Hoppa till huvudinnehåll

President Halonen tog ställning till hakkorsflaggor, familjeåterföreningar och pedofilimisstankarna i Uleåborg – "Inga kulturskillnader berättigar till sexualbrott"

Tarja Halonen
Tarja Halonen Bild: Tiina Jutila / Yle Tarja Halonen

President Tarja Halonen säger sig vara mycket ledsen över att det dök upp hakkorsflaggor på Helsingfors gator i samband med nynazisternas marsch på självständighetsdagen. Enligt Halonen är det här symboler och värderingar som man inte borde leka med.

- Det känns illa. De som använder de här symbolerna kanske inte känner till historien, och det är farligt. Ännu värre är det förstås om de faktiskt känner till historien och vet vad de gör, sade Halonen till Svenska Yle.

Halonen är ändå osäker på hur man ska tackla problemet. Hon är tveksam till om ett förbud mot nazistsymbolerna vore den rätta vägen att gå, men anser att frågan borde utredas.

- Som gammal jurist svarar jag att man genom lagstiftning bara kan klargöra vad som är förbjudet. Däremot kommer man lagstiftningsvägen inte åt attityderna, man kan så att säga inte lagstifta fram bättre människor.

Ansvaret ligger på var och en av oss

- Jag håller ändå med inrikesminister Kai Mykkänen om att man måste överväga frågan noggrant och utvärdera nackdelar och fördelar.

När det gäller att komma åt attityderna anser Halonen att ett stort ansvar ligger på medierna. De har möjlighet att förmedla information om de här sakerna. Men i slutändan ligger ansvaret på oss alla.

- Lagstiftningen kan göra en del. Men resten är upp till var och en av oss. Vi måste vara aktiva och jobba för demokratin och de mänskliga rättigheterna och minoriteternas rättigheter, så att vi alla kan få ett bättre samhälle.

Halonen: Sexualbrott är förbjudna överallt

Halonen anser att ett annorlunda samhälle eller annan kulturtillhörighet inte är någon bortförklaring för sexualbrott som invandrare begår i Finland.

- Sådana dåd är förbjudna överallt, sade Halonen i Yles tv-program Morgonettan i dag.

Hon avsåg de uppdagade sexualbrotten i Uleåborgstrakten som också fått polisen att uppmana unga att vara på sin vakt på sociala medier.

Halonen anser att myndigheterna borde satsa på familjeåterföreningar för att få integreringen av invandrare att fungera bättre.

– Invandring där man flyttar familjevis - även inom asylpolitiken - är märkbart tryggare. Därför borde man alltid hålla ihop familjer, sade Halonen.

Kontrollen och övervakningen inom familjen fungerar ofta bättre än polisens. Så är det också i fråga om finländare, säger Halonen.

Halonen betonar att dåden i Uleåborg inte kan försvaras på något sätt. Det är fråga om vuxna män med utländsk bakgrund som våldfört sig på mycket unga flickor som de kontaktat på nätet.

– Det strider mot FN:s människorättskonvention och alla länder har ratificerat det.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes