Hoppa till huvudinnehåll

Ingen mässling i Vasa – provet på tvååringen var negativt

Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.
Vi är lyckligt lottade, säger infektionsläkare Juha Salonen. Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Malin Hulkki Juha Salonen

Tvååringen som sattes i karantän vid Vasa centralsjukhus lider inte av mässling. Infektionsläkare Juha Salonen säger att provsvaren från THL har kommit tillbaka negativa.

Det var på söndagen den 9 december som barnet kom till Vasa centralsjukhus samjour med hög feber och utslag. Därför beslöt jourläkaren att ta ett prov på mässling, men det var negativt. Patienten har sannolikt någon annan virusinfektion.

- Vi är lyckligt lottade, pcr-testet visar med säkerhet att patienten inte har mässling, säger Salonen.

Det här betyder att de utsatta personerna inte är i behov av några profylaktiska åtgärder och att karantänen av patienten kan hävas.

Låste dörrarna

På akuten i Vasa låstes dörrarna efter att patienten kommit in för vård för att hindra luftburen smitta. Om man misstänker att man kan ha drabbats av mässling så bör man inte åka in till jouren utan först ringa nummer 06-213 1310 eller 06-213 1001.

- Ring först upp sjukhuset så får du råd om hur du ska gå tillväga. Misstänkta mässlingsfall tar vi alltid direkt till isolationsrum för undersökning så att vi kan undvika luftsmitta, säger Salonen.

Mässling ska misstänkas om sjukdomen börjat med symtom i andningsvägarna och hög feber, och patienten efter några dagar får utslag. Utslagen börjar i allmänhet bakom öronen och sprider sig sedan neråt på bålen. I början av smittan får patienten ofta också röda irriterade ögon.

Misstänkte själva allergisk reaktion

I det här fallet med tvåringen misstänkte man inte att barnet drabbats av mässling, utan trodde att det rörde sig om en allergisk reaktion och tog sig därför till akuten vid Vasa centralsjukhus.

På sjukhuset kartlade man direkt vilka patienter som kunde ha exponerats för smitta i väntsalen. Salonen säger att man hade haft goda chanser att stoppa en eventuell epidemi.

- Vi hade också tiden på vår sida. Inom tre dagar efter exponering kan vi vaccinera den som utsatts för smitta och inom sju dagar kan vi behandla patienter med immunoglobolin, säger Salonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten