Hoppa till huvudinnehåll

Hon skriver om hedersbrott och icke-vita hjältar för barn och unga

Christina Wahldén.
Christina Wahldén. Christina Wahldén. Bild: Malin Hoelstad. Christina Wahldén (Författare)

Christina Wahldéns Falafelflickorna är den första svenska barnboken om hedersbrott, en mellanåldersbok med en svensk-somalisk tolvårig flicka som hjälte. ”Jag har besökt områden som kallas särskilt utsatta och slagits av hur smarta flickor inte får en chans”, berättar hon om boken som säger; ”Tro på er själva! Ni kan bli precis det ni vill!”

Hon har kallats för batikhäxa på nätet, har skrivit ungdomsböcker om unga kvinnor som utsätts för våldtäkt, och är nu aktuell med boken Falafelflickorna om den svensk-somaliska flickan Hawa som drömmer om att bli polis. I väntan på det startar Hawa en detektivbyrå som en sommar får två fall - en flicka som ska giftas bort mot sin vilja, och en lesbisk flicka som rymt från sin våldsamma pappa.

Så är Christina Wahldén ett bra exempel på det som nyligen efterlystes på svenska.yle i samband med en diskussion om hur man kunde undvika att barn och unga med utländsk bakgrund exkluderas i litteraturen.

I Sverige har man kommit en liten bit på vägen. Men då författaren Christina Wahldén som hunnit bryta många tabun inom barn- och ungdomslitteraturen ska kommentera nuläget, då ser hon fortsättningsvis situationen som väldigt problematisk.

- Man försöker göra nåt åt det, men det går alltför långsamt, konstaterar hon. Det är mer i vuxenlitteraturen som icke-vita har fått mera plats, i barnböcker är det fortfarande väldigt ovanligt.

Det många väntar på är att personer som har vuxit upp i så kallade utsatta områden själva skulle skriva böcker. Därför brukar Christina Wahldén och hennes kollegor prata om hur man skriver en bok då de träffar människor där, just för att det så sällan är unga kvinnor med utländsk bakgrund som får komma till tals.

Christina Wahldén.
Christina Wahldén framför förlagets barnbokshylla. Christina Wahldén. Bild: YLE / Tomas Jansson Christina Wahldén (Författare)

- Därför är det viktigt att de får höra att alla kan skriva en bok. För det är vårt ansvar, att öppna upp för nya röster, säger hon, och är inte sen med att kalla det för en svaghet att Falafelflickorna är skriven av ”en vit svensk tant, att jag inte ser ut som flickan i boken”.

- Men jag tänker att jag får strunta i det, att det skulle vara dumt att inte berätta berättelsen bara för att jag är vit.

Problem med att hitta rätt motiv för pärmbilden

Det är inte lätt att bryta trender. Christina Wahldén minns hur många blev upprörda över att Hermione spelades av en icke-vit skådespelerska när Harry Potter-historien fördes upp på en teaterscen.

- Men då var J K Rowlings svar lysande. Hon sa att det enda som står i boken är att Hermione har bruna ögon och lockigt hår och att hon är väldigt smart, ingenting om hudfärg. Vi ser olika ut men det måste vara insidan som räknas.

Ett annat exempel som Christina Wahldén nämner är hur svårt det var att hitta rätt bild för omslaget till Falafelflickorna, eftersom hon ville ha en glad bild av en svart ung kvinna med slöja.

- Vi köper bilder från bildbyråer. Men de kunde inte erbjuda någon bild av en svart beslöjad glad tonårsflicka som tittar in i kameran, det fanns bara ledsna bortvända eländiga tjejer.

Till slut fick hon kontakt med en fotograf som hade besökt ett flyktingläger i Uganda, och hade en användbar bild.

- Så vi frågade den tjejen om hon kunde tänka sig att vara på omslaget, och det kunde hon. Men det säger något om vår tid, att bildbyråerna inte har bilder av svarta glada tonårstjejer.

Slog igenom med ungdomsbok om våldtäkt

Christina Wahldén har ända sedan debutromanen för tjugo år sedan konsekvent satsat på att göra ungdomslitteratur av viktiga samhällsfrågor.

Debuten Kort Kjol berättade om en 16-årig flicka som blir våldtagen av två klasskamrater på en fest, en bok som kallats för ett standardverk som används i skolorna när man talar om sexuellt våld och skuldbeläggande av våldtäktsoffer, och som på biblioteken fortfarande sägs lånas 10.000 gånger om året.

Sedan dess har hon vid sidan av vuxenromaner och böcker på lättläst svenska hunnit med 20 barn- och ungdomsböcker. Till dem hör också en uppdaterad version av debutboken, något hon tyckte var nödvändigt eftersom Kort Kjol ”beskriver en tid innan mobiltelefonen och nätet som hämtat med sig helt nya former av trakasserier, och det blir lite knasigt när så många läser nåt som inte riktigt stämmer med verkligheten”.

