Hoppa till huvudinnehåll

Korrekolumn: Judisk ljusfest i konkurrens med julen när New York firar Chanuka

Menora.
Gamla och nya menora-ljusstakar, förevisade i Judiska museet i New York. Menora. Bild: Yle/Bengt Östling Menora

Judar i hela världen firar ljusfesten Chanuka. I amerikanskt tänk marknadsförs den som gåvohögtid, likt julen. Andra funderar på om man verkligen ska hylla religiös fundamentalism.

I Finland är det inte så många som firar Chanuka-högtiden, eftersom judarnas antal är så litet. Det handlar om högst 2 000 personer, som är bosatta huvudsakligen i huvudstadsregionen.

I New York är det något helt annat. Här finns mer än en miljon judar. Det är den till befolkningsmängden största judiska staden i världen.

Jerusalem kommer på andra plats, Los Angeles har tredje flest judiska invånare, före Tel Aviv med sina 400 000 judiska invånare.

I söndags tändes menoran

Själv har jag inte haft något förhållande till den här högtiden. Men senaste veckoslut lärde jag mig mer. I min stadsdel Brooklyn finns New Yorks och kanske världens största judiska ljusstake, menoran.

Den tändes alltså första gången i söndags, och får ett ljus till varje kväll, tills man tänder alla nio ljusen.

Bill de Blasio tänder lyktan i Brooklyns största menora-ljusstake
De första lyktorna tänds i menoran i Brooklyn. Bill de Blasio tänder lyktan i Brooklyns största menora-ljusstake Bild: Bengt Östling/Yle Chanukka,Menora,judendom,religiösa högtider,New York

Vädret var regnigt och disigt, men flera hundra mänskor hade samlats till festen utanför Brooklyns bibliotek. Det var judiska sånger och danser, och högtidlig tändning av de två första lyktorna i menoran.

Det serverades mat, potatisplättarna latkes som symboliserar oljan som räcker och räcker. Barnen fick gåvor. Och vi vuxna fick en miniatyrmenora och ljus med anvisningar om hur man ska gå tillväga, i vilken ordning man ska tända ljusen och vilka böner man ska läsa.

Ingen julgubbe i judiska hem. ”Men vi firar ju Chanuka”!

Den här högtiden tycks väcka funderingar också bland judarna, åtminstone enligt en essä i New York Times.

Michael David Lukas skrev om den fråga som judiska föräldrar fruktar mer än alla andra, inklusive den om omskärelsen, nämligen varför man inte har någon julgubbe i judiska hem.

Jo, de kristna har julgranar, fruktkaka och gåvor, men judarna har latkes och syltmunkar - och gåvor i åtta nätter.

Det är tydligen den här högtiden som är värst att balansera, jul eller Chanuka, eftersom julen är så vansinnigt synlig här. Den finns överallt redan i november, börjande med alla uppblåsbara julgubbar och julbelysning i varje fönster.

"Religiös fundamentalism"

Skribenten i New York Times har också problem med själva högtiden, som han kallar en åtta dagars celebrering av religiös fundamentalism och våld.

Vad man firar är judarnas segerrika uppror över grekerna som styrde deras land och tempel. År 1641, före Kristus, återinvigdes Jerusalems tempel.

Festligheten handlar också om undret med oljeflaskan i templet som räckte i åtta nätter, när alla trodde att oljan skulle ta slut efter en dag.

Det firas alltså med ljusfestival, oljiga maträtter och gåvor, som tydligen har pumpats upp i USA för att inte göra judiska barn olyckliga.

"Happy Hanukkah" står det på skylten i varuhuset
Varuhusen skyltar också med judiska högtider. "Happy Hanukkah" står det på skylten i varuhuset Bild: Bengt Östling/Yle Chanukka,varuhus,USA

Falska avgudar?

Men i bakgrunden ligger en kamp för den rättrogna judendomen, som beskrivs i Gamla testamentet, Maccabeernas bok.

Skribenten i New York Times tycks inse att maccabeerna, som inte gillade de falska avgudarna, nog inte skulle gilla hans version av urvattnad amerikansk judendom heller.

Så varför ska man fira ljusfest med tända ljus och hyllningssånger om en grupp våldsamma fundamentalister, skriver Michel David Lukas.

Barnen bestämmer

Men han inser att det inte är han som har valet, utan hans dotter som funderar på att ansluta sig till julgubbens team.

Han skämtar förstås. Men det måste tydligen finnas ett gott judiskt alternativ till julen, också om det är kitschigt, annars minskar religionens inflytande.

Chanuka är en familjefest, där barnen får presenter
Chanuka är en familjefest Chanuka är en familjefest, där barnen får presenter Bild: Bengt Östling/Yle Menora

En förklaring lär ska vara att de judiska invandrarna behövde bevis på att det lönade sig flytta till USA. Ett sätt att mäta den saken var ekonomisk framgång, som till exempel kunde mätas i givmildhet och julgåvornas storlek och värde.

