Hoppa till huvudinnehåll

Skön revansch efter besvikelsen för Mäkäräinen – sköt fullt, åkte snabbt och tog klar sprintseger

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen tog en skön seger. Kaisa Mäkäräinen. Bild: EPA Kaisa Mäkäräinen,skidskytte,Världscupen i skidskytte

Kaisa Mäkäräinen lade premiärbesvikelsen bakom sig och imponerade stort i sprinten. Efter två lyckade skytteinsatser kunde ingen rubba finländskan som körde hem karriärens 24:e seger i världscupen.

Kaisa Mäkäräinen var ute efter revansch i säsongens andra världscuptävling. I torsdags bommade den finländska skidskyttestjärnan bort sig direkt i distansloppet.

I dagens sprint kom svaret på var Mäkäräinen står. Hon sköt fullt vid båda besöken på vallen och det lade grunden för en kanoninsats i Pokljuka.

Finländskan visade upp sedvanligt stark åkning i spåret och gick en segerkamp mot Dorothea Wierer. Italienskan prickade också sina tio skott och gick ut på spurtvarvet 2,6 sekunder före Mäkäräinen.

Svårt underlag

Finländskan var den vassare på de sista kilometrarna och tog sin 24:e seger i världscupen. Det är samtidigt hennes 77:e pallplats.

– Tävlingen var bra, men det kändes inte så lätt. Slutresultatet var ändå väldigt bra, säger hon till Yle.

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen fick ställa sig högst upp på pallen. Kaisa Mäkäräinen. Bild: AFP / Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

När 35-åringen tog hem den totala världscupen förra säsongen blev det två pallplatser i sprint, men någon vinst blev det inte i den här tävlingsformen. Nu blev det ändring på den fronten direkt.

– Det var ett knepigt underlag med nysnö. Det kändes som jag höll på att falla tio gånger och det var svårt att åka balanserat, men uppför var det enklast att trycka på.

"Roligt att andra förstorar problemen"

Mäkäräinen, som var snabbast av alla i spåret, fick också frågor om sitt skytte. Det lyckades utmärkt i dag och någon fara på taket har det aldrig varit hos Mäkäräinen.

– Det är lite roligt att andra förstorar problemen. Jag sköt ändå tre gånger fullt i torsdags. Jag litar på mig själv och det fanns ingen orsak till panik.

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen sköt säkert. Kaisa Mäkäräinen. Bild: EPA Kaisa Mäkäräinen,skidskytte,Världscupen i skidskytte

– Jag har inte kollat på var mina skott tog nu, men de satt åtminstone. Ibland bommar man och nu är det onödigt att prata om de där missarna.

Wierer slutade tvåa i dag, men hon tappade på sista varvet och till slut var marginalen till segern 14,8 sekunder. Det är också det avstånd som Mäkäräinen har att spela med i söndagens jaktstart.

Tätduon i en klass för sig

Duon var i en klass för sig. Franska trean Justine Braisaz var 42,1 sekunder och landsmaninnan Julia Simon 44,6 sekunder efter segraren Mäkäräinen.

Det här betyder att Mäkäräinens chanser att ta en fin placering i jaktstarten är stora.

– Jag hoppas att jag hinner jogga ner lite. Sedan kör jag med de krafter som finns i morgon.

De övriga finländskorna hade det tufft i Pokljuka. Mari Eder missade två skott, var oerhört trött efteråt och tog inga världscuppoäng. Torsdagens positiva överraskning Venla Lehtonen bommade tre gånger och får inte åka i jaktstarten. Jenny Fellman bommade fyra skott och blev 91:a.

Resultat:

1) Kaisa Mäkäräinen 20.08,1 (0)
2) Dorothea Wierer + 14,8 (0)
3) Justine Braisaz + 42,1 (0)
4) Julia Simon + 44,6 (0)
5) Lisa Vittozzi + 46,9 (1)
6) Paulina Filakova + 48,9 (1)
---
53) Mari Eder + 2.03,5 (2)
87) Venla Lehtonen + 3.41,3 (3)
91) Jenny Fellman + 3.53,3 (4)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport