Hoppa till huvudinnehåll

I centrumbiblioteket Ode finns 85 000 böcker – men endast två hyllor skönlitteratur är på svenska

Hyllorna med svenskspråkig skönlitteratur i Ode.
Här är hyllorna med svenskspråkig skönlitteratur i Ode. Hyllorna med svenskspråkig skönlitteratur i Ode. Bild: Yle/ Axel Nurmio Helsingfors centrumbibliotek Ode,svensk litteratur,bibliotek

Det nyöppnade centrumbiblioteket Ode i Helsingfors har hyllats för att vara så vackert och att det har många funktioner. Många besökare har ändå önskat att det skulle finnas mera svenskspråkiga böcker där.

Av de 85 000 böckerna som finns på Ode är omkring 7 500 på svenska. Bibliotekarierna har fått respons av kunderna att de vill se flera böcker på svenska.

I Ode hittar man i dag drygt två hyllor med svenskspråkig skönlitteratur. Dessutom finns det en hylla med barnböcker. Facklitteraturen på svenska finns bland den övriga facklitteraturen, så de böckerna hittar man inte på en egen hylla.

Bibliotekarie Christian Aura berättar att de har fått både tack och förbättringsförslag för boksamlingen.

– Då vi öppnade hade vi många populära titlar här som normalt har långa köer som en form av öppningserbjudande, och det har kunderna varit nöjda över. Sen har vi också fått respons om att människor vill ha mera svenskspråkiga böcker, säger Aura.

Christian Aura.
Christian Aura. Christian Aura. Bild: Yle/ Axel Nurmio Helsingfors centrumbibliotek Ode,bibliotekarie,bibliotek

Biblioteken i Helsingfors har olika profil på böcker utgående från vad som efterfrågas.

Odes boksamling har inspirerats av boksamlingen i Berghäll och av boksamlingen i det numera stängda Bibliotek 10 som låg i Posthuset.

Det betyder att boksamlingen har fokus på finsk kultur och tyngre klassiker inom skönlitteraturen. Inom facklitteraturen har man valt att fokusera på nya böcker.

I Helsingfors finns två bibliotek som har en starkare svenskspråkig profil än Ode. De svenskspråkiga samlingarna har placerats i Richardsgatans bibliotek och i Tölö bibliotek.

Inte det slutliga utbudet

Från och med nästa vår ska Helsingfors bibliotek ändå övergå till ett flytande utbud, vilket betyder att alla böcker som biblioteken i Helsingfors har kommer att flyttas till de bibliotek där det finns efterfrågan på en viss typ av litteratur.

På biblioteken lyssnar man också på kundernas önskemål och på Ode överväger man också att utöka utbudet på svenskspråkig litteratur.

– Vi hoppas att vi kan ha ett större utbud svenskspråkiga böcker i framtiden, säger Aura.

Aura berättar att man kan också rösta med fötterna i den här frågan.

– Då gäller det att alla som gärna vill läsa svenska böcker kommer och lånar av dem. Ju mer man lånar desto större blir samlingen här.