Hoppa till huvudinnehåll

Finland får försvara guldet i VM-finalen – tystade tjeckiska publiken effektivt

Peter Kotilainen och Joonas Pylsy jublar i VM 2018.
Joonas Pylsy (till höger) blev tungan på vågen för Finland. Han satte två av målen på vägen mot finalen. Peter Kotilainen och Joonas Pylsy jublar i VM 2018. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i innebandy,Joonas Pylsy,Peter Kotilainen,innebandy

Finlands gulddröm lever i innebandy-VM. Landslaget tystade den tjeckiska hemmapubliken och tog sig till sjunde raka VM-finalen. Där väntar Sverige igen, men den stora favoriten hade enorma problem i sin semfinal.

För två år sedan blev det ett riktigt drama när Finland slog Tjeckien i VM-semifinalen i innebandy. Då vann Finland med uddamålet i Lettland.

När länderna ställdes mot varandra för tredje gången i följd i en VM-semifinal blev det inte lika spännande. Trots en massiv tjeckisk åskådarmassa i ryggen lyckades hemmanationen inte slå regerande världsmästaren i Prag.

Finland vann med 7–2 och är klart för sjunde raka VM-finalen.

– Nu fanns det mycket som var bra i spelet. Det finns små saker att förbättra i balansen. Vi tittar i lugn och ro på vem vi får möta och sedan funderar vi på finalen, säger förbundskaptenen Petteri Nykky.

Sverige var illa ute

Landslaget fick se Sverige och Schweiz göra upp i en thriller. Sverige har spelat i samtliga VM-finaler och är sportens stora dominant, men fick svettas rejält mot Schweiz.

Albin Sjögren räddade Sverige från en chockförlust med sitt 4–4-mål med mindre än två minuter kvar av tredje perioden. Efter en mållös förlängning var svenskarna bättre i straffläggningen. Rasmus Enström satte den avgörande straffen.

Därmed blir det åter Finland mot Sverige i en VM-final. Den startar klockan 17.00 på söndag.

Pylsy tvåmålsskytt

I Finlands semifinal blev Joonas Pylsy den stora blåvita hjälten. Classic-anfallaren drygade ut VM-målskörden med två mål och spelade fram till en fullträff.

Pylsy inledde målskyttet efter drygt elva minuter när han snärtade in 1–0 efter Ville Lastikkas passning.

I andra perioden ordnade Finland den ledning som höll hela vägen. Backen Mikko Leikkanen prickade in 2–0 och Pylsy fullbordade dagsverket med att sätta 3–0. Där agerade hemmaförsvaret på tok för passivt.

– Vår kedja stod för en stabil insats. När försvarsspelet sitter så kommer chanserna framåt också, säger Pylsy.

Har tagit guld i Tjeckien tidigare

Finland hade läget under full kontroll i tredje perioden. Matej Jendrisak skapade lite hopp hos hemmasupportrarna, men det tog inte länge innan Finland hade släckt det.

På femton sekunder kom två fullträffar som definitivt säkrade Finlands finalbiljett.

Först prickade Miko Kailiala in 4–1 på Lauri Kapanens utsökta passning, sedan samarbetade Peter Kotilainen och Ville Lastikka. Lastikka var sist på bollen och satte 5–1-målet.

Tjeckien hann med en reducering till i powerplay, men två mål i tom kasse gav finländsk 7–2-seger – och två år efter Finlands tredje VM-guld genom tiderna får landslaget alltså chansen att försvara titeln.

Finland har grävt guld i Prag tidigare. Det första blåvita innebandyguldet genom tiderna togs i Tjeckien 2008.

Resultat:

Tjeckien–Finland 2–7 (0–1, 0–2, 2–4)
11.16 0–1 Joonas Pylsy (Ville Lastikka)
32.22 0–2 Mikko Leikkanen (Joonas Pylsy)
37.03 0–3 Joonas Pylsy (Juha Kivilehto)
47.53 1–3 Matej Jendrisak (Daniel Sebek)
53.11 1–4 Miko Kailiala (Lauri Kapanen)
53.26 1–5 Ville Lastikka (Peter Kotilainen)
56.49 2–5 Daniel Sebek (Marek Benes) PP
57.24 2–6 Ville Lastikka
58.44 2–7 Sami Johansson (Eemeli Salin)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport