Hoppa till huvudinnehåll

Kollaps, fiasko, flopp – Sverige sågas efter finalförlusten mot Finland

Finland jublar efter VM-guld i innebandy.
Finland tog sitt fjärde VM-guld i innebandy. Finland jublar efter VM-guld i innebandy. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i innebandy,innebandy

Kritiken är hård mot Sverige efter finalsmällen mot Finland. Favoriten var inte bäst när det gällde i VM. ”Inget annat än ett svenskt praktfiasko så klart”, skriver Aftonbladets krönikör Jonas Gustavsson.

”VM-guld till Finland – efter Sveriges kollaps”

”Svenska floppen – mardröm i finalen”

De svenska medierna är inte nådiga i sin kritik efter innebandylandslagets finalförlust mot Finland. Sverige räknades som den stora favoriten inför turneringen, men när det väl gällde i finalen blev det stryk med klara 6–3.

– Det går inte att beskriva. Det är åt helvete, säger Alexander Galante Carlström till SVT.

– Det är inte så mycket att säga om. Finland var bättre än vi. De är värdiga vinnare. Finland genomförde sin matchplan väldigt bra och vi hade inga svar, säger Mattias Samuelsson till Aftonbladet.

"Har halkat efter i innebandyvärlden"

Experterna ser ett mönster. Finland har vunnit tre av fem VM-guld på 2010-talet och numera är det inte självklart att Sverige ska jogga hem titlarna.

– Sverige har halkat efter i innebandyvärlden, vi driver inte utvecklingen längre, säger Radiosportens expert Peter Ahnberg.

Sverige deppar i innebandy_VM 2018.
Svenskarna var rejält besvikna efter missräkningen. Sverige deppar i innebandy_VM 2018. Bild: All Over Press Sveriges herrlandslag i innebandy

Sverige vann VM-guld 2012 och 2014, men för två år sedan bröt Finland trenden. Den här gången var det inte någon fråga om vilket lag som var vassare.

”Inget annat än ett svenskt praktfiasko så klart”, skriver Aftonbladets krönikör Jonas Gustavsson om den svenska insatsen.

Gustavsson berömmer Finland, speciellt tvåmålsskytten Peter Kotilainen och målvakten Eero Kosonen.

”Är Finland nummer ett nu? Inte när det gäller innebandy i stort, men i VM-sammanhang så är det inget snack och det går inte att snacka bort. Det gäller att vara bäst när det gäller och det har Finland varit fler gånger än Sverige det senaste decenniet”, skriver han.

Om två år avgörs nästa herr-VM. Då spelas turneringen i Finland.

Läs mera:

Finland försvarade VM-guldet! Kivilehto och Kotilainen sänkte Sverige: "Vi var helt överlägsna"

Finland upprepade bedriften från 2016 och tog VM-guld i innebandy. Landslaget avgjorde finalen mot Sverige under tre glödheta minuter och knep den fjärde blåvita VM-titeln genom tiderna. "Det känns alltid skönt att slå Sverige", säger förbundskaptenen Petteri Nykky.