Villig (2014) handlar om en 13-årig flicka som blir våldtagen av sin pojkvän, och det berättar samtidigt också något om samhällets utveckling att flickan i centrum var tre år yngre då hon utsattes för samma brott. Men Christina Wahldén hittar också något positivt som hänt på tjugo år.

- Då Kort kjol kom ut tyckte många killar att flickan får skylla sig själv för att hon var full då hon blev våldtagen. Nu är det många killar som blir arga och tycker att det var svinaktiga, att de själva inte skulle dra fördelar av en utslagen tjej. Så det har hänt nånting till det bättre.

Svensk-somalisk flicka som drömmer om att bli polis

Christina Wahldén har en bakgrund som kriminalreporter, och behandlade då ofta också så kallat hedersrelaterat våld. Den sakkunskapen använder hon sig av i Falafelflickorna, som är en såkallad mellanåldersbok för barn från 9 år.

Här har vi den tolvåriga svensk-somaliska Hawa som just ska börja på sjuan, tolvåringen som lever i en problemförort där hon stortrivs, och tänker sig en framtid som polis. Precis som flera av sina kamrater lever hon ett slags dubbelliv, ett somaliskt hemma och ett svenskt ute i samhället.

(artikeln fortsätter efter bilden)

Boken Falafelflickornas pärm.
Boken Falafelflickornas pärm. Bild: Rabén & Sjögren. Christina Wahldén (Författare),Falafelflickorna.

Under sommarlovet grundar hon sin egen detektivbyrå, har det lokala biblioteket som bas, torgets manliga falafelförsäljare som stöd, och då hon får veta att en klasskompis ska giftas bort av sin familj känner hon att hon måste agera. I samma veva hjälper hon också en annan skolkamrat som har rymt hemifrån eftersom pappan misshandlat hennes flickvän.

Så blir Falafelflickorna ett slags försvar för ungas rätt att själva få bestämma över sina liv, samtidigt som boken presenterar en alternativ positiv bild av förorter som klassas som särskilt utsatta områden.

Boken är dedicerad till alla smarta och kaxiga tjejer som kämpar för att leva sitt eget liv. ”Tro på er själva! Ni kan bli precis det ni vill!”, skriver författaren som förord.

Det kan kännas onödigt påklistrat, speciellt som boken i övrigt undviker övertydliga budskap. Men Christina Wahldén förklarar:

- Jag träffar ju elever där båda föräldrarna kan vara analfabeter. Då kan föräldrarna inte säga att ”du kan bli vad du vill”, men jag som en tant i största allmänhet kan säga det.

- Jag har som författare besökt många utsatta områden och överallt slagits av hur smarta flickor inte får en chans. Det är också pojkar, men speciellt flickor som tvingas leva ett dubbelliv. Man ska vara jättelojal hemma och gör nästan ett heltidsjobb där, och så ska man dessutom vara duktig i skolan. Och jag tycker det är en förlust för hela samhället om vi inte hittar de här smarta brudarna, och pojkarna.

Kallas ”batikhäxa” på nätet

Jag träffar Christina Wahldén mitt under den svenska valkampanjen, där flera Sverigedemokrater har uttalat synpunkter på hur framtidens konst och kultur borde se ut. Känner hon att hennes böcker hör till dem som inte är speciellt populära i de kretsarna?

- Nej det är de nog inte, svarar hon snabbt, och konstaterar att hon väl hör till de första som ska bort.

Christina Wahldén.
Christina Wahldén. Christina Wahldén. Bild: YLE / Tomas Jansson Christina Wahldén (Författare)

- Jag kallas batikhäxa på nätet, det vet jag ju, men det får jag väl bära med stolthet då. Och jag har klarat mej hyfsat bra än så länge, kanske för att jag skriver för barn och unga. Det finns ju ingen status i det.

- Men det är en oroande tid vi lever i. Jag känner personer som är mörka i huden och som är oroliga för sin säkerhet. Det känns så overkligt. Jag kan inte göra annat än streta på, och det är förstås lättare för mej som är ljus i huden. Men det är otroligt viktigt att stå upp nu, och på riktigt se vad som händer omkring oss.

- Vi har ett så oerhört kort historiskt minne. Jag tänker på andra världskriget och hur så många valde att stå på sidan om som åskådare och inte säga något. Det är bara sjuttio år sedan, och ändå är det som om ingen kom ihåg det.

- Så jag skriver på. Man kan inte vika sej. Och jag hoppas verkligen på att vi ska få flera röster som kan berätta.

Falafelflickorna ska få en fortsättning. En andra bok "Tack för allt" kommer i april 2019, också en tredje del planeras.