Hoppa till huvudinnehåll

Finland hämtade sig efter tunga stafettstarten – Niskanen imponerade i klassiskt: "Där fungerar det"

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen har full koll på hur man åker fort i klassiskt. Iivo Niskanen. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen,Längdåkning

I fristil har Iivo Niskanen inte fått det att stämma, men när han fick åka klassiskt lyfte han Finlands stafettlag på sin sträcka. Ett sargat herrlag slogs hela vägen för en topp fem-placering.

Redan på förhand var Finlands herrstafettlag försvagat. Normalt givna duon Matti Heikkinen och Ristomatti Hakola valde att stå över världscuphelgen i Beitostölen på grund av hälsoproblem.

Kvartetten Anssi Pentsinen, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen och Antti Ojansivu gick ut för att försvara färgerna – och man gjorde det rätt bra.

Med tanke på förutsättningarna var en åttondeplats med smak på mera inte så illa.

”Försökte spara på krafterna”

Pentsinen blev avhängd på den första etappen och växlade som tolva, över en minut efter täten. 32-åringen har haft en besvärlig start på världscupvintern och fick det inte att stämma i Norge.

– Jag hoppade på mycket bättre åkning. Min form har svajat mycket, till och med under ett och samma lopp. Jag försökte spara på krafterna eftersom det när som helst kan kännas som att jag kommer att tappa medvetandet. Det är svårt att tävla just nu, säger en besviken Pentsinen.

Finland fick en blytung start, men Niskanen åkte andra etappens näst snabbaste tid (bara ryssen Alexander Bolsjunov var bättre) och lyfte upp Finland i en större klunga.

– Jag borde kanske ha börjat köra ännu tidigare. På andra varvet gick det undan, Sverige släppte och på slutet blev det en kamp för att överleva till växling.

I gårdagens fristilslopp avbröt Niskanen, men när han fick åka klassiskt var det annat ljud i skällan.

– Klassiskt fungerar och jag är nöjd med dagens lopp.

Norge och Ryssland på pallen

Perttu Hyvärinen, som var bäst av finländarna i går, gjorde en kontrollerad insats i fristil och växlade som sexa.

Antti Ojansivu fick köra för en plats bland de fem främsta på sista sträckan. 25-åringens krafter under den sista kilometern räckte inte till och han föll tillbaka i spurten.

Ojansivu förde in laget som åtta. Finland var drygt två minuter från täten.

På pallen blev det precis som väntat norskt och ryskt. De två nationerna har dominerat på herrsidan så här långt och de visade det med eftertryck i stafetten.

Norges Finn Hågen Krogh spurtslog Andrej Melnitjenko och fixade hemmaseger. Bakom den överlägsna tätduon blev det också norskt på tredjeplatsen.

Resultat, herrstafett (4x7,5 km):

1) Norge I 1.10.38,9
2) Ryssland I + 0,7
3) Norge II + 53,4
4) Schweiz + 2.09,2
5) Frankrike I + 2.09,6
---
8) Finland I + 2.12,5 (Anssi Pentsinen, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Antti Ojansivu)
13) Finland II + 4.30,9 (Ari Luusua, Juuso Haarala, Lari Lehtonen, Kari Varis)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport