Hoppa till huvudinnehåll

Klimatmötet i Katowice: Saudiledd kvartett vägrar ens välkomna IPCC:s kritiska rapport, hotar köra hela mötet i diket

Demonstration under klimatkonferensen i Katowice (pro-klimat).
Demonstration under klimatkonferensen i Katowice (pro-klimat). Bild: EPA-EFE Katowice

Fyra av världens största oljeproducenter har på FN:s klimatkonferens i Polen stoppat den klimatrapport, som i oktober fick hela världen på fötter, från att välkomnas av FN. Om kvartetten inte ändrar sig kan rapporten inte användas då "arbetsschemat" för hur klimatförändringen ska hämmas görs upp.

Klimatmötet i Polen togs på sängen då Saudiarabien, USA, Ryssland och Kuwait meddelade att de lägger in sitt veto mot att välkomna rapporten.

Som klimatpanelen IPCC-forskaren och en av huvudförfattarna till rapporten, Valerie Masson-Delmotte, uttrycker sig:

- Vad är så obekvämt i vår rapport att den inte ens kan välkomnas?

Masson-Delmotte konstaterar att det är FN som beställt rapporten på sin senaste klimatkonferens, och att länderna godkänt den på IPCC:s senaste möte. Så, varför inte bara ta skeden i vacker hand och medge ett problem?

Det är sannerligen frågan. Trots att största delen av världen har insett att vi står inför en väldigt obehaglig framtid om vi inte börjar bromsa vår inverkan på klimatet, är det ingen som tvingar någon till orimliga förändringar – men att kvartetten inte ens kunde säga "hej IPCC, fin rapport" chockerar de flesta i Katowice.

Det som skulle bli en enkel promenad till de riktiga diskussionerna blev till en lodrätt uppförsbacke när amerikanerna meddelade att de ansluter sig till sin nemesis Ryssland, sin mordiske vän Saudiarabien och lilla Kuwait i att motsätta sig IPCC-rapporten direkt i startgroparna.

Länderna ordnade istället så att FN "noterar" rapporten – semantik, kan tyckas, men en tydlig linje i sanden om vad som sannolikt väntas kan.

- Det ska inte handla om ett ord här eller där, det ska handla om att vi välkomnar en rapport vi själva bett om, dundrar en frustrerad Ruenna Haynes, representant för S:t Kitts & Nevis.

Klimatrapporten II: Saudiernas revansch

Att Saudiarabien motsätter sig rapporten överraskar ingen. Oljelandet har ingen önskan att frivilligt ge upp sin primära inkomstkälla, och Riyad försökte redan i Incheon i Sydkorea, där IPCC möttes för att slutföra sin uppmärksammade klimatrapport, stoppa rapporten.

Nu verkar det vara tid för revansch.

Att huset Sauds OPEC-allierade Kuwait hakade på denna andra andning överraskar inte heller, och i sig är inte USA eller Ryssland som båda producerar mycket olja heller hemskt överraskande. Chocken kommer från att de faktiskt gjorde det.

Från att de gick emot nästan hela världens rådande narrativ och på en sekund såg till att Brasiliens klimatskeptiska president Bolsonaro inte är månadens största klimatbov.

Oljefält nära Los Angeles, USA
Oljefält nära Los Angeles, USA Bild: EPA/PAUL BUCK oljeproduktion

Världsresursinstitutet WRI:s Yamide Dagne har svårt att förstå de fyra länderna.

- Vi är väldigt arga och ser det som högst motbjudande att vissa länder viftar bort budskapet och de konsekvenser vår värld står inför genom att inte medge det uppenbara, säger Dagne till BBC.

- Alla länder, inklusive saudierna, godkände 1,5-gradersrapporten [då den kom] och vi förtjänar sanningen. Klimatet kommer fortsätta förändras, saudierna kan inte kämpa mot fysikens lagar, säger Camilla Born från brittiska tankesmedjan E3G.