Kamp mot antisemitismen

Det var en helt sympatisk fest i Park Slope senaste söndag. I mörkrets tider behövs allt ljus, både symboliskt och i praktiken.

New Yorks borgmästare själv klängde sig upp i lyftkranen för att tända de första lamporna. Han lovade en sträng linje mot antisemitism, våld och diskriminering av judar.

Det är också en fråga som blev kusligt mycket aktuellare i Pittsburgh för en dryg månad sedan. Då gick en man in i en synagoga med sina skjutvapen under sabbatsfirandet och sköt ihjäl 11 judiska församlingsmedlemmar.

Rättegången börjar inom kort. Han åtalas för hatbrott och hotas av dödsstraff. Det har också president Donald Trump understött.

Många judar anser visserligen att presidenten själv uppmuntrar till fler hatbrott. Hans politik har gjort att den vita nationalistiska rörelsen har vuxit och fått ökat självförtroende.

Det var Trump som sa att det fanns goda mänskor på båda sidor i Charlottesville i augusti 2017. En nynazist körde då in i en folkmassa och skadade ett tiotal mänskor. Han dömdes i fredags för överlagt mord.

Kampen om ljusstaken och judendomen

Michael David Lukas insändare i New York Times kommenteras till och med i tunnelbanan, har jag hört. Många påpekar att Chanuka-festen egentligen är en ganska liten judisk högtid, som har blivit stor och "amerikaniserats".

Man säger att det är typiskt judiskt att kritisera varandra för hur de utövar sin religion. Och typiskt judiskt att ha dåligt samvete för att man inte egentligen är så religiös eller firar högtiderna i dagens amerikanska hem.

Och det handlar också om den judiska identiteten som inte längre är självklar för flyktingarnas ättlingar.

Det tycks också finnas många namn på både festen och redskapen. Google skriver om Chanukka, men den judiska församlingen i Sverige stavar Chanuka. Också på engelska finns flera stavningar.

Nio israeliska tårgasraketer står som ljus på marken mot palestinska demonstranter i Ramallah.
Röken från nio tårgasraketer står som ljus i marken mot palestinska demonstranter när Ramallah. Nio israeliska tårgasraketer står som ljus på marken mot palestinska demonstranter i Ramallah. Bild: AFP / Lehtikuva Menora,Ramallah,Israel,Chanukka

Storlek ger synlighet

Det samma gäller den ljusstake som används. Chanukian är egentligen en menoraljusstake för Chanukaljusen. Men i New York talar man alltså om ”Menorah”.

Brooklyns största menora tändes i söndags i Park Slope. Det har en bakgrund i en pr-kampanj för judendomen i USA på 1970-talet. Man ville bygga stora synliga menora-ljusstakar med evenemang som lockade folk.

Mellan Manhattans och Brooklyns rabbin blev det en vänskaplig konkurrrens om vems menora som var större.

Brooklyns – eller världens - största menora

Världens största menora byggdes i den södra ändan av Central park på Manhattan år 1973, och det har bekräftats av Guinness rekordbok.

Men drygt tio år senare byggde man en också i Park Slope på Brooklynsidan, och kallade den för världens största. Det var också sant.

Den var exakt lika hög, 32 fot, d.v.s 9,7 meter hög. Men så finns där en extra del som är 15 centimeter högre i Brooklyn. Tekniskt sett är Brooklyns menora större.

Men eftersom Manhattan registrerade sig först, har de rätt till titeln. Det säger en judisk domstol som kom med sin dom för några år sedan.

”Störst och synligast” är kanske en amerikansk grej. Chanuka var från början en familjecentrerad fest, som utvecklades till offentlig på 1970-talet.

Då ville man skapa en stolt majoritet, i stället för de hukande som ännu tänkte på nazismen eller pogromerna. De visste alltför väl vad som händer om en minoritet blir alltför högljudd.

Benjamin Netanyahu och USA:s Israel-ambassadör bakom stor menora med grupp av soldater
Israels och USA:s relationer är utmärkta, här Israels premiärminister Netanyahu och USA:s ambassadör Friedman, nuera stationerad i Jerusalem. Benjamin Netanyahu och USA:s Israel-ambassadör bakom stor menora med grupp av soldater Bild: AFP / Lehtikuva Menora,Benjamin Netanyahu,Israel,USA

Solidaritet

Nu har man gjort festen också till en solidaritetsfest för judendomen.

Att USA:s president firar Chanuka är kanske ingen nyhet. Men Donald Trump är en president med judiska barnbarn. Häromdagen firades Chanuka i Vita huset och presidenten sa de riktiga sakerna.

- Jag och Melania sänder våra varmaste hälsningar till våra judiska bröder och systrar, inledde Trump. Han talade om förföljelsen av judar förr och nu, som han fördömde, till exempel i Pittsburgh. Och han hoppades att värmen från Chanuka-ljusen ska fylla hem och hjärtan med kärlek och lycka.

Många judar röstar på demokraterna, men de välkomnar säkert Donald Trumps budskap.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes