Hoppa till huvudinnehåll

Baka Pauls frasiga julbröd med aprikoser

Ett underbart julbröd med en frasig skorpa. Hemligheten är att jäsa brödet på varm plåt och kasta in vatten på botten av ugnen då det skall gräddas.

Tillredningstid: 130 minuter.

Ingredienser till ett bröd:

  • ½ liter vatten
  • 40 gram jäst
  • 900 gram specialvetemjöl
  • 1 knapp dl mörk sirap
  • 1 dl torkade och tärnade aprikoser
  • ½ tesked pomerans
  • ½ tesked kardemumma
  • ½ tesked kanel
  • 1 tesked riven ingefära
  • 1 matsked salt
  • 1 tesked fänkålsfrön

Gör så här:

  1. Blanda jäst och vatten till 37 grader. Tillsätt vetemjöl, kryddor och sirap och kör 8 minuter på medelhastighet.
  2. Tillsätt salt och kör ytterligare 4 minuter på högre hastighet. Blanda i tärnade aprikoser.
  3. Låt jäsa i 60 minuter. Sätt ugn på 250 grader. Baka ut till ett bröd och låt jäsa 30 minuter på varm plåt.
  4. Mjöla och krydda med en tesked malda fänkålsfrön som gnids ovanpå brödet.
  5. Ställ in brödet och kasta in en halv mugg med vatten på botten av ugnen, stäng och sänk till 230 grader. Baka i 20-30 minuter beroende på storlek.

GOD JUL!

Julbröd på ett bord
Julbröd på ett bord Bild: YLE/ Strömsö bröd,matrecept,bakverk,Strömsö (tv-program),Paul Svensson

Nyligen publicerat - Mat och dryck