Protestmarscher i Polen medan mötet fortsätter

Tusentals människor marscherade i Katowice på lördagen för att visa sitt missnöje mot att politikerna inte gör tillräckligt för klimatet. Medan amerikanerna, ryssarna och de två arabstaterna lade sig på tvären inne på mötet skanderade människor från hela världen saker som "make the planet great again" (en anspelning på klimatskeptiska Donald Trumps slagord), "vakna" och "dags att rädda vårt hem" på den lilla kolstadens gator.

Klimatförändringen är det som skrämmer mig mest av allt i hela världen

- Klimatförändringen är det som skrämmer mig mest av allt i hela världen, berättar demonstranten Michal Dabrowski från Warszawa för AP, och fortsätter:

- Jag är pappa och det är ganska viktigt att min dotter har ett drägligt liv.

Anna Zalikowska säger i sin tur att hennes mått börjar bli rågat.

- Jag har fått nog av att bara sitta och titta på när politiker bestämmer saker för vår del. Det är dags för oss att berätta för dem vad vi vill ha och starta en gräsrotsrevolution.

Svår sits för Macron

Också i Frankrike ordnades marscher för klimatet på lördagen, men de överskuggades helt och rejält av de gula västarnas uppror runtom i landet. Oroligheterna i Frankrike bottnar i just klimatförändringen – protesterna började på grund av en föreslagen höjning av bränsleskatten, som president Emmanuel Macron hävdat vara av enbart klimatvänlig natur.

Nu tvingades han backa, vilket är ett hårt slag, eftersom han sett sig som Parisavtalets försvarare.

Frankrikes president Emmanuel Macron syns mellan två kostymbeklädda axlar under högtidligheter för att uppmärksamma att det gått 73 år sedan segern över Nazityskland.
Frankrikes president Emmanuel Macron syns mellan två kostymbeklädda axlar under högtidligheter för att uppmärksamma att det gått 73 år sedan segern över Nazityskland. Bild: EPA-EFE/FRANCOIS GUILLOT / POOL MAXPPP OUT Emmanuel Macron,Macron

Den sura mjölken serveras till Paris av Vita husets hyresgäst Donald Trump, som på lördagen föreslog att "människor inte vill betala mer för att kanske skydda naturen".

Om Trump har rätt står de nästan 200 länderna i Katowice som vill rädda klimatet inför en rätt så svår uppgift, något FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmärksammade i sitt tal i början av veckan, då han menade att vi inte längre har tid att söla med åtgärderna:

– Vi är illa ute, vi är riktigt illa ute. Klimatet springer ifrån oss och vi måste hinna ifatt. För vissa regioner och länder är det här redan en fråga om liv eller död.

Läs mera:

FN:s klimatpanel i ny specialrapport: De närmaste åren troligen de viktigaste i mänsklighetens historia

Människor måste ändra sitt beteende och sin livsstil. FN:s klimatpanel IPCC är tydlig med att såväl privatpersoner som stater måste göra mera för att temperaturökningen ska kunna bromsas tillräckligt för att mänskligheten ska må bra.

Läs mera:

Arnold Schwarzenegger vid FN:s klimatmöte i Polen: USA är med trots att ledaren i Washington inte är det

Världens ledare samlas till ett två veckor långt klimatmöte i Katowice i Polen. Nu ska parterna förhandla om hur de mål som formulerades år 2015 i Paris konkret ska uppfyllas.

Läs mera:

Polska Katowice anlitar sniffardrönare för att lukta på skorstensrök – nästan 30 000 polacker dör per år på grund av smog

FN:s globala klimatmöte öppnade i går i Katowice i södra Polen. Beslutet att ordna mötet i staden var kontroversiellt eftersom det är mitt i Europas mest luftförorenade metropolområde, dominerat av kolkraftverk och gruvindustrin.

Läs mera:

I dag samlas världen i Polen för att lösa klimatkrisen

På klimatmötet i Paris ställdes målen, nu ska klimatmötet i Katowice bestämma vilka åtgärder som behövs för att nå dem.