Hoppa till huvudinnehåll

Nyårsfyrverkerier även i år i Vasa och Jakobstad – lasershower ännu för dyra

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Nyårsraketer i Pojo i Raseborg Bild: Yle/Patrik Rosström Nyårsafton,fyrverkeripjäser,fyrverkerier,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,raket

Diskussionerna om fyrverkeriernas vara eller icke vara går varma igen. I Vasa och Jakobstad har man diskuterat att övergå till lasershower på nyår, men än så länge kostar de för mycket.

Många förknippar nyårsafton med fyrverkerier, men de senaste åren har det lyfts fram allt mer kritik mot fyrverkerier med argument som att de skrämmer djur och har en negativ inverkan på miljön.

Flera kommuner i Sverige valde ifjol därför att ordna lasershower istället för nyårsfyrverkerier, något man även gjorde i Karleby under årets Veneziad.

Jonne Sandberg, utvecklingsdirektör i Karleby, säger att lasershowen helhetsmässigt gick bra, men att feedbacken efteråt var delad.

- När det är en ny grej är förväntningarna ganska stora på att det ska vara massivt och häftigt. Det var kanske lite överdimensionerade förväntningar, säger Sandberg.

Sandberg säger att det positiva som lyftes fram var att det var tyst och mer ekologiskt, medan det negativa gällde synligheten.

- Man är van med ett fyrverkeri och en lasershow är inte ett fyrverkeri. Utmaningen är att få lasershowen att tekniskt fungera så att den verkligen är slagkraftig och visuellt fin.

Veneziaden i Karleby 2013
Veneziansk afton i Karleby. Veneziaden i Karleby 2013 Bild: Kokkolan Matkailu veneziaden

Nyårsfyrverkerier i Vasa och Jakobstad – men alternativ diskuteras

I Vasa och Jakobstad kommer man att ordna traditionella fyrverkerier på nyårsafton. I båda städerna har man diskuterat en övergång till lasershow, men det har fallit på prislappen.

- Det finns inte så hemskt många företag som sköter lasershowerna och det är också en kostnadsfråga. Det blir dyrare med lasershowerna, säger Tiina Pelkonen, turism- och marknadsföringsplanerare i Jakobstad.

I Jakobstad ordnas fyrverkerier enbart vartannat år, medan det varje år är fyrverkerier på Skräddargrund i Vasa.

Om man tänker på antalet i publiken så är det ett ganska förmånligt sätt att få en show som många kan njuta av samtidigt

Peter Dahlström, som levererar fyrverkerierna till Vasa stad och även är ansvarig skjutare, säger att fyrverkerier är en förmånlig underhållning.

- Om man tänker på antalet i publiken så är det ett ganska förmånligt sätt att få en show som många kan njuta av samtidigt.

"Beställda fyrverkerier inte problemet"

tisdagen startades ett medborgarinitiativ där man kräver att bara professionella ska få skjuta fyrverkerier.

Dahlström, som är en av de professionella, ser också att ett av problemen med nyårsaftonens fyrverkerier är att de avfyras från tidigt på kvällen till sena natten.

- Om man skulle få dem mer koncentrerade skulle kanske nackdelarna vara mindre.

Han ser däremot inte beställda fyrverkerier som ett särskilt stort problem.

- De är ju tidsbegränsade och tar ungefär tio minuter vid midnatt. På det viset finns det åtminstone i teorin en möjlighet att undvika just den platsen just den tiden.

Lasershowerna kan bli fler i framtiden

Dahlström, som hållit på med fyrverkerier sedan 2000, tror att lasershower kan bli allt vanligare i framtiden och att användningen av fyrverkerier kommer att begränsas.

- Nog tror jag att det går i en stark riktning mot lasershowerna nu, med tanke på miljön och liknande. De är ju begränsade i en del länder och nog tror jag vi ser en riktning mot en sådan utveckling här också.

folk som dansar i en klubb, gröna laserljus
Lasershower kan bli vanligare i framtiden, tror Peter Dahlström. folk som dansar i en klubb, gröna laserljus Bild: Pixabay techno,Laser,Rave

I Karleby är det ännu oklart hur man kommer att fira nyåret.

- Ett helt traditionellt fyrverkeri blir det troligen inte, men kanske inte heller en ren lasershow. Det blir väl något annat spännande men det klarnar nästa vecka, säger Jonne Sandberg.

Hur man ställer sig till användningen av fyrvekerier efter nyåret i Karleby är ännu oklart. Speciellt med tanke på att staden fyller 400 år 2020, säger Sandberg.

I Jakobstad har man fyrverkerier tills vidare, men det kan komma att ändras framöver.

- Det blir säkert aktuellt i fortsättningen att kanske ha lasershow här, men tills vidare blir det vanligt fyrverkeri, säger Tiina Pelkonen.

De övriga städerna i Österbotten planerar inte att fira nyåret med fyrverkerier.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten