Hoppa till huvudinnehåll

Invandring kunde lösa Finlands brist på arbetskraft– men alla får inte möjligheten att träda in på arbetsmarknaden

Nuoria maahanmuuttajataustaisia naisia.
Nuoria maahanmuuttajataustaisia naisia. Bild: Henrietta Hassinen / Yle invandrare,Migrationsverket,invandring,invandrarpolitik,ungdomar,ungdomsarbetslöshet,ungdomsarbete,ungdomskultur,mångkulturalism,mångkulturell utbildning,rasism,förebyggande av rasism

Finland behöver specialexpertis som inte finns i landet och arbetare för de jobb finländare inte är villiga att göra. Med en åldrande befolkning är Finland tvungen att hitta arbetskraften utomlands.

Den ekonomiska tillväxten gynnas av invandring, speciellt i länder med en sjunkande nativitet och brist på arbetskraft.

Med en åldrande befolkning är Finland tvungen att hitta arbetskraften utomlands.

Det säger Tuomas Martikainen, vd för Migrationsinstitutet i Åbo.

- I dagens läge finns det brist på arbetskraft i många olika branscher. Invandring kan hjälpa till för att åtgärda det.

Finländare inte villiga att göra vissa arbetsuppgifter längre

Det har alltid funnits arbetsrelaterad invandring till Finland och det är särskilt viktigt för två olika områden inom arbetsmarknaden.

- Det behövs specialister inom olika fält som man inte utbildar i Finland. Inom exempelvis stora IT-hus behövs expertis här i landet ifall de vill verka globalt.

Tuomas Martikainen.
Tuomas Martikainen. Tuomas Martikainen. Bild: Lina Frisk / Yle Åbo,tuomas martikainen

Enligt Martikainen genererar invandring mer jobb.

- Invandring innebär att det finns mera människor och fler entreprenörer. Om man ser på de allra största företagen i världen som Facebook och Google, finns det en överrepresentation av invandrare.

Den andra delen gäller de arbeten som finländare inte längre vill göra.

- Det är en ganska annorlunda typ av invandring. Men den har varit till nytta på många olika sätt om vi tänker exempelvis på bärplockare under sommartid. Bären skulle stanna där de är utan utlänningar.

Bärplockare och lingon
Bärplockare och lingon Bild: All Over Press lingon,bär,bärplockning,Bärplockare,skog,bärplockare

Stor del av invandrarna har svårt att få jobb

Arbetsrelaterad invandring, det vill säga människor som flyttar till Finland specifikt för att arbeta, är dock en mycket liten del av invandringen till Finland.

De flesta kommer till landet av andra skäl. Minst 85 procent av all invandring är inte anknuten till arbete på något sätt.

- De som kommit till Finland på grund av arbete har sysselsatt sig ganska bra, men andra kan få stora problem att få jobb, till exempel bland de som kommit som flyktingar eller asylsökande.

Personer med invandrarbakgrund måste skicka betydligt fler arbetsansökningar för att överhuvudtaget få komma på intervju.

Hurdana möjligheter har asylsökande och flyktingar att få jobb?

- Om vi ser på läget i dag så är det betydligt sämre än för majoritetsbefolkningen. En av orsakerna är att det finns diskriminering i finska arbetsmarknaden. Det är helt tydligt. Personer med invandrarbakgrund måste skicka betydligt fler arbetsansökningar för att överhuvudtaget få komma på intervju.

Broschyrer
Broschyrer Bild: Yle/Malin Valtonen grundtrygghet

Men det handlar också om vilka baskunskaper man har innan man kommer till Finland, konstaterar Martikainen. Finland är ett av de mest utbildade länderna i hela världen och en stor del av asylsökande flyktingar saknar utbildning.

- Dessutom tillkommer praktiska detaljer som språk, hur man gör arbetsansökan i Finland. Det är inte så lätt för alla. Där skulle behövas massor med åtgärder som kunde hjälpa den här situationen.

Mies tietokoneella.
Mies tietokoneella. Bild: Unsplash datorer,arbete

Vad kunde göras för att förbättra situationen?

- Det har ju givetvis gjorts en hel del för det här redan tidigare, men en sak man kunde göra är att möjliggöra att man får sitt första jobb lättare.

- Det finns betydligt färre jobb i dag där man inte behöver särskilt många kunskaper. För 20 år sedan fanns det mer av den typen av jobb.

Segregation kan begränsa chanserna till jobb

Åbo har konstaterats vara en ganska segregerad stad där personer med invandrarbakgrund samlas i samma stadsdel, bland annat vid stadsdelen Kråkkärret.

Kråkkärret har 9000 invånare och ungefär 40 procent av dem har invandrarbakgrund.

Höghus och parkerade bilar i Kråkkärret i Åbo.
Kråkkärret i Åbo. Höghus och parkerade bilar i Kråkkärret i Åbo. Bild: Yle / Adrian Perera kråkkärret,Varissuo,höghus,höghusområden,parkeringsplatser

Martikainen säger att det är vanligt att man som invandrare föredrar att bo på områden där människor från samma land och med liknande kultur bor.

- Det är behändigt. Man lär sig hur man ska röra sig och hurdana servicemöjligheter det finns. Det finns också etniska arbetsmarknader i Finland som är mer tillgängliga när man bor nära andra med liknande ursprung.

Men det kan också ha en negativ inverkan på ens möjligheter att få jobb.

- På lång sikt kan det begränsa ens möjligheter om det inte finns en chans att gå vidare i det sociala och ekonomiska livet.

Lösa den negativa befolkningstillväxten?

Den demografiska utvecklingen i Finland har länge visat en tydlig trend. Finlands befolkning åldras och nativiteten sjunker.

Det finns inte tillräckligt med potentiella arbetare och skattebetalare för att upprätthålla välfärdsstaten i framtiden.

I Sverige tryggar invandringen befolkningstillväxten. Det här kunde också tillämpas i Finland.

- Invandring kan vara en lösning, men på vilket sätt är kanske den stora frågan, säger Martikainen.

- Om man vill ha en ständig befolkningstillväxt behöver Finland ta emot en stor mängd invandrare årligen.

Spädbarn
Spädbarn Bild: Unsplash / Janko Ferlic Koper nyfödda,nyfödda,babyer,nativitet,födsel,spädbarn

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland