Hoppa till huvudinnehåll

"Jag är en svetsfantast"

Den påhittiga skrotkonstnären Matti Järvenpää har byggt Järnparken på sin hemgård

I 50 år har Matti Järvenpää, 82, gjort roliga och tankeväckande skulpturer på sin hemgård i Tavastkyro. Gamla grytlock har blivit till en sol, kätting till en gungstol och en ugn är nu ett presidentporträtt.

Järvenpää förevisar gärna sin park och sina verk, men man ska komma överens om sitt besök på förhand.

Alla verk har sin egen berättelse. Här är några av dem.

Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare
Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare grafik,egenland_vasara

Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan.
Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan. kartor
Det här är en eloge till solen, då allt är beroende av den.― Matti Järvenpää
Det här verket heter Till minne av små mjölkgårdar. Mängden mjölkbyttor motsvarar den mängd byns mjölkproduktion minskade med efter att vi gick med i EU.― Matti Järvenpää
Jag har alltid arbetat med händerna, allt möjligt.― Matti Järvenpää
Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare
Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare grafik,egenland_vasara

Järnparkens port

Raudasta tehty teos, portti, Matti Järvenpään Rautapuistossa.
Raudasta tehty teos, portti, Matti Järvenpään Rautapuistossa. Bild: Yle / Kaisa Kumpula ITE-konst,modern folkkonst,samlarverksamhet,järn,plog,Tavastkyro

“Nu är vi på väg in i Järnparken. Här ser man tydligt det här återvinningsmaterialet, de här är föremål som använts förut, och som har fått ett nytt liv.

Som kronan på verket har vi släkten Järvenpääs släktvapen… fast jag har snott den från en symaskin.

Här har vi två hästplogar. Plogen är ju världens finaste verktyg. Den hittade man på i tiderna i Egypten och den är vacker och väldigt klassisk.

Då man plöjer jorden med den här, gör den en vacker balk, ett plogspår. Plogen har räddat hela mänskligheten på den tiden man började odla mark mer effektivt.

Jag var i arbetslivet i 43 år, här i Kyröskoski, och välsignades med tre söner. Då hade man energi att göra mycket allt möjligt, jag hade en stark vilja att tillverka.

Jag har alltid arbetat med händerna, allt möjligt. Det har varit tillfredsställande och lärorikt.”

Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare
Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare grafik,egenland_vasara

Till minnet av industriell formgivning

Vanhoista traktorin istuimista tehty teos Matti Järvenpään Rautapuistossa.
Dessa gamla traktorsäten har fått en ny form i Järvenpääs behandling. Vanhoista traktorin istuimista tehty teos Matti Järvenpään Rautapuistossa. Bild: Yle / Kaisa Kumpula ITE-konst,modern folkkonst,samlarverksamhet,järn,Tavastkyro,industriell formgivning

“Då jag hittar ett bra föremål, börjar det ringa i huvudet på mig, att vad skulle jag hitta på med det där. Och så formas ordet som jag försöker utnyttja då jag börjar göra något.

Det här verket är till minne av industriell design. Sätena är hundra år gamla och formade i en tavla, och vackra är de.

Jag hittade först ett säte, och då tänkte jag att det skulle behövas minst tio eller tjugo, och då blir det till en fin helhet.

Jag är en svetsfantast. Jag måste lära mig den konsten på grund av jobbet. Den mest njutningsfulla stunden för mig är då jag ser järnen genom det mörka glaset och lågan och järnet förenas där, det är något det.

Järn har blivit mitt material för att det är lätt att hantera och få tag på."

Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare
Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare grafik,egenland_vasara

Veritas – sanningen om nutida sport

Raudasta tehty teos urheiluvillityksestä Matti Järvenpään Rautapuistossa.
Raudasta tehty teos urheiluvillityksestä Matti Järvenpään Rautapuistossa. Bild: Yle / Magnus Wikström ITE-konst,modern folkkonst,samlarverksamhet,järn,Tavastkyro,idrott

“Det här är min protest till sporttjafset. I folkskolan hade vi tvångsidrott och jag var alltid sist i skidtävlingar och löptävlingar och fick ett trauma. Jag tänkte att jag skulle dokumentera den här sportdårskapen.

Här kombineras den olympiska tanken med dopingen, som ju idrotten idag handlar om. Och de här små fötterna, som cirklar runt ringen i fullständig meningslöshet.

I skolan gillade jag matematik och handarbete, det väntade jag alltid på. Efter folkskolan gick jag yrkesskolan i Tammerfors, andra skolor har jag inte gått.”

Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare
Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare grafik,egenland_vasara

Surregnskogen

Matti Järvenpään raudasta tekemä teos Happosademetsä Rautapuistossa.
Matti Järvenpään raudasta tekemä teos Happosademetsä Rautapuistossa. Bild: Yle / Rasmus Tåg ITE-konst,modern folkkonst,samlarverksamhet,järn,Tavastkyro
Vanhoja ja jäkäläisiä äkeitä teoksessa Matti Järvenpään Rautapuistossa.
Vanhoja ja jäkäläisiä äkeitä teoksessa Matti Järvenpään Rautapuistossa. Bild: Yle / Kaisa Kumpula ITE-konst,modern folkkonst,samlarverksamhet,järn,Tavastkyro,Harv

“Det snackas ju mycket om regnskogar, men är den framtida hotbilden sån här? Om vi inte får pli på utsläppen, kan den här ju bli väldigt aktuell.

Det här är hästverktyg. Harvar som man bröt åkern med.

Jag servar skulpturerna selektivt, jag ytbehandlar dem lite. Men den här laven som växer här är ju lika värdefull.

Liksom de där granarna där borta, dem behåller jag som en gnista av hopp därborta. De kämpar med dåliga förhållanden, men lever ändå.”

Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare
Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare grafik,egenland_vasara

Republikens president och utskottsrådet

Kaksi vanhaa uunia vierekkäin Matti Järvenpään Rautapuistossa.
Kaksi vanhaa uunia vierekkäin Matti Järvenpään Rautapuistossa. Bild: Yle / Magnus Wikström ITE-konst,modern folkkonst,samlarverksamhet,järn,Tavastkyro,porträtt,Tarja Halonen,Pentti Arajärvi

“Då jag var med om att rösta Tarja Halonen till president och kom hem, tänkte jag att något måste jag göra i Tarjas ära. Jag gjorde statyer av Tarja och Pena.

Ugnen avger värme, som Tarja i tiderna gjorde för Finlands folk. Och den gyllene kronan på huvudet och broschen där på mitten är maktsymboler.

Nog hittar man henne där om man använder lite fantasi. Tarja råder över helheten och Pena står här lite som hennes vapendragare.

Var och en som känner sig som en konstnär är konstnär. Nån gör en vacker spetsduk, en annan ett fint yxskaft, båda är konstverk.

Det viktigaste med de här skulpturerna är konstnärens ande. Om inte konstnären har satt sin ande i arbetet, får man inte dit den i efterhand, den måste flöda därifrån.”

Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare
Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare grafik,egenland_vasara

Konflikten

Raudasta tehty, ympyränmuotoinen teos Matti Järvenpään Rautapuistossa.
Raudasta tehty, ympyränmuotoinen teos Matti Järvenpään Rautapuistossa. Bild: Yle / Kaisa Kumpula ITE-konst,modern folkkonst,samlarverksamhet,järn,konflikter,Tavastkyro

“Detta mitt kungsarbete föddes som så, att då världsläget år 1980 var väldigt ömtåligt och känsligt, beslöt jag mig för att föreviga det i en skulptur.

Här är två huvudförhandlare, Reagan och Gorbatšov. Båda fick stödtrupper bakom sig.

Här är armén och horisonten, en förstörd stadsbild. Båda har luftvapen, mycket aggressivt. Och fredsduvor överst ändå.

Den här saken är ständigt aktuell. Alltid strider man någonstans. Jag förmodade att det skulle ta slut då dessa två herrar kommer överens, och då skulle solen skina. Men se, det tog inte slut där. Varje dag är det något nytt någonstans.

Också nu är det såna rackare vid rodret att det är skrämmande.

Jag är rätt usel på att gå på fredsmarscher och sånt, men det här är min andel i fredsarbetet. Jag är fortsättningsvis mycket nöjd med den.”

Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare
Grafik: Blått streck, på mitten en blå hammare grafik,egenland_vasara

Ett antal pannor

Satoja erilaisia kahvipannuja ladon sisälle roikkumaan ripustettuina Matti Järvenpään Rautapuistossa.
Kaffepannorna skramlar då det blåser in mellan väggplankor. Satoja erilaisia kahvipannuja ladon sisälle roikkumaan ripustettuina Matti Järvenpään Rautapuistossa. Bild: Yle / Kaisa Kumpula ITE-konst,modern folkkonst,samlarverksamhet,Tavastkyro,Kaffekanna

“Jag vet inte riktigt själv hur det här föddes. Men emaljpannor är så vackra och fina, och det slog mig att jag måste få mer av dem. Och så har jag alltid hittat flera. Goda kompisar kommer på besök och de har alltid pannor med sig.

Jag har aldrig kommit mig för att räkna hur många de är, men på väggen hänger ungefär 500 kaffepannor. Och så cirka tvåhundra till, som finns häromkring.

Det här har jag gjort i 20 år. Är inte vi finländare kaffeälskare allihopa?

Det här är en park där man får dra egna slutsatser. Jag ger impulser till det. Inte är det alltför allvarligt, hela den här grejen.

Och vi män är eviga småpojkar, ibland kommer hit såna här gråhåriga gubbar och vi kör med motorcykel i dödsgloben och bränner korv.”

Översättning: Eva Pursiainen

Suomen kartta, jossa Kyröskoski merkittynä.
Genom att klicka på kartan kommer du till en Google Maps-karta, där du kan se alla Egenland-resmål. Suomen kartta, jossa Kyröskoski merkittynä. Bild: Yle kartor,Kyröskoski

Korrigering 9.12 kl. 21.30: Stavningen på Tavastkyro korrigerad.

Egenland – en kulturreseguide till Finland

  • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.
  • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.
  • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.
  • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.
  • Följ oss på instagram: @egenland!