Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: De gröna ökar i färsk partimätning, fartyget Aquarius lägger ner räddningsverksamhet på Medelhavet, transpersoner möter fördomar i vården

Migranter räddas av fartyfet Aquarius
Läkare utan gränser och SOS Méditerranée tvingas avsluta sök- och räddningsverksamheten med fartyget Aquarius. Migranter räddas av fartyfet Aquarius Bild: EPA-EFE/Guglielmo Mangiapane/SOS MEDITERRANEE Aquarius,Medelhavet,flyktingar,migranter,sjöräddningsfartyg

Vi uppdaterar dig med morgonens nyheter.

Inrikes

Det lönade sig för De gröna att välja Pekka Haavisto till ny partiledare, konstaterar Yles AG Karlsson i sin analys. I Yles senaste partimätning ökar partiets stöd med 2,6 procent och ligger nu på 13,9 procent.

Transpersoner bemöts av fördomar i vården. Det här trots att läkareden tydligt säger att ingen ska diskrimineras. Medicinstuderande Sakari Kupila har själv genomgått en könskorrigering. Han säger att en del av hans studiekompisar inte vet så mycket om regnbågspersoner. "De tror att det är en diagnos att vara en transperson eller att vi är psykiatriskt rubbade på något sätt."

Utrikes

Räddningsfartyget Aquarius, lägger ned sin verksamhet på Medelhavet. Aquarius har legat i hamn i Marseille i Frankrike i drygt två månader sedan det Panamaflaggade fartyget avregistrerades av Panama. Panama uppgav att man utsatts för hårda påtryckningar av Italien.

I dag väljer Tyskland förbundskansler Angela Merkels parti kristdemokraterna (CDU), en ny partiledare. Det är in i det sista oklart vem som nu kommer att ta över efter Merkel, som har suttit 18 år på posten.

Väder

Det blir småningom mildare i Finland. Lokalt kan det förekomma snöfall eller regn.

I landets södra och mellersta delar samt i Norra Österbotten och Kajanaland är det mestadels molnigt eller mulnande och lokalt obetydligt regn eller snöfall.

Temperaturen är i dag mellan +2 och -4 grader.

I Lappland är vädret tämligen klart eller halvklart och uppehåll. Temperaturen är först mellan -8 och -20 grader, men stiger något på
dagen och blir från kvällen -4 till -10 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes