Hoppa till huvudinnehåll

Julmarknad i hällregn i Pargas

Folk i regnet i en smal gränd på Pargas julmarknad
Pargas julmarknad 2018 Folk i regnet i en smal gränd på Pargas julmarknad Bild: Maud Stolpe/Yle Julmarknad

Det ihållande regnet i lördags avskräckte varken besökare eller försäljare från julmarknaden i Pargas.

Återkommande försäljare vill gärna ha en speciell plats på julmarknaden, men då gäller det att vara ute i god tid. Annars är platserna inte rangordnade på något sätt.

Det säger Anna Johnsson, som varit med och arrangerat årets julmarknad i Pargas.

Totalt fanns det över 150 bokningar på försäljningsplatser, men det ruskiga vädret hade nog avskräckt en del.

Anna Johnsson säger att hon själv nog känner julstämningen trots vädret, eftersom dofterna av palvad skinka och bakverk känns i luften.

Dofterna gör att julstämningen nog infinner sig.

Själv tänkte hon fylla sin stora korg med hantverk, ljus, godis, sylter, safter och allt vad hon råkar hitta. Ett pepparkakshus var ännu ett frågetecken på grund av vädret.

Anna Johnsson i regnkläder från topp till tå på julmarknaden i Pargas
Anna Johnsson på julmarknad Anna Johnsson i regnkläder från topp till tå på julmarknaden i Pargas Bild: Maud Stolpe/Yle Julmarknad

Anna Johnsson var inblandad i marknaden på förhand då det gällde platsbokningarna, men på själva marknadsdagen fick hon vara en vanlig kund bland alla andra.

Honung är ett hantverk som kostar

I hörnet av torget på Gamla Malmen i Pargas har Titti Edfelt sitt stånd med bland annat honungsburkar, som innehåller både smaksatt och naturell honung, och diverse bakverk.

Honungen kämpade hon med i 37-graders värme i somras och den är ett hantverk från början till slut. Hur många timmar hon har satt ner på honungen vet hon inte, men de är många och med låg timlön.

Därför hoppas hon också att kunderna inte ska försöka pruta även om någon annan försäljare kan ha billigare honung.

Titti Edfelt vid sitt stånd på Pargas julmarknad
Titti Edfelt Titti Edfelt vid sitt stånd på Pargas julmarknad Bild: Maud Stolpe/Yle Julmarknad

Titti Edfelt anser att man nog måste ha med sig fler produkter till en marknad och har därför också stora dekorerade pepparkakor och små polkagrismaränger för att locka folk.

Om våra förfäder orkade vara ute i vinterkriget klarar nog jag av regnet på marknaden.

I år blir det inte så många julmarknader för Titti Edfelts del, kanske ett par till. Det ruskiga vädret avskräckte inte på julmarknaden i Pargas.

Hon säger att hon tänker att om våra förfäder klarade av alla strapatser under vinterkriget så behöver hon inte gnälla på grund av lite regn.

Nog lär det bli snöfall och plingeling ännu, senast på julafton tippar hon.

Gatuborstar som terapi

Pargasbördiga Annika Tidström som till vardags är professor i företagande vid Vasa universitet står på marknaden och säljer gatuborstar.

Sådana började hon måla för några år sedan som terapi och plötsligt var de så många att hon inte längre hade någon att ge bort dem till.

Borstarna målar hon på fri hand och de är lackerade tre gånger för att verkligen hålla för användning i regn och rusk.

Eftersom Annika Tidström är en vän av texter är många borstar försedda med texter som t.ex. "He kuna va värr, man kuna var pargasbou" eller något annat som kommer i huvudet.

I övrigt kan det handla om någon bofink eller något annat hon får lust att måla.

Julmarknaden i Pargas är ett av några tillfällen hon brukar sälja sina alster på och det här är ju ett bra sätt att som professor i företagande få utlopp för jobbet i praktiken också.

Annika Tiström med en måkad kvast i handen
Annika Tidström Annika Tiström med en måkad kvast i handen Bild: Maud Stolpe/Yle Julmarknad,annika tidström

Ponnyer lockar till ridning

Skärgårdsryttarna hade med sig några ponnyer till julmarknaden och dem kunde barn få sig en liten ridtur på.

Tanken är att barn ska få känna på hur det är att rida och kanske bli intresserade och skaffa sig ridning som hobby.

Melina Markola ledde omkring shetlandsponnyn Bella, som var försedd med ordentlig sadel. Själv har Melina Markola ridit i några år och hon säger att ponnyer nog kan vara lite busiga ibland.

Men om man har bra balans hålls man nog på ryggen även om ponnyn skakar på sig och faller man av är det bara att kliva upp igen.

Melina Markola med ponnyn Bella som är en svart Schetlandsponny
Melina Markola och Bella Melina Markola med ponnyn Bella som är en svart Schetlandsponny Bild: Maud Stolpe/Yle Julmarknad

Maskarna kryper fram

Nyligen prisbelönta Teaterboulage bjuder i år på en levande julkalender i form av tvåspråkiga Maskarnas jul och så också på julmarknaden.

Maskarna Daggo, Jonatan Rönnholm, och Daggmar, Emilia Lindström, ger dagligen under december en liten föreställning någonstans på Gamla Malmen och på julmarknaden hade de också med sig igelkotten Egil, Tobias Reuter.

Julkalendern har blivit en publiksuccé i Pargas och också under julmarknaden hittade många åskådare till föreställningen.

Många barn och vuxna som samlats för att se Maskarnas jul utomhus i Pargas
Publiken till Maskarnas jul Många barn och vuxna som samlats för att se Maskarnas jul utomhus i Pargas Bild: Maud Stolpe/Yle Julmarknad

Lördagens avsnitt handlade om att de båda maskarna går och väcker igelkotten som sover sin vintersömn. Något som storligen verkade roa barnen i publiken.

Maskarna och deras vänner har tidigare setts i Teaterboulages pjäs Kalabalik i komposten.

Teaterbouagets julkalender Maskarnas jul spelas upp utomhus
Maskarnas jul Teaterbouagets julkalender Maskarnas jul spelas upp utomhus Bild: Maud Stolpe/Yle Julmarknad

Läs också