Hoppa till huvudinnehåll

”En hobby är det bästa barnskyddet” – men familjer har inte råd och det är pinsamt att prata om

En ledare visar hur man ska hålla i klubban, barn står runt i ring och gör efter.
Bandyskolan i Borgå är gratis. Akillesspelaren Raoul Karlqvist visar hur man håller i klubban. En ledare visar hur man ska hålla i klubban, barn står runt i ring och gör efter. Bild: Yle/Lone Widestam Akilles,bandy,skrinnare,akilles bandyskola

Fyra av tio barn kan inte ens börja med en hobby för att familjen inte har råd. Föreningar och kommuner hjälper till men ändå når man inte alla. Det är både ett svårt och pinsamt ämne att prata om.

Inom så gott som varje hobby eller idrottsgren finns det barn som får ekonomiskt stöd så att de kan hålla på med sin hobby.

Det finns också många barn som vill ha en hobby men som inte får vara med då familjen inte har råd.

Det här kommer fram i en rapport från Statens idrottsråd.

Ämnet är dessutom känsligt att prata om. Det är också svårt att nå och hjälpa just de familjer och barn som har det största behovet av stöd.

Barn spelar handboll inne i en idrottssal.Kastar en gul boll till varandra.
Det finns många aktiva inom Akilles handboll. Barn spelar handboll inne i en idrottssal.Kastar en gul boll till varandra. Bild: Yle/Lone Widestam handboll,idrott,barn (åldersgrupper),Borgå Akilles

En rundringning till föreningar i Borgå bekräftar problematiken. Trots att de barn och familjer som berörs får vara anonyma vill de ändå inte ställa upp på intervju.

Pinsamt och svårt att prata om

Att man inte har råd är pinsamt både för föräldrar och barnen och man vill helst inte prata om det, säger Kimmo Nuutti från Akilles bandy.

- Oftast kommer det fram då vi har skickat ut räkningen och den blir obetald. Först då kan vi ta kontakt med familjen och hjälpa på bästa sätt.

- För det mesta slutar någon utan att meddela varför. Det kan vara det ekonomiska, men det är svårt att hjälpa då man inte vet orsaken, säger Nuutti.

En tjej tränar på att dribbla mellan gula koner på isen.
En tjej tränar på att dribbla mellan gula koner på isen. Bild: Yle/Lone Widestam bandy,Borgå Akilles,skrinnare,akilles bandyskola

Därför ordnar Akilles en bandyskola, varje tisdag under vinterhalvåret. För att alla ska få vara med är den gratis.

- Det är för att vi vill ge samma förutsättningar åt alla, oberoende av hur många barn man har i familjen, ens ekonomiska omständigheter eller arbetslöshet. Alla ska ha en möjlighet att komma till bandyskolan, säger Fredrik Nyman som är som en rektor för bandyskolan.

Akilles bandyskola är den första i Finland och är en föregångare runtom i landet. Det talas till och med om Borgå-modellen.

En hel hög med barn är samlade runt Fredrik Nyman
Fredrik Nyman, längst till höger i bild, håller i trådarna för bandyskolan. En hel hög med barn är samlade runt Fredrik Nyman Bild: Yle/Lone Widestam Akilles,bandy,akilles bandyskola

Varje vecka kommer närmare 100 barn till bandyskolan. Deltagarna delas upp i grupper efter nivå och ålder. Med som tränare på isen finns alltid några spelare från Akilles representationslag.

- Man får också låna klubbor så det strandar i alla fall inte på det ekonomiska, säger Nyman.

Vi måste våga prata om det

Det finns alltså möjligheter. Men ändå är det många som inte får hjälp. Utmaningen är att nå de familjer som har det kämpigt ekonomiskt.

Jaakko Jalonen tycker att vi måste prata mer om det här, både i skolorna och inom föreningarna.

- Jag skulle vilja att föreningar är så modiga att de öppet berättar om det här problemet. Att det finns barn som inte har råd att fortsätta idrotta – då reagerar sponsorer och kan hjälpa till. Alla föreningar borde ha en sponsorfond.

Några barn skrinner emot kameran.
Några barn skrinner emot kameran. Bild: Yle/Lone Widestam skrinnare,skridskoåkning,bandy,akilles bandyskola

Jaakko Jalonen har en bakgrund inom barnskyddet och tycker att idrotten är det bästa barnskyddet man kan ge.

- Då ett barn har en hobby så kan man säga att den personen är borta från det illa.

Han driver tillsammans med några andra frivilliga affären ”Porvoon Urheilun Tuki” som säljer begagnad idrottsutrustning.

