Hoppa till huvudinnehåll

HIFK:s form är sämst i ligan – var chanslöst mot serieledaren Kärpät: ”Vår mentala vekhet syntes”

HIFK-Kärpät.
HIFK kammade noll borta mot Kärpät. HIFK-Kärpät. Bild: Markku Hyttinen / All Over Press HIFK Hockey,Oulun Kärpät,FM-ligan i ishockey

Problemen bara växer för HIFK. Krislaget är fast förankrat på nedre halvan, har hela seriens sämsta formkurva och var aldrig nära poäng mot Kärpät.

Goda råd börjar vara dyra på Nordenskiöldsgatan. Storklubben HIFK är den här hösten en krisklubb.

Tidigare under säsongen slog laget klubbhistoria genom att förlora sju raka matcher. Då satte man stopp för sviten i Uleåborg mot solklara tabellettan Kärpät.

I kväll var det dags för nästa drabbning mellan klubbarna i Raksila. Den här gången gick det precis enligt manuskriptet.

HIFK var chanslöst och spelade precis som det lag man är. I en formtabell över de tio senaste matcherna är Helsingforsklubben sämst i ligan med nio insamlade poäng.

"Knäckte deras ryggrad"

Erik Thorells reducering till 1–2 i andra perioden var bara kosmetisk. I början av tredje släppte HIFK in två mål – ett bekant mönster från fredagens förlustmatch hemma mot Sport – och då var det god natt.

Till slut vann Kärpät med hela 6–1 i Oskar Osalas första match framför sin nya hemmapublik. Osala blev poänglös i dusten.

– Vår mentala vekhet syntes. Vi sjönk ärligt talat ihop. Målen som vi släppte in var väldigt billiga. Nu får vi fundera på vad det beror på, säger HIFK-tränaren Ari-Pekka Selin enligt HS.

– Vi knäckte deras ryggrad tack vare målen i tredje perioden, säger Kärpäts tränare Mikko Manner enligt STT.

HIFK ligger elva i tabellen och har fyra poäng upp till slutspelsplats.

TPS-profiler åkte i duschen

Kärpät ryckte i tabelltoppen i och med att tvåan TPS stod för en slätstruken insats mot KooKoo. Åbolaget åkte på tredje raka förlusten.

KooKoo vann med 5–2, men det allra största samtalsämnet var TPS-profilerna och deras agerande. Både Zach Budish och Ilkka Heikkinen åkte på matchstraff i Kouvola.

– Det finns inga förklaringar. KooKoo var bättre, säger TPS-tränaren Kalle Kaskinen.

Ny seger för Sport

I Vasa är det betydligt muntrare. Sport är inne i ett bra stim och tog fjärde raka segern.

Örnarna följde upp fredagens bortavinst mot HIFK med att trycka dit HPK ordentligt framför hemmapubliken.

Fem olika målskyttar (Olavi Vauhkonen, Tomi Körkkö, Tony Sund, Toni Kallela och Aleksi Ainali) ordnade Sports 5–2-seger. Vasalaget har tagit 44 poäng och kliver upp på sjätteplatsen i och med dagens trepoängare.

Resultat:

Kärpät–HIFK 6–1 (1–0, 1–1, 4–0)
KooKoo–TPS 5–2 (1–0, 3–0, 1–2)
Lukko–KalPa 6–3 (1–3, 3–0, 2–0)
SaiPa–Tappara 2–0 (0–0, 1–0, 1–0)
Pelicans–Ässät 5–4 e. str. (1–1, 1–1, 2–2, 0–0, 1–0)
Sport–HPK 5–2 (3–1, 2–1, 0–0)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport