Ett underbart julbröd med en frasig skorpa. Hemligheten är att jäsa brödet på varm plåt och kasta in vatten på botten av ugnen då det skall gräddas.
Tillredningstid: 130 minuter.
Ingredienser till ett bröd:
- ½ liter vatten
- 40 gram jäst
- 900 gram specialvetemjöl
- 1 knapp dl mörk sirap
- 1 dl torkade och tärnade aprikoser
- ½ tesked pomerans
- ½ tesked kardemumma
- ½ tesked kanel
- 1 tesked riven ingefära
- 1 matsked salt
- 1 tesked fänkålsfrön
Gör så här:
- Blanda jäst och vatten till 37 grader. Tillsätt vetemjöl, kryddor och sirap och kör 8 minuter på medelhastighet.
- Tillsätt salt och kör ytterligare 4 minuter på högre hastighet. Blanda i tärnade aprikoser.
- Låt jäsa i 60 minuter. Sätt ugn på 250 grader. Baka ut till ett bröd och låt jäsa 30 minuter på varm plåt.
- Mjöla och krydda med en tesked malda fänkålsfrön som gnids ovanpå brödet.
- Ställ in brödet och kasta in en halv mugg med vatten på botten av ugnen, stäng och sänk till 230 grader. Baka i 20-30 minuter beroende på storlek.
GOD JUL!