Hoppa till huvudinnehåll

Finländare i London funderar på livet efter brexit: "Lättare att vara bekväm med situationen ju längre man har varit här"

Bild på finlandssvenska Jockum Nyberg i London.
Jockum Nyberg. Bild på finlandssvenska Jockum Nyberg i London. Bild: Bram Verbeke / Yle London

I Storbritannien väntar man med spänning på omröstningen om brexitavtalet som väntas äga rum på tisdag. Hur det går i omröstningen är speciellt intressant för de närmare tre miljoner EU-medborgare som bor i Storbritannien för tillfället.

London

Finlandssvenska Jockum Nyberg är som fisken i vattnet i Londons businesskvarter. I egenskap av konferensarrangör har den intensiva tillvaron i Londons city blivit en del av Vasabördiga Nybergs vardag.

På sistone har Nybergs tillvaro i London kommit att präglas av ett tema som alla i Storbritannien talar om just nu: brexit.

– Det är framför allt pappersexercisen man funderar på. Vad behöver man för dokument för att stanna kvar i landet? Kommer det att kosta? Vilka villkor kommer man att ha som EU-medborgare i Storbritannien framöver?

Diskussionen kring brexit går het i de kretsar där Nyberg arbetar och umgås.

– Blir saker dyrare? Hur ska man resa i framtiden? Går det att köpa bordeauxviner eller parmesanost? Man kunde nämna vilket ämne som helst och det finns en brexitvinkel på det och jag har säkert diskuterat det vid något skede.

Lättare om man studerat i landet

Trots risken för mer byråkrati är Nyberg inte personligen oroad över sin framtid i Storbritannien. Efter att ha studerat och jobbat i landet i flera år känner han sig trygg vad framtiden beträffar.

Samtidigt medger han att han är lyckligt lottad jämfört med anställda inom många andra branscher.

– Det är uppenbart att man skiljer på folk och folk. Skulle jag jobba inom servicesektorn, till exempel på ett café, så skulle jag vara mer oroad.

Det paradoxala är att man vill begränsa arbetskraftsinvandringen inom sektorer där det inte finns tillräckligt med personal i nuläget.

– Man får se vad de hittar på. I grund och botten är det arbetskraftsbrist i det här landet. Men nog skulle jag vara klart mer orolig om jag hade kommit hit utan en utbildning från det här landet, säger Nyberg som själv tagit examen vid ett brittiskt universitet.

– Det är lättare att vara bekväm med situationen ju längre man har varit här.

Ett polariserat samhälle

Enligt Nyberg visar den eldfängda debatten kring brexit på de inre spänningar som finns i dagens Storbritannien. Tudelningen kommer knappast att minska i framtiden.

– Jag tror att polariseringen kommer att fortsätta. Klyftorna mellan storstäderna och småstäderna kommer att finnas kvar och kanske öka.

– Det kommer att finnas politiskt kapital i att vara mot EU, överstatliga organisationer, mot London och den liberala eliten. Vi kommer att föra den här debatten i åtminstone tjugo år ännu.

Läs mera:

I Storbritannien hoppas många på ett nytt referendum om brexit: "En andra omröstning är mer sannolik än någonsin tidigare"

I Storbritannien vädrar förespråkarna av en ny folkomröstning om brexit morgonluft. Om det brittiska parlamentet nobbar brexitavtalet på tisdag ökar chansen för ett nytt referendum.

Läs mera:

Kommentar: Maktkampen inom de konservativa lämnar en bitter eftersmak - många britter är innerligt trötta på cirkusen kring brexit

Maktspelet i det brittiska parlamentet rimmar illa med den oro som många invånare i Storbritannien känner inför framtiden, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.