Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski bästa finländska, Roponen skrällde med tiondeplats – men det var Johaug som stal showen igen: ”Hon är extremt stark”

Therese Johaug jublar i Ruka
Therese Johaug fick fira seger igen. Therese Johaug jublar i Ruka Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Therese Johaug

Världscupen på skidor fortsatte i norska Beitostölen med 15 km fritt för damernas del på lördagen. Therese Johaug var i en klass för sig på hemmaplan – norskan kom i mål över en minut snabbare än tvåan Charlotte Kalla.

Det var ingen fråga om saken. Det var Therese Johaugs dag på lördagen.

Segern i 15 kilometer fri stil kom i närmast överlägsen stil. De första 5 kilometrarna åkte Johaug 20 sekunder snabbare än det närmaste motståndet och vid målgången var marginalen ännu större.

Avståndet ner till tvåan Charlotte Kalla var en minut och fem sekunder.

– Det var en ganska överlägsen seger, konstaterar Krista Pärmäkoski i Yles intervju.

– Man måste ändå påpeka att det var en banprofil som passade henne med många långa motlut. Vädret spelade också henne i fickan. Men visst är hon extremt starkt just nu, fortsätter hon.

Från Slottsbalen till världscupen

Pärmäkoski var själv bästa finländska i farten på lördagen. Det blåvita topphoppet kom i mål 1.24,1 långsammare än Johaug, vilket räckte till för en sjätteplats.

Pärmäkoski anlände i Beitostölen mycket senare än resten av landslaget eftersom hon deltog i Slottsbalen på självständighetsdagen. Men det störde inte uppladdningen, säger hon.

– Nej, det kändes inte alls i kroppen. Det spelar ingen roll om man är här en dag eller en vecka. Jag tycker det var ett helt okej lopp av mig i dag. Jag skulle ha behövt lite mer draghjälp för bättre placeringar, summerar hon.

Det största blåvita utropstecknet stavas däremot Riitta-Liisa Roponen, som knep sin första topp 10-placering på två år då hon slutade tia i Beitostölen.

– Det kändes som att jag var med i racet hela tiden. Den här sträckan passar mig riktigt bra, framför allt i fri stil. Föret var oerhört tungt, banan likaså. Man fick pusha sig själv till gränsen, säger Roponen till Yle.

Eveliina Piippo stod också för en riktigt fin insats och slutade 22:a. Det är karriärens bästa världscupplacering för den tidigare IK Kronan- och IF Minken-åkaren, som du kan läsa mera om här.

Kerttu Niskanen slutade 33:a, Anne Kyllönen 41:a och Laura Mononen 46:a.

De fullständiga resultaten från tävlingen hittas här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport