italienska hamnar - i samarbete med människosmugglare i Libyen.

Aquarius inledde sin verksamhet i Medelhavet 2015 då flyktingströmmen mot Europa var som störst. Fartyget fick ny uppmärksamhet i somras då Italien stängde sina hamnar för räddningsfartyg.

Enligt Internationella migrationsorganisationen IOM har åtminstone 2 133 personer drunknat eller är saknade på Medelhavet hittills i år.

Källor: Läkare utan gränser, AFP, Reuters, BBC

Läs mera:

"De sålde oss som djur" – flyktingar i Libyen torteras, våldtas och misshandlas och EU gör läget värre säger experter

Allt fler flyktingar som försöker ta sig till Europa över Medelhavet fängslas i libyska fångläger. Många av lägren drivs av människosmugglare som utsätter flyktingarna för tortyr, våldtäkt och misshandel. Enligt Läkare utan gränser och Human Rights Watch gör EU läget värre.