I butiken kommer han väldigt ofta i direkt kontakt med de familjer som inte har råd. Då de kommer till affären öppnar de sig.

- De söker efter utrustning och samtidigt berättar de för mig att de inte har råd med en hobby.

Jaakko Jalonen stör i dörröppningen utanför affären
Jaakko Jalonen utanför affären i Vårberga. Jaakko Jalonen stör i dörröppningen utanför affären Bild: Yle/Lone Widestam återvinning,idrottsredskap,utrustning,affärer,Jaakko Jalonen,Återvinnade textilier,Jalonen

Då brukar Jalonen rekommendera olika saker som är gratis. Till exempel att skrinna, bandyskolan eller gratis basket för en viss åldersgrupp.

Han har också varit ordförande för basketföreningen Tarmo i drygt tio år och har också där kommit i kontakt med familjer som inte har haft råd att fortsätta.

- Barnen är motiverade och är duktiga men familjen har inte pengar.

Massa olika klubbar och kläder inne i affären
Här finns utrustning till var och en. Massa olika klubbar och kläder inne i affären Bild: Yle/Lone Widestam återvinning,Återvinnade textilier,idrottsredskap,Porvoon urheilun tuki

Och det är här som också affären kommer in i bilden. Familjerna kan få hjälp på traven med både utrusning och konkreta pengar. Också idrottsföreningar kontaktar affären och ber om hjälp med antingen utrustning eller ekonomiskt stöd.

Affären drivs med hjälp av frivilliga och vinsten går direkt till juniorerna. I år har affären donerat 25 000 euro till olika föreningar.

- Genom att köpa från oss, går pengarna vidare för att hjälpa de som inte har råd, samt betalar vår hyra så vi kan hjälpa fler, berättar Jalonen.

Över hundra par skridskor på hyllor inne i affären.
Affären skulle inte fungera utan alla frivilliga som ställer upp. Över hundra par skridskor på hyllor inne i affären. Bild: Yle/Lone Widestam Återvinnade textilier,återvinning,idrottsredskap,Porvoon urheilun tuki

Borgå ska betala

I Borgåföreningen Akilles har man delvis löst problemet med en garantiförening, som hjälper till ekonomiskt om det finns behov.

Handboll är inte en dyr sport i jämförelse med många andra grenar men de familjer som har det svårt ekonomiskt behöver ändå hjälp.

- Garantiföreningen söker stöd från olika sponsorer och företag i trakten som gärna hjälper till, berättar Andreas Frejborg, som är ordförande för Akilles handboll.

Tidigare har Borgå stad fått stöd från Institutet för hälsa och välfärd för att hjälpa mindre bemedlade barn och unga att delta i idrottsaktiviteter. Nu ska staden själv bekosta det.

En lila boll ligger på golvet
Föreningarna är tacksamma för olika företagare som hjälper till både ekonomiskt och med utrustning. En lila boll ligger på golvet Bild: Yle/Lone Widestam idrott och hälsa,boll,handboll,idrott,gymnastik,Gymnastiksal,gymnastiksalar,gymnastiksalar i skolor

Idrottssekreterare Helena Forsbäck-Turunen berättar att de för tillfället hjälper ett tiotal familjer i Borgå med skräddarsydda lösningar så de kan ha en hobby.

Idrottsbyrån hjälper också till med utrustning via lopptorg och ber om hjälp av olika föreningar.

- Vi kan också kontakta föreningen direkt och berätta att det finns en person som vill börja med den grenen och frågar hur föreningen kan hjälpa till.

Ingen stämpel

Det knepiga i hela den här frågan är hur de familjer som får hjälp inte ska bli stämplade, varken av lagkompisar eller föreningen.

- Vi har såklart tystnadsplikt, berättar Markus Broman som är ordförande för fotbollsföreningen Futura.

Föreningarna försöker också undanhålla det från barnet själv att de får ekonomisk hjälp.

Skidor och snowboards staplade upp längs med väggarna.
Det finns också en hel del med begagnade skidor och snowboards till salu i affären. Skidor och snowboards staplade upp längs med väggarna. Bild: Yle/Lone Widestam skidor,utrustning,idrottsredskap,återvinning,Porvoon urheilun tuki

Eftersom utmaningen är att nå de som inte har råd med en hobby - varför kan det då inte stå på föreningarnas webbplats att det finns hjälp att få?

- Det är ett känsligt ämne och initiativet borde komma från föräldrarna. Om föreningen går ut med att vi hjälper till, kan folk börja utnyttja systemet, säger Broman.

För att hjälpa till ordnar Futura därför NärFutis som är gratis fotbollsträning.

Men problemet återstår, hur ska man nå alla de barn som inte ens kan börja med en hobby?